SEMINTELE DE MIGDAL, BUNE IN ULCER, TUSE SI DIABET

Migdalul se mai numeşte popular şi pom de mandulă, măgdălan, mandulă, amigdal, badem. Este un arbore de circa 8 m înălţime, cu frunze lanceolate, care înfloreşte în martie-aprilie. Are fructe cu seminţe dulci sau amare.

În scop medicinal şi alimentar, se utilizează seminţele, care conţin 45–60 % ulei gras, 25-35 % proteine, 1,3-1,5 % enzime, mucilagii, gume, asparagină, substanţe minerale, vitamine, acid folic, potasiun, fosfor, calciu, magneziu, fier, bor, cupru şi mangan. Uleiul gras de migdal dulce conţine benzaldehidă şi 2-4 % acid cianhidric.

Seminţele au acţiune antitusivă, expectorantă, uşor antiseptică şi aromatizantă. Uleiul gras este emolient, antiinflamator, cicatrizant, slab laxativ.

Emulsia obţinută din seminţe e bună în iritaţii ale faringelui şi căilor respiratorii însoţite de tuse. Uleiul gras e conţinut de soluţiile injectabile uleioase, e bază de unguent în dermatologie şi cosmetică, laxativ pentru copii. De asemenea migdalele aromatizează băuturile (alcoolice şi nealcoolice) şi produse de patiserie.

Seminţele se consumă uscate. În industrie, fructele necoapte, crude sînt folosite la obţinerea conservelor, colorarea coniacurilor, industria parfumurilor şi la fabricarea săpunurilor.

În medicina populară, în uz intern, migdalele zdrobite ajută în tratarea ulcerului gastric, gastritelor. Pentru tuse şi faringită, se face decoct din coajă. Pentru tratarea constipaţiei se foloseşte ulei de migdale. În uz extern, uleiul de migdale e recomandat în tratarea arsurilor, eczemelor. În cosmetică, crema de migdale catifelează şi hidratează pielea.

Grăsimile migdalelor, în cea mai mare parte mononesaturate, sînt benefice sănătăţii. Migdalele au densitate nutritivă ridicată, fiind un excelent inhibitor al apetitului, ceea ce îi ajută pe cei care vor să slăbească. Seminţele de migdal au o valoare alimentară ridicată, respectiv 2.727 kJ/100 g seminţe, datorită conţinutului mare de substanţe minerale, aminoacizi şi steroli.

Datorită acizilor graşi omega 3 conţinuţi, migdalele sînt benefice pentru sistemul cardiovascular: reglarea colesterolului și scăderea tensiunii arteriale.

Uleiul şi fosforul din migdale hrănesc creierul, sporesc concentrarea și reglează emoțiile, de aceea le sînt recomandate mai ales elevilor şi studenţilor.

Sînt recomandate diabeticilor, deoarece nu ridică nivelul glicemiei.

Atenţie! Migdalele sînt toxice prin acidul cianhidric rezultat din hidroliză enzimatică. O migdală conţine cca 1 mg HCN. Doza mortală pentru un adult de 70 kg este de 50 mg. De aceea consumul de seminţe şi alte produse cu amigdalozidă şi derivaţi trebuie limitat. De exemplu, 10 seminţe de migdale amare sînt fatale pentru un copil, 60 pentru un adult.

Sursa: topsante.com