ANSA A SISTAT ACTIVITATEA BLOCULUI ALIMENTAR DE LA SCOALA DIN CIOC-MAIDAN

În autonomia găgăuză a fost deschisă o anchetă epidemiologică, cauzată de o suspiciune de toxiinfecție alimentară în şcoala din satul Cioc-Maidan. Pe durata anchetei, activitatea blocului alimentar din această instituţie a fost suspendată, conform unei declaraţii de miercuri, 4 martie, a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Despre acest caz ANSA a fost informată de subdiviziunea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din municipiul Comrat. Ca urmare a sesizării, a fost deschisă o anchetă epidemiologică și s-a format un grup de lucru compus din inspectori ai subdiviziunii teritoriale ANSA din Comrat și Centrului de Sănătate Publică, ce s-au deplasat la fața locului întru stabilirea cauzei izbucnirii toxiinfecției alimentare.

”S-a constatat că în ziua de 3 martie au fost alimentați 187 de elevi, dintre care mai mulți copii cu vîrsta cuprinsă între 11-15 ani au fost spitalizaţi cu suspiciune de toxiinfecție, invocînd simptome precum vomă, dureri abdominale, iar la unii dereglări gastrointestinale”, a declarat Vladislav Cotici, director general ANSA.

Potrivit oficialului, au fost prelevate probele diurne (bucate gata) care erau păstrate la frigider, din lavaje de sanitație de pe întreg fluxul tehnologic de preparare a bucatelor, inclusiv probe de apă și de materie primă din depozit. Probele prelevate de către inspectorii ANSA în comun cu reprezentanții ANSP au fost transportate la laboratorul teritorial din Comrat, iar rezultatele investigațiilor vor fi cunoscute în decurs de pînă la şapte zile.

Totodată, în cadrul anchetei a fost stabilită trasabilitatea produselor și furnizorul de produse alimentare, fiind identificate loturile de produse livrate în blocul alimentar de la instituția de învățămînt școlar. La fel, au fost luate măsurile necesare pentru a exclude versiunea implicării factorului uman prin transmiterea unei infecții de la personalul angajat în blocul alimentar.

Monitorizarea cazului se efectuează atît de la nivel central, cît și teritorial al ANSA, de comun cu angajații ANSP și medicii Spitalului raional Comrat.

În total, ca urmare a intoxicației alimentare de la gimnaziul din Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia, 120 de copii au fost consultați la domiciliu, iar 35 - internați în spital. Elevii s-au simțit rău pe 3 martie, după prînz, la școală fiind solicitată ambulanța.