CUM FOLOSIM IODUL IN GRADINARIT

Puţini din grădinarii pasionaţi cunosc că aşa un preparat banal cum este iodul, ce poate fi găsit în trusa medicală din fiecare familie, este foarte util în diferite activităţi de pe lotul de lîngă casă.

 

Iodul şi cultivarea căpşunilor

Vă propunem mai jos nişte sfaturi utile pentru grădinarii, care planifică să răsădească căpșunii în alt loc.

Adăugați 15 picături de iod și două grame de acid boric în zece litri de apă. Amestecați foarte bine și turnați soluția obținută sub fiecare tufă de căpșuni, udînd în prealabil solul (după ploaie sau irigare).

În timpul acestei proceduri încercați să nu stropiți frunzele cu soluția de iod. Cel mai bine ar fi să o realizați după tunderea căpșunilor. Ca regulă, după acest tratament, cărăbușii de mai nu se apropie de teritoriul respectiv pe parcursul a doi ani.

Înainte de a răsădi căpșunii, prelucrați toată suprafața viitoarei plantații cu această soluție. Dacă astăzi ați prelucrat-o, atunci puteți să plantați căpșunii peste trei sau patru zile.

Soluția de iod și acid boric poate fi utilizată ulterior în calitate de îngrășămînt. Dacă doriți, înlocuiți iodul cu soluție roz-deschis de permanganat de potasiu. Astfel veți evita și arsurile de la nivelul rădăcinilor, în cazul unui supradozaj de iod. Vrem să vă avertizăm: totul este ca la oameni — nu depășiți doza!

 

Folositor şi la cultivarea roşiilor

Pregătiți-vă de noul sezon de grădinărit. Roșiile!

Încă încercați să găsiți o metodă eficientă pentru fertilizarea și protejarea tufelor de roșii? Vă vom oferi soluția potrivită: iodul.

 

Soluţia de iod

Ca să crească și să rodească mai repede, răsadurile de roșii sînt udate cu soluție de iod. Ca să o pregătiți, aveți nevoie de iod și apă: o picătură de iod la trei litri de apă. Udați răsadurile de tomate cu această soluție o singură dată. După această procedură ele vor înflori mai devreme și vor da o recoltă mai bogată, cu roșii mai mari.

 

Soluţia de lapte şi iod

Iodul poate să protejeze roșiile de fitoftoră (cunoscută şi ca „mana” la tomate, boală fungică la plante). Astfel, aveți nevoie de 15 picături de iod, un litru de lapte și 10 litri de apă. Combinați ingredientele respective și utilizați soluția obținută, ca să stropiți din abundență tufele de roșii — astfel încît soluția să se prelingă de pe ele. Această procedură trebuie realizată la fiecare 2 săptămîni.

Spor la grădinărit și recoltă bogată!

Bogdan DUMITRAŞCU