UNELTE DE GRADINARIT ESENTIALE

Un cititor „MS” ne scrie că în acest an a intrat în posesia unei case la ţară care are şi un lot de pămînt. Omul este absolut neiniţiat în ale grădinăritului şi ne întreabă ce instrumente ar trebui să achiziţioneze în primul rînd.

Indiferent că este vorba de o grădină de legume sau de una de flori veţi avea nevoie de următoarele unelte esenţiale pentru oricare grădinar. Pe măsură ce dimensiunea grădinii creşte se vor adăuga şi altele, la fel de importante, menite să vă uşureze munca. Noi ne-am oprit la cele mai uzuale.

 

1. Lopata

Imposibil de imaginat munca într-o grădină sau o livadă fără lopată. De fapt un grădinar care se respecta are chiar mai multe, de diverse tipuri şi pentru diferite munci. Una este să sapi pămîntul şi cu totul alta e să dai zăpada la o parte iarna.

 

2. Roaba

Ori de cîte ori trebuie să cari ceva mai mare sau mai greu roaba devine indispensabilă. În prezent se pot cumpăra diverse modele de roabă făcute din diferite materiale. Principiul rămîne acelaşi, o roată, o ladă şi doua braţe de care o poţi ridica şi împinge. Roaba îşi găseşte locul bine meritat printre uneltele de grădină esenţiale.

 

3. Găleata

Nu are sens să mai explicăm la ce e bună o găleată. Poţi să cari apă, nisip, pămînt sau orice ai nevoie. Nu există grădină fără cel puţin o găleată, fie una de metal, fie de plastic.

 

4. Grebla

Vrei să cureţi frunzele de pe jos sau să dai la o parte buruienile? Atunci vei pune mîna pe greblă şi vei trece la treabă. Simplă şi nelipsită din arsenalul grădinarului.

 

5. Stropitoare

Plantele de orice fel au nevoie de apă, dar uneori e necesar să o poţi doza cu grijă, să uzi doar în anumite zone. La asta e bună o stropitoare şi de-aia avem mereu cel puţin una la noi în grădină. Nu puteam să nu o trecem printre uneltele ne nelipsit într-o gradina.

 

6. Furtun de stropit

Ce s-ar întîmpla dacă nu ai uda legumele sau florile atunci cînd trebuie? S-ar ofili. Probabil că vremea furtunurilor simple a trecut, acum avem aspensoare care distribuie mai bine apa şi automatizează procesul plus alte sisteme inteligente de irigat. Cu toate astea furtunul este partea esenţiala a procesului de irigaţie, de aceea nu lipseşte din nicio grădină.

 

7. Maşina de tuns gazonul

Nu sîntem noi britanici, dar asta nu ne împiedică să avem un gazon perfect. Desigur, nimeni nu mai pune mîna pe coasa clasica să taie iarba. Avem coase electrice, motocoase şi maşini de tuns iarba. Maşinile pot fi manuale, electrice sau pe benzină. Ce alegem depinde de buget şi nevoi. Dacă aveţi doar 20 de metrii de gazon în spatele casei puteţi să cumpăraţi liniştit una manuală, dar altfel stau lucrurile cînd aveţi de tuns cîteva sute sau mii de metri de teren. Maşina de tuns gazonul şi-a făcut loc in arsenalul grădinarului modern şi a devenit o unealtă de neînlocuit pentru mulţi dintre noi.

Acestea nu sînt decît uneltele de bază care ne trebuie în grădină Cu ele putem să ne facem lucrările importante şi esenţiale. Pe măsură ce începem să cultivăm tot mai multe plante va trebui să ne lărgim şi inventarul de scule şi unelte. Am lăsat de-o parte cîteva categorii importante de unelte pentru grădină. Lipsesc din lista noastră uneltele de mîna, cum ar fi foarfecele de grădină, precum şi unelte mai moderne, dar importante. Unii poate că nu concep munca fără o suflantă sau o maşină de curăţat sub presiune, alţii poate că vad ca fiind esenţial un ferăstrău electric. Poate că şi aceste unelte de grădina îşi vor găsi locul într-un articol viitor.

Bogdan DUMITRAŞCU