IN MEMORIAM

Dr.hab. profesor Ion ŢURCANU

Doctor habilitat în agricultură, profesor cercetător, Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” din România.

(07.01.1933 – 19.06.2018)

La 19 iunie 2018 s-a stins din viaţă Ion ŢURCANU, doctor habilitat, profesor cercetător, Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” din România, savant în domeniul ameliorării plantelor pomicole şi producerea seminţelor. Instituţia Publică Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, comunitatea ştiinţifică, pomicultura Republicii Moldova a pierdut un savant redutabil, un coleg şi un prieten adevărat.

Ion Ţurcanu s-a născut la 7 ianuarie 1933 în satul Mihuleni, raionul Şoldăneşti. Şi-a făcut studiile la Şcoala Agricolă din satul Saharna, mai apoi a studiat la Facultatea de Horticultură a Institutului Agronomic din Bucureşti, absolvindu-l cu succese deosebite în anul 1958. În anii 1959-1961 urmează doctorantura la Institutul de Cercetări pentru Pomicultură, Viticultură şi Vinificaţie din Moldova. Pe parcursul a 55 de ani a activat la Institut ca cercetător ştiinţific inferior, superior, coordonator principal şi consultant. Din anul 1978 pînă în anul 1994 a condus secţia „Ameliorarea genetică a plantelor pomicole”, iar în anii 1982-2000 a activat în calitate de director Ştiinţific al Institutului de Pomicultură. Din anul 2000 devine consultant al Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

În calitate de cercetător ştiinţific inferior, superior, coordonator principal a studiat numeroase populaţii seminale de nuc din ţară (peste 50 mii arbori de nuc în plin rod), a depistat şi a studiat în colecţii şi diferite microculturi de concurs 219 biotipuri valoroase de nuc cu perspectivă de extindere în producţie şi 18 soiuri din selecţie mondială, dintre care 15 au fost testate şi pe loturile Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante. A creat un bogat fond de hibrizi, inclusiv şi pentru obţinerea soiurilor de nuc cu fructificare laterală. Totodată au fost efectuate cercetări într-un număr mare de experienţe polifactoriale pentru determinarea factorilor responsabili de reuşită la înmulţirea vegetativă a nucului şi producerea nucilor în diferite sisteme de cultură. În rezultatul acestor cercetări Ion Ţurcanu a depistat 7 soiuri noi de nuc – Chişinău, Cazacu, Cogîlniceanu, Corjeuţi, Călăraşi, Costiujeni şi Schinoasa, care au constituit primul sortiment înregistrat al speciei date în ţara noastră. Au fost elaborate tehnologia de producere a materialului săditor de nuc altoit pe scară industrială şi tehnologia de producere a nucilor în plantaţii pe bază de soi. Actualmente aceste elaborări se implementează pe scară largă în producţie.

Ca şef al secţiei ameliorarea genetică a plantelor pomicole a participat la întocmirea planurilor de cercetare şi a metodelor de lucru, la crearea şi studiul fondului genetic şi biologic pentru 14 specii pomicole, la elaborarea şi folosirea în practica de selecţie a metodelor noi de testare a hibrizilor şi soiurilor, a contribuit la promovarea cultivarurilor noi cu valori biologice înalte în producţie.

Ca director - adjunct pe ştiinţă şi preşedinte al Comisiei metodice a Institutului a fost preocupat de problemele orientării cercetărilor conform cerinţelor producătorilor în pomicultură şi a consumatorilor produselor ramurii, elaborarea planurilor tematice, a tehnicii experimentale, a coordonării planurilor de cercetare cu mai multe centre ştiinţifice din Republica Moldova şi altele similare de peste hotare.

Dr. hab. în şt. agr. profesorul Ion Ţurcanu a participat cu referinţe ştiinţifice la peste 19 conferinţe şi simpozioane locale şi internaţionale, inclusiv la 3 congrese ale Societăţii Ştiinţifice a geneticienilor şi amelioratorilor din Republica Moldova, la Primul Simpozion Internaţional în cultura nucului (Budapesta 1989), unde a şi condus secţia „Înmulţirea nucului”, la Sesiunea omagială „50 ani de la înfiinţarea Facultăţii de Horticultură - Bucureşti” şi a. Din anul 1994 este membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” din România. Este autor şi coautor a peste 160 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 10 cărţi şi monografii, dintre care 4 ediţii a monografiei „Nucul”, a lucrărilor de mare valoare „Soiurile plantelor pomicole”, Pomicultura practică (3 ediţii) şi a. A pregătit 7 doctori în Pomicultură. Este unul dintre autorii „Legii despre Pomicultură” şi a „Legii nucului”.

Savantul a fost distins (1973, 1979) cu medalii de mare valoare la EREN a ex-URSS, Medalia Jubiliară „N. I. Vavilov – o sută de ani din ziua naşterii” şi la diferite saloane de inventică. Este decorat cu Medalia „Meritul civic”, deţine titlul onorific „Om Emerit”.

Sîntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii celui care a fost doctorul habilitat în agricultură, profesorul cercetător Ion ŢURCANU, le exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.

Dumnezeu să-i dea iertare şi odihna binemeritată între aleşii Săi.

Direcţia şi colegii Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare