IGOR DODON: ANTICIPATE DUPA ANTICIPATE, UN SCENARIU POSIBIL

După anticipatele de duminică, am putea avea noi alegeri parlamentare anticipate, în eventualitatea în care șeful statului va refuza să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară. O spune liderul PSRM, Igor Dodon, potrivit căruia scenariul privind organizarea unui nou scrutin anticipat trebuie luat în considerare, însă ar însemna un dezastru din punct de vedere economic pentru Republica Moldova.

Președintele PSRM se arată convins că dacă forțele de stînga vor obține majoritatea și vor veni cu un candidat la funcția de prim-ministru, președinta Maia Sandu va respinge candidatura propusă, declanșînd astfel noi alegeri anticipate.

„Cel mai grav lucru ar fi ca după aceste ancitipate să nu se formeze rapid Guvernul și să intrăm într-o nouă criză politică. Președintele țării ar putea bloca, din nou, numirea unui prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară. Din punct de vedere economic asta ar fi un dezastru. Mai este și factorul juridic, Parlamentul nu poate fi dizolvat de 2 ori într-un an. Asta înseamnă că pînă în 2022 Moldova va fi fără Guvern”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Igor Dodon afirmă că un alt scenariu pe care ar miza partidul proprezidențial PAS ar fi invalidarea rezultatelor scrutinului de către Curtea Constituțională.

„Ei examinează scenariul ca, în eventualitatea, în care nu le plac rezultatele, Curtea Constituțională nu validează alegerile și ar putea organiza alegeri repetate în cîteva săptămîni. În august am putea avea alegeri repetate, nu anticipate. Bani în buget nu mai sînt, de unde să mai luăm 70-80 de milioane de lei în august? ”, s-a întrebat Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, la baza deciziei de invalidare a scrutinului ar putea sta hotărîrea CEC prin care a fost stabilit numărul de 150 de secții de vot destinate diasporei.

„Hotărîrea de deschidere a secțiilor de votare peste hotare, potrivit Codului Electoral, trebuie să fie luată cu 35 de zile înainte de alegeri. Ei au creat premise de a invalida alegerile, pentru că au obligat CEC-ul să ia altă hotărîre de deschidere a unui număr mai mare de secții, dar hotărîrea nu s-a mai încadrat în cele 35 de zile. Deja procedurile au fost încălcate”, a spus Igor Dodon.

Ieri, Curtea de Apel Chișinău a stabilit că și numărul secțiilor de vot destinate cetățenilor din stînga Nistrului ar trebui modificat. Astfel, potrivit instanței, numărul secțiilor destinate cetățenilor transnistreni nu ar trebui să fie mai mare de 12.

Sursa: IPN