FULARUL ANTIPOLUARE, CONECTAT LA TELEFON

Un designer francez a proiectat o eşarfă specială care protejează împotriva poluării, oprind inclusiv particulele fine. Nu e o mască de gaze, nici una chirurgicală, ci un accesoriu elegant, impermeabil la poluanţi dăunători sănătăţii.

Proiectat de designerul Caroline Van Renterghe, această eşarfă ascunde un sistem multi-filtrare, care blochează trecerea a 99% din particulele poluante (cele pînă la 0,1 milimicroni, polen, gaze şi bacterii). Fularul Wair este conectat la o aplicaţie smartphone, „Sup’airman”, care îţi poate spune cînd şi unde trebuie să-ţi transformi eşarfa în mască, pentru a te proteja de aerul poluat. Singurul inconvenient e că filtrul trebuie schimbat în mod regulat. Dar proiectantul s-a gîndit şi la asta: aplicaţia te anunţă cînd e momentul să-l înlocuieşti cu altul nou. Fiecare filtru are recomandare pentru o anumită durată de utilizare, pentru o eficienţă optimă.

Există mai multe modele şi mai multe dimensiuni de fulare, toate eco-certificate. Proiectul a fost realizat prin finanţare participativă (crowdfunding), pe platforma Ulule. Primele modele vor fi comercializate în această primăvară (60 pînă la 110 de euro) pe site-ul www.wair.fr.