SAPTE LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE MOASE

Iată cîteva lucruri pe care nu le ştiai despre profesia de moaşă.

1. Cuvîntul moașă înseamnă în greceşte „cu femeie”, deși în Franța înseamnă „femeie înțeleaptă”.

2. Unii oameni cred că moașa este pur și simplu o asistentă medicală, dar este, de fapt, una dintre cele mai vechi profesii din lume, una despre care se crede că a apărut înaintea profesiilor medicale.

3. Moașele reprezintă 36% din forța de muncă a serviciilor de moşire, potrivit unui studiu realizat în 73 de țări. Alți membri profesioniști ai echipei pot fi auxiliari, asistente-moașe, asistente medicale, clinicieni asociați, medici generalişti, obstetricieni și ginecologi. Cu toate acestea, deoarece moașele pot efectua cea mai importantă îngrijire a mamei și nou-născuţilor, în viitor, moaşele ar putea ţine locul altor profesioniști, care ar putea să se concentreze asupra altor nevoi de sănătate.

4. Moașele sînt printre puținii profesioniști din domeniul sănătății care nu îngrijesc, în general, bolnavi. Deși sînt instruite pentru a gestiona situațiile de urgență, moașele sînt experți în feţi normali.

5. Moașele nu doar ajută la naşterea copiilor. Există o serie de activităţi de specialitate pe care o moașă le poate îndeplini: sonografia (scanarea cu ultrasunete) în timpul sarcinii, precum și protecţia socială, în cazul în care lucrează pentru a proteja familiile vulnerabile. Moașele pot lucra, de asemenea, în management, educație, politică, asigurarea calității, inspecție și cercetare.

6. Odată cu declinul statutului social al femeilor în timpul Evului Mediu, moașele (aproape întotdeauna de sex feminin) au fost denunțate ca vrăjitoare de către medici (întotdeauna bărbați), care s-au simțit amenințați profesional. Cu toate acestea, în timp ce medicii au încercat să le ajungă pe moașe cînd vine vorba de fiziologia nașterii, femeile nu au putut să ajungă medici. În ciuda experienței lor profesionale bogate, moașele au fost tratate ca alegerea mai puțin dorită la naștere.

7. În secolele XIX și începutul secolului XX, medicii au organizat campanii de stigmatizare socială a moașelor și au declarat practica ilegală, în unele locuri, din motive economice, dar și pentru a spori statutul profesiei medicale predominant masculină. A funcționat, medicii au devenit preferaţi la naştere de către femeile nobile. Acum, în secolul XXI, moașele continuă să-și revendice poziția de experți în naşteri respectați, lucrînd în parteneriat cu medici, echipe multidisciplinare, mame și familii pentru a obține cele mai bune rezultate la naștere în întreaga lume.

Sursa: medicalxpress.com