MAI MULTE ORGANIZATII CER GUVERNULUI REVEDEREA DECIZIEI CARE PERMITE SLUJBELE IN AER LIBER

Mai multe organizații ale societății civile vin cu rugămintea către Guvern de a reveni asupra deciziei de a permite oficierea serviciilor religioase în aer liber, în prezența medicilor și a polițiștilor. Potrivit unei declarații semnate de acestea, „respectivele manifestări comportă, în actualele condiții, riscuri pronunțate la adresa sănătății publice, inclusiv a enoriașilor”.

Într-un apel al organizațiilor se menționează că decizia Guvernului de a permite oficierea slujbelor în aer liber, care a fost anunțată sîmbătă, 21 martie, de către premierul Ion Chicu, este în flagrantă contradicție cu apelul făcut tot atunci de premier – ca oamenii să stea acasă. Decizia în cauză poate avea consecințe periculoase, deoarece, la ora actuală există studii care indică faptul că noul coronavirus COVID-19 poate supraviețui în aer liber ore în șir, iar pe unele suprafețe timp de mai multe zile. În acest fel sănătatea enoriașilor este supusă pericolului.

De, asemenea, organizațiile consideră că decizia este periculoasă întrucît numărul infecțiilor este în creștere, implicit prin răspîndirea infecției la întrunirile de tip religios, cu împărtăşania din aceeaşi linguriţă, indiferent dacă manifestaţiile date au loc în aer liber sau nu.

Organizațiile mai spun că decizia este în flagrantă contradicție cu apelul din 10 martie al președintelui Igor Dodon la autoizolare. Totodată, e în contradicție cu decizia Parlamentului privind declanșarea stării de urgență, context care interzice desfășurarea adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă.

Organizațiile semnatare solicită încetarea temporară a oficierii publice a slujbelor și transmiterea lor în regim online. Ei se întreabă care e rostul interzicerii, din 25 martie, a aflării în locuri publice dacă oamenii se adună în incinta curţilor bisericilor, chiar şi în interiorul bisericilor?

Apelul a fost semnat de: IDIS Viitorul, Comunitatea WatchDog.MD, Asociația Obștească „THARROS”, Institutul pentru Inițiative Strategice și Comitetul Sindical al Institutului de Istorie.

Sursa: IPN