SISTEMUL MEDICAL FACE FATA

Instituțiile medicale din țară vor beneficia de paturi suplimentare pentru bolnavii de Covid-19. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit ministrului Sănătății, 2 559 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 se află în prezent internați în instituțiile medicale. Cu toate acestea, autoritățile analizează și capacitățile instituțiilor medicale care nu au fost încă utilizate pentru tratarea pacienților cu coronavirus dar pot fi activate în perioada următoare. După cum a precizat Viorica Dumbraveanu la ședința Cabinetului de Miniștri, în spitale, există suficiente rezerve de paturi.

„Vom reprofila alte instituții medicale și vom lua în considerare, de asemenea, platforme alternative, un centru de triaj, dar aceasta va fi o ultimă soluție dacă nu vor exista locuri. În cursul săptămînii vom pregăti locuri suplimentare nu numai la nivel municipal, ci și la nivel republican ”, a precizat ministrul.

În total, autoritățile intenționează să pregătească 356 de paturi noi, și încă 26 de paturi în secția de terapie intensivă. Ministrul Sănătății a mai asigurat că instituțiile medicale din Moldova au tot ce au nevoie pentru a combate pandemia, nu există nici lipsă de medicamente. Mai mult, începînd cu săptămîna viitoare, spitalele vor primi un nou lot de echipamente speciale pentru ventilația pulmonară.

Reamintim că, pentru a combate consecințele pandemiei, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a alocat Moldovei 70 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane – pentru a sprijini sistemul de sănătate.

Sursa: a-tv.md