UN NOU CAZ DE PESTA PORCINA LA MISTRETI A FOST DEPISTAT IN REZERVATIA „PADUREA DOMNEASCA”

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat luni, 23 decembrie, despre un focar de pestă porcină africană (PPA) înregistrat în perioada de observaţii între 13-20 decembrie, în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”.

Potrivit ANSA, în perioada de referinţă, în „Pădurea Domnească”, rezervaţie naturală situată de-a lungul rîului Prut, în vestul raioanelor Glodeni şi Făleşti, au fost depistaţi zece mistreţi morţi. Probele prelevate au arătat rezultate pozitive la PPA.

Nicolae Munteanu, inginer-silvic şef la Agenţia „Moldsilva”, a confirmat că „mistreţii pot fi un mijloc de răspîndire a bolii, dat fiind că animalele traversează distanţe mari, pătrunzînd uşor din zonele afectate”. Responsabilul a informat că specialiştii entităţilor silvice din ţară, în special cele vizate de ANSA, au luat situaţia la control şi lucrează într-un regim special de evidenţă epidemiologică.

Potrivit unui ordin al Agenţiei „Moldsilva”, sezonul de vînătoare la mistreţ este permis în perioada 29 septembrie - 31 decembrie. La acţiunile de vînătoare va fi prezent obligatoriu un medic veterinar din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor. Acesta va monitoriza respectarea cerințelor de biosecuritate în procesul de vînătoare şi va preleva probele pentru pesta porcină.

În ţara noastră, ANSA a elaborat un amplu program de măsuri care au drept scop contracararea bolii. Conform unui ordin emis de Agenţie, se prevede restricționarea temporară a transportării de porcine și a produselor și subproduselor provenite de la acestea din statele afectate de pestă porcină, precum și interzicerea comercializării porcinelor în piețele agricole și tîrgurile de animale din ţară.

Problema pestei porcine africane a revenit în atenţia autorităţilor R. Moldova, după ce, în luna octombrie 2017, în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, au fost identificate trei gospodării cu porcine infectate. Ulterior, noi focare de PPA au fost notificate în mai multe localităţi din diferite regiuni ale ţării.