DE CE PAVEL FILIP SE GRABESTE SA-I CRITICE PE IGOR DODON SI ION CHICU?

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a ținut un briefing de presă în care a venit cu critici clare la adresa actualei guvernări a Partidului Socialiștilor, a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, și a Guvernului în frunte cu Ion Chicu.

Pavel Filip și-a început discursul în fața camerelor de luat vederi cu constatarea că oamenii nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie și că acțiunile întreprinse de acestea sînt absolut ineficiente, de unde și numărul mare de infectați în fiecare zi.

"Este adevărat că oamenii nu respectă restricțiile, dar e la fel e adevărat că oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Oamenii nu pot respecta regulile dacă cei care le încalcă, fie ei și demnitari de stat, nu sînt sancționați", a declarat Pavel Filip.

O aluzie cît se poate de clară la nunta fiului premierului Ion Chicu, jucată la o celebră vinărie din Codrii Moldovei, pe 28 august, în pofida restricțiilor aflate în vigoare atunci, dar și acum.

O altă chestiune pe care le-o impută democraților foștilor colegi de guvernare este mitingul organizat de socialiști în susținerea lui Igor Dodon în vinerea de dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Și anume Pavel Filip a cerut ca poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricțiilor pe timp de pandemie.

"În tot orașul nu am văzut niciun polițist care să sancționeze pe cineva pentru că nu poartă mască, nu respectă distanța sau pentru că organizează mitinguri și adunări. Legea e lege și trebuie respectată de toți, inclusiv de demnitari", a declarat Pavel Filip.

Este evident că Partidul Democrat din Moldova se grăbește să se distanțeze Partidul Socialiștilor, cu care a coguvernat aproape un an, și de președintele în exercițiu, Igor Dodon, proces pe care l-a demarat imediat după turul întîi al alegerilor prezidențiale, cînd s-a văzut că Dodon ar putea să piardă alegerile în fața lui Sandu.

Este interesant să observăm că democrații îi critică acum pe socialiști, cînd nu mai fac parte din majoritatea parlamentară, inclusiv pentru păcate săvîrșite în perioada în care guvernau împreună.

Și aceste critici se vor înteți cu atît mai mult, cu cît va crește șansa anunțării alegerilor parlamentare anticipate. PDM s-a retras de la guvernare pentru că are speranța că, făcînd opoziție, ar avea mai mari șanse să intre din nou în Parlament, deși sondajele nu-i dau nicio șansă nici în cazul alegerilor parlamentare ordinare, nici a celor anticipate.

Sergiu PRAPORŞCIC