S-A STINS DIN VIATA ACTORUL GRIGORE RUSU

S-a stins din viață Grigore Rusu, actor, regizor, profesor universitar, cercetător științific, istoric teatral, Maestru Emerit al Artei.

Biografia actorul Grigore Rusu este evocată într-un necrolog semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și de colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Născut în data de 9 aprilie 1936, în raionul Drochia, Grigore Rusu a absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960, alături de I. Ungureanu, S. I. Şcurea, I. Todorov, D. Caraciobanu, E. Malcoci, V. Izbeşciuc, E. Todoraşcu, V. Constantinov, A. Pogolşa, V. Grigoriev, D. Fusu, P. Iaţcovschi, I. Gore, N. Doni, N. Vodă-Mocreac – generația care va pune bazele Teatrului pentru Tineret „Luceafărul”.

Timp de 26 de ani, Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul”, interpretînd peste 80 de roluri, printre care Von Calb din „Intrigă şi iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „A 12-a noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă” etc. S-a filmat în mai multe pelicule ale studioul „Moldova-film”, fiind invitat și pentru sonorizarea filmelor, a interpretat rolul lui I. Bodiul în pelicula „Ani şi filme” de M. Calic, produsă de studioul cinematografic „M. Gorki”.

A fost angajat la Teatrul Televizat „Dialog”, condus de Gheorghe Siminel. Ulterior se încadrează pe tărîmul pedagogiei la filiala Școlii Superioare de Teatru „B. Şciukin”, care activa pe lîngă Teatrul „Luceafărul”.

Din anul 1967 a activat în calitate de şef la mai multe catedre în cadrul Institutului de Arte Frumoase, azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. A predat disciplinele Arta vorbirii scenice şi canto, Arta actorului şi vorbirea scenică și a avut numeroși discipoli.

Grigore Rusu este cunoscut și în calitate de autor de lucrări metodico-ştiinţifice şi de analiză a fenomenului teatral şi actoricesc. Editează şi cîteva monografii despre vedetele teatrului: E. Ureche, V. Cupcea, C. Tîrţău, „Din conturnii timpului” despre Veniamin Apostol şi „Teatrul – dragostea mea” despre Petru Baracci. Este autorul volumului autobiografic „Evocări”.

"Sîntem profund îndurerați de această pierdere enormă și, în aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate", mai menționează, în necrologul făcut public astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Sursa: sputnik.md