SONDAJ IDIS VIITORUL

Medicii, Președintele țării și premierul au acționat cel mai bine în perioada de criză

Medicii, Președintele țării, Igor Dodon, și premierul Ion Chicu au acționat cel mai bine și corect în perioada de criză provocată de COVID-19. Acestea sînt datele sondajului „Măsurarea impactului socio-economic al COVID-19”, realizat de IDIS Viitorul în perioada martie-aprilie 2020. Cetățenii au fost invitați să răspundă la întrebarea: “Cine dintre autoritățile din Republica Moldova, în opinia dvs., a acționat cel mai bine și corect în această perioadă de criză, legată de Coronavirus?”.

17,7% au spus că medicii, pe locul doi s-a plasat Președintele țării, Igor Dodon, cu 10,4%, iar pe locul trei premierul Ion Chicu – 10,2%. Ministerul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a fost menționată de către 8,9 la sută din respondenți, iar 7,4% au numit toate autoritățile. MAI și autoritatea publică locală – 3,6%, opoziția a fost apreciată de doar 2,3 la sută din cetățeni, Parlamentul – 1,6%, iar Comisia pentru Situații Excepționale – 0,6%. Restul au răspuns că nimeni sau alte instituții. Cei mai mulți, 34,8%, au indicat că nu știu sau nu răspund la această întrebare.

 

Aproape 80% din moldoveni sînt siguri că își vor păstra locul de muncă după ce va trece pandemia

Aproape 78% din respondenții studiului ”Măsurarea impactului socio-economic al COVID-19”, prezentat de IDIS ”Viitorul”, se declară optimiști și spun că nu își vor pierde locul de muncă din cauza crizei provocată de pandemie. 49,8% dintre cei intervievați sînt siguri că își vor păstra locul de muncă, iar 28% susțin că cel mai probabil nu își vor pierde jobul. Din totalul de persoane chestionate, doar 2,6 % afirmă că vor rămîne fără un loc de muncă, iar 8,8% spun că probabil vor pierde serviciul. În schimb, 10,8% dintre cei intervievați nu au știut ce să răspundă la această întrebare.

 

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri în Legislativ, PSRM ar obține majoritatea voturilor

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci partide politice ar accede în Legislativ, potrivit datelor sondajului „Măsurarea impactului socio-economic al COVID-19”, realizat de IDIS Viitorul. Astfel, cei mai mulți cetățeni din cei deciși sînt gata să-și dea votul pentru PSRM – 41,6%. Pe locul doi este PAS – 21,2%, urmat de PDM cu 7,8%. Totodată, PCRM ar acumula 6,8%, iar PPDA este la limită cu 5%. Numărul de mandate obținute în urma votului s-ar împărți în felul următor: PSRM ar obține majoritatea locurilor în Parlament – 52, PAS – 26, PDM – 10, PCRM – 7, iar PPDA – 6. Sondajul a fost realizat prin telefon, în perioada 31 martie – 12 aprilie, pe un eșantion de 1104 persoane.