ESTE NECESAR UN LOCKDOWN DE 2 SAPTAMINI

În condițiile în care în Republica Moldova situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, instituirea unui lockdown este necesară pentru a opri răspîndirea vertiginoasă a infecției. De această părere este doctorul habilitat în medicină, Ninel Revenco.

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șefa grupului național de experți creat de Guvern pentru gestionarea vaccinării, Ninel Revenco, și-a exprimat îngrijorarea față de situația epidemiologică din țara noastră, referindu-se la creșterea numărului de cazuri grave, dar și persoanelor răpuse de coronavirus.

Potrivit ei, instituirea unui lockdown strict de cel puțin două săptămîni va înceteni transmiterea virusului în rîndul populației.

"Eu aș pleda pentru un lockdown strict precum a fost în martie anul trecut – toată lumea să stea acasă, centrele comerciale și restaurantele să fie închise, transportul public sistat. Efectele s-au văzut imediat", a declarat invitata.

Mai mult, Ninel Revenco susține că aceasta ar fi cea mai optimă soluție la moment pentru a evita colapsul spre care se îndreaptă țara noatră.

"Nu aș vrea să recurgem la aceste măsuri, dar, în caz contrar, nu pot să-mi imaginez cum vom ieși și cum va respira sistemul medical care este arhiplin. Nu putem deschide paturi la nesfîrșit și nici cadre medicale nu avem care să ne asigure tratamentul și supravegherea", a conchis expertul.

De menționat este că Comisiile Teritoriale de Sănătate Publică din cîteva raioane au instituit alertă Cod Roșu de COVID-19 după ce au constat că situația pandemică s-a agravat considerabil în ultima perioadă. Este vorba de raioanele Cimișlia, Drochia, Hîncești și Ocnița. În Capitală sînt ocupate toate paturilor destinate bolnavilor de COVID-19.

Sursa: sputnik.md