AGENTII ECONOMICI SI POPULATIA PREFERA SA ECONOMISEASCA IN MONEDA NATIONALA

Agenții economici și populația au constituit, în luna august, depozite la termen în lei moldovenești în sumă de 1,43 miliarde de lei, în timp ce depozitele noi atrase în valută străină a fost în sumă echivalentă cu 1,33 miliarde de lei.

Circa 70 la sută din suma totală a depozitelor în lei o reprezintă banii depuși la băncile comerciale în luna august, pe un termen de pînă la 12 luni.

Persoanele juridice au făcut economii în monedă națională în sumă de peste 300 milioane de lei, în timp ce persoanele fizice au depus în bănci de peste trei ori mai mulți bani, 1,13 miliarde.

Deși dobînzile la depozitele pe termen ale agenților economici sînt într-o ușoară scădere și au coborît la o medie de 3,21 la sută, în luna august, rata medie ponderată a dobînzii la depozitele noi ale populației s-au majorat nesemnificativ, pînă la 4,89 la sută, cel mai înalt nivel din acest an. Rata dobînzii s-a diminuat odată cu scăderea ratei anuale a inflației, însă în luna august rata anuală a inflației anunțată de Biroul Național de Statistică de 5,5 la sută, a fost peste nivelul ratelor dobînzilor oferite de bănci.

Datele BNM relevă că soldul depozitelor la termen cu dobîndă este de circa 16,2 miliarde de lei, iar cele în valută în sumă echivalentă cu 12 miliarde de lei.