REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (9 aprilie 2021)

Începe reparația Cetății Soroca

Începe a doua etapă de reabilitare a Cetăţii Soroca, pentru care Uniunea Europeană şi autorităţile din judeţul Vaslui au oferit un milion de euro. 3 turnuri ale fortăreţei vor fi reabilitate în cadrul proiectului. Prima etapă de renovare a avut loc între 2013 şi 2014 cînd în cadrul proiectului transfrontalier Bijuterii Medievale, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru consolidarea pereţilor, restaurarea turnul principal şi repararea acoperişului şi a cîtorva beciuri.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1428 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6679 de teste, fiind confirmate 1428 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șapte de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 239 146 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 20 sînt lucrători medicali: 4-medici, 7-asistenți medicali, 9-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3693 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 319 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8597 de persoane, iar 19 423 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul Marii Britanii

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Olga Cebotari s-a întîlnit cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în R. Moldova, Steven Fisher. Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii privind evoluția relațiilor moldo-britanice pe aspecte de interes comun, progresele înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, situația pandemică regională și măsurile întreprinse la nivel național în vederea ocrotirii sănătății populației.

 

Două instalații de decontaminare au fost donate R. Moldova de către OMS

Două instalații de decontaminare și un lot de echipamente IT au fost donate Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de către Biroul de cooperare al Elveției în R. Moldova și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La evenimentul de transmitere a donației au fost prezenți Secretarul de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, directorul Biroul de cooperare al Elveției, Caroline Tissot și Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în R. Moldova. „Această donație va permite specialiștilor ANSP să efectueze în timp rapid investigațiile epidemiologice în teren. Totodată, dușurile mobile de decontaminare vor spori siguranța colegilor noștri, care activează în focare”, a spus Cernelea.

 

Ministerul Agriculturii va lansa un nou apel pentru subvenții în avans

Ministerul agriculturii a anunţat că lansează la 15 aprilie cel de-al șaptelea apel de depunere a cererilor pentru solicitarea subvențiilor în avans, pentru proiecte start-up în domeniul agroindustrial. Potrivit instituției, în perioada 15 aprilie – 18 iunie, tinerii și femeile fermieri, inclusiv conaționalii reveniți acasă, care intenționează să lanseze afaceri în domeniul agriculturii, pot depune cereri pentru a solicita plăți în avans pentru mai multe activităţi. Este vorba de utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice; procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora; dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare; producerea legumelor și a fructelor.

 

Fiscul a atenționat asupra mai multor modificări de legislație

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunţat că, din 1 mai curent, urmează să intre în vigoare mai multe modificări de legislaţie fiscală. Potrivit instituției, începînd cu 1 mai, intră în vigoare modificări la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, care stipulează faptul că întreprinderea are dreptul să încaseze de la cetățeni plăți în numerar în sumă ce nu depășește o sută de mii de lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate. De asemenea, încasarea plăților în numerar de la cetățeni în sumă ce depășește o sută de mii de lei per tranzacție sau fracționarea plăților cu scopul eludării limitei stabilite prin Lege, se sancționează cu amendă de la 90 la 120 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale, aplicată persoanei juridice.

 

Peste 30 de organizaţii de tineret vor beneficia de granturi de la Ministerul Educaţiei

Ministerul educației a anunţat lista proiectelor cîștigătoare în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret, ediţia 2021. Comisia de experți a declarat învingătoare 33 de proiecte, iar suma totală alocată pentru Programul din acest an, finanțat de la bugetul de stat, constituie circa opt milioane de lei. Potrivit MECC, în total, pentru participare la concurs au fost depuse 69 de proiecte. „Principalele criterii pentru selectarea proiectelor cîștigătoare au fost: relevanţa proiectului conform priorităţilor stabilite în politica națională de tineret; interdependenţa dintre scop, obiective, activităţi, rezultate şi indicatori; definirea clară a obiectivelor specifice, măsurabile, abordabile, realiste şi încadrabile în timp – SMART”, indică MECC.

 

Primăria Chișinău anunță că a revenit în posesia unor spații înstrăinate ilegal

Primăria municipiului Chișinău informează că spațiile cu suprafața de 1730 m², amplasate în patru etaje ale unei clădiri din centrul orașului au revenit în proprietatea municipalității. Încăperile edificiului situat pe strada Armenească, 45-a, au fost acaparate anterior prin diferite scheme frauduloase, se arată într-un comunicat al Primăriei. Primarul General, Ion Ceban, a menționat că juriștii municipalității în comun cu executorul judecătoresc au întreprins toate acțiunile legale în vederea returnării acestor încăperi de care municipalitatea a fost deposedată ilegal.

 

Un cetăţean al R. Moldova anunţat anterior în căutare, reţinut pe teritoriul Federaţiei Ruse

Un bărbat de 30 de ani, originar din Hîncesti, dat în căutare şi condamnat la 16 ani de închisoare, a fost reţinut pe teritoriul oraşului Moscova din Federaţia Rusă. Acţiunile de reţinere s-au desfăşurat la 8 aprilie, curent, de ofiţerii de investigaţii ai IP Hînceşti în comun cu OAI a Federaţiei Ruse şi cu suportul Direcţiei de Cooperare Poliţienească Internaţională a IGP. Bărbatul a fost dat în căutare de IP Hînceşti în anul 2016, fiind condamnat pentru tîlhărie şi trafic de fiinţe umane.

 

800 de lucrători medicali din stînga Nistrului au fost imunizați cu Pfizer

La două săptămîni de la începutul campaniei de vaccinare în stînga Nistrului, cel puțin 1 090 de lucrători medicali au fost imunizați. Dintre care, în ultimele două zile, la 800 a fost administrată doza Pfizer. Pe data de 8 aprilie curent, 252 de lucrători medicali au fost imunizați cu Pfizer. Cel mai mare număr de lucrători medicali imunizați a fost înregistrat în spitalul din Grigoriopol. În această instituție medicală 42 de angajați au fost vaccinați. În total, dozele de vaccinat au fost administrate lucrătorilor medicali din 13 instituții.

 

Vaccinurile anti-COVID vor fi importate fără taxă vamală

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative, care vor permite importul vaccinurilor anti-COVID fără taxe vamale, sînt publicate în numărul de astăzi al Monitorului Oficial și au intrat în vigoare. Astfel, pentru întreaga perioadă a stării de urgență sau a stării de urgență în sănătate publică se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul țării a vaccinurilor anti-COVID-19 procurate din resursele financiare ale statului prin scutirea acestora de TVA fără drept de deducere, taxa vamală și taxa pentru efectuarea procedurilor vamale.

 

Fiscul a solicitat persoanelor care au venituri la jocurile de noroc să achite impozitele

Serviciul Fiscal de Stat a îndemnat contribuabilii care obțin venituri din cîștigurile de la jocurile de noroc și/sau pariuri sportive, realizate prin intermediul rețelelor de comunicații electronice, să se conformeze voluntar la respectarea prevederilor legislației în vigoare. Potrivit prevederilor Codului Fiscal, cîștigul obținut prin intermediul rețelelor de comunicații electronice reprezintă valoarea totală a sumei retrase din contul de joc. Respectiv, veniturile din cîștigurile de la jocurile de noroc și loterii/pariuri realizate de către persoanele fizice, prin intermediul rețelelor de comunicații electronice se supun impozitării cu 12%.

 

Profesorii pensionari care sînt angajați, vor beneficia de concediu anual plătit

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea articolului 299 din Codul muncii, care prevăd că profesorii angajați în baza contractului individual vor beneficia de concediu anual plătit, sînt publicate în Monitorul Oficial. În nota de argumentare a proiectului se menționează că, în prezent, se atestă o încălcare frecventă a dreptului la concediu de odihnă anual plătit pentru cadrele didactice cu statut de pensionari din cauza aplicării eronate a Codului Muncii de către unii angajatori.