„URMASII LUI STEFAN” LE CER ORGANELOR COMPETENTE SA STIRPEASCA CORUPTIA DIN SCOALA

Membrii Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Centrului Național Anticorupție și Direcției generale educație, tineret și sport să se implice activ în combaterea corupției din școală. Ei spun că fenomenul în unele instituții de învățămînt atinge cote alarmante, lucru care se reflectă negativ asupra elevilor.

Într-o conferință de presă la IPN, Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” a dat exemplul Asociației Obștești pentru susținerea învățămîntului „Gaudeamus”, care activează pe lîngă Liceul Teoretic „Gaudeamus”. Potrivit lui Dumitru Robu, asociația colectează ilegal plăți de la elevi, cîte 300 de lei lunar, pe lîngă alte plăți unice.

Potrivit activistului, asociația motivează colectarea banilor prin necesitatea procurării tehnicii de birou, efectuării de reparații și pentru cheltuieli la organizarea unor evenimente în cadrul liceului. Plățile percepute sînt trecute drept donații, iar elevii care refuză să plătească sînt discriminați, stigmatizați, li se pun note mai mici decît merită.

Dumitru Roibu amintește că legislația, Codul Educației, interzice orice formă de organizare părintească pe lîngă instituțiile de învățămînt, dar și oricare formă de colectare de bani și acceptare de bunuri de către cadrele didactice și administrațiile școlilor. Inclusiv DGETS a emis un ordin în acest sens.

Octavian Rusu, unul din membrii organizației, spune că elevii nu trebuie să sufere dacă părinții nu au posibilitatea sau dorința să se implice în astfel de tranzacții, pe care le numește „scheme de escrocherie”. Tînărul a cerut administratorilor instituțiilor de învățămînt să se gîndească mai bine la unele prevederi din Codul Penal.

Vlad Nepoliuc, un alt membru al organizației, face apel la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să nu rămînă impasibil la aceste acțiuni și să ia măsuri în beneficiul elevilor.

Sursa: IPN