COMISIA PENTRU SITUATII EXCEPTIONALE A ABROGAT RESTRICTIA PLIMBARILOR IN SPATIILE PUBLICE

Comisia pentru Situații Excepționale a abrogat restricția plimbărilor în spațiile publice (parcuri, păduri, alei, plaje, terenuri de joacă și zone de agrement). Dar interzice aflarea în spatii publice în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii. Declarația a fost făcută de premierul interimar Aureliu Ciocoi, după ședința de astăzi a Comisiei.

Comisia pentru Situații Excepționale a mai abrogat un compartiment din anexa nr.1 aferentă deciziei anterioare, întrucît inducea o neînțelegere legată de prezentarea testului negativ COVID-19 la intrarea în țară. Astfel, rămîne în vigoare hotărîrea nr.51 a Comisiei Naționale de Sănătate Publică, care prevede că, în situația în care nu are testul negativ la COVID-19, persoana completează fișa epidemiologică și se obligă să stea 14 zile în carantină. Dacă la a 10-a zi testul este negativ, poate întrerupe perioada de carantină. Excepțiile se aplică pentru șoferii care sînt în tranzit, reprezentanții serviciul diplomatic etc.

În altă ordine de idei, Aureliu Ciocoi a precizat că CSE a permis reluarea antrenamentelor pentru pregătirea de participare la turneele internaționale a sportivilor, membri ai loturilor naționale, cu respectarea obligatorie a tuturor măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19. S-a permis reluarea competițiilor sportive desfășurate în aer liber fără spectatori de către federațiile sportive naționale acreditate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu respectarea măsurilor de protecție publică și a instrucțiunilor aprobate de MECC.

Totodată, studenții și elevii din învățămîntul profesional care au nevoie să își finalizeze stagiile de practică o pot face, întrucît CSE a permis acest lucru.

Sursa: IPN