SCAUNUL CARE MASOARA STRESUL INSTANTANEU

După o zi petrecută la birou și o oră pierdută în trafic, scaunul inventat recent de specialiştii francezi relaxează, dar şi măsoară stresul, identificînd dezechilibrele psihologice.

Prototipul „măsoară stresul cronic și de moment”, spune inventatorul Vasile Zoicas din Nice, Franţa. Odată așezat corect cu spatele pe scaun, pacientul se uită la o tabletă care trimite stimuli. Reacțiile sale sînt înregistrate de senzori plasați pe fiecare încheietură și de un electrocardiograf.

„Rezultatele sînt livrate în mai puțin de două minute de la măsurări”, spune inventatorul. Proiectat pentru armată, dar și pentru medici, osteopați și antrenori, scaunul previne epuizarea şi combate stresul cronic. „Oferim o evaluare, un prim nivel de consiliere. Apoi, depinde de utilizatori să acționeze. Scopul nostru este prevenirea și conștientizarea.”

Vasile Zoicas crede că „toată lumea este stresată zilnic”: „Cînd stimularea externă devine prea mare, creierul nu mai poate face față și oamenii pot trece la un proces de depresie. Una din opt persoane este „potențial epuizată profesional”.

Realizată în colaborare cu Laboratorul Farmaceutic Sanofi, scaunul se vinde cu 3.200 de euro.

Sursa: 20minutes.fr