CE SE FACE LA GUVERN

Directori noi la APP, ANSA și Inspectoratul General de Carabinieri

Mihai Rusu este noul director general al Agenției Proprietății Publice. Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor va fi preluată de Vladislav Cotici, iar noul comandant general al Inspectoratului General de Carabinieri devine Ștefan Pavlov. Deciziile au fost luate, miercuri, în ședința guvernului.

În cadrul aceleiași ședințe a fost aprobată numirea în funcție a patru secretari de Stat: Iuliana Drăgălin la Ministerul Economiei și Infrastructurii; Sergiu Golovaci la Ministerul Afacerilor Interne; Ion Gheorghiu la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Dorin Andros la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 

Guvernul propune etapizarea creșterii alocației pentru participanții la acțiunile de luptă

Alocația lunară stabilită persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriul altor state, dar și participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova va fi majorată.

Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege înaintat de un grup de deputați prin care se propune creșterea respectivei alocații de la 100 la 500 de lei.

Ținînd cont de angajamentele sociale pe care și le-a asumat Guvernul, majorarea alocației respective se propune a fi etapizată – la prima etapă pînă la 300 de lei.

În proiectul Legii bugetului de stat pentru 2020 sînt planificate în acest sens 64,3 mln lei.

 

Guvernul a aprobat creșterea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului

Cuantumul ajutorului lunar pentru perioada rece a anului se va majora cu 150 de lei, de la 350 la 500 de lei, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern.

Prestația se achită pentru perioada noiembrie – martie.

S-a calculat că de ajutor pentru perioada rece a anului vor beneficia 198 de mii de familii și persoane solitare. Numărul acestora a crescut cu 28 de mii după majorarea de la 1,95 la 2,2 a multiplicatorului pentru venitul lunar minim garantat prin care se stabilește dreptul la ajutorul social pentru perioada rece.

 

Proiectul Legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală, aprobat

Mărimea reală a primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă este de 8589 de lei. Avînd în vedere situația economică și financiară complicată, proiectul Legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală, aprobat astăzi de Guvern, prevede menținerea primei la nivelul anilor 2014-2019. Adică, 4056 de lei. Iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% și 75%.

50% este reducerea aplicată pentru majoritatea categoriilor de plătitori, 60% – pentru persoanele care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul și cu 75% – pentru proprietarii terenurilor cu destinație agricolă, în cazul achitării primei de asigurare pînă la 31 martie 2020.

Prima în formă procentuală din salariu se păstrează la nivel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori și angajați în cote egale a cîte 4,5%.

Veniturile și cheltuielile fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru 2020 au fost aprobate în sumă de 8 miliarde 383 de milioane de lei. În comparație cu suma aprobată pentru 2019, este prognozată majorarea veniturilor cu 14,4% şi a cheltuielilor cu 11,4%.

 

Indemnizații unice majorate pentru tinerii specialiști cu studii medicale și farmaceutice

Indemnizațiile unice pentru tinerii specialiști cu studii superioare medicale și farmaceutice se vor majora pînă la 120 de mii de lei. Vor spori și indemnizațiile unice pentru personalul medical cu studii medii de specialitate, pînă la 96 de mii de lei. Modificări în acest sens a aprobat Guvernul în Legea ocrotirii sănătății.

Banii vor fi achitați în trei rate anuale egale. Indemnizații vor primi doar absolvenții care se vor angaja în cîmpul muncii în baza repartizării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Scopul este de a stimula tinerii cu studii medicale să activeze în special în raioanele și satele Moldovei, unde se atestă un deficit de specialiști.

Sursa: IPN