REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 aprilie 2018)

O delegație a Mitropoliei Moldovei va aduce Focul Sfînt din Ierusalim

Delegația Bisericii Ortodoxe din Moldova condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, a ajuns la Tel Aviv, pentru a aduce Lumina Sfînta. Potrivit Mitropoliei, sîmbătă, dis-de-dimineaţă, delegația se va deplasa în oraşul vechi, Cetatea Ierusalimului, la mormîntul Mîntuitorului, unde conform tradiţiei, se aprinde Lumina Sfîntă, în jurul orei 14.00. „Sîmbătă seara, în ajun de Paşte, Lumina Sfîntă va fi adusă, în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din Capitală. Sfînta Lumină va fi împărțită preoţilor şi credincioşilor, care o vor răspîndi în întreagă ţară”, a declarat secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş.

 

Peste 330 mii de elevi vor ieși în vacanța de primăvară

Peste 330 mii de elevi vor ieși în vacanța de primăvară, cu începere de vinerii, 6 aprilie, care va dura 10 zile. În vacanța pascală vor merge concomitent elevii din clasele primare, gimnaziale şi liceale. „Vacanța va fi în perioada 7-16 aprilie. Aceasta este preconizată în Planul de învățămînt și toți elevii se vor odihni cu ocazia sărbătorilor pascale”, a menționat Mariana Goraș, șef adjunct în Direcția învățămînt general din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Perioada vacanţelor elevilor în anul de studii 2017-2018 a fost stabilită prin ordinul Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării. Următoarea vacanţă va fi cea de vară, care va începe la 1 iunie si se va încheia la 31 august.

 

R. Moldova a aderat la Programul CSI pentru combaterea terorismului

Legislativul a ratificat joi, 5 aprilie, Hotărîrea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente „Cu privire la Programul de colaborare al statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente în combaterea terorismului şi altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2017-2019”. Pentru aderarea R. Moldova la program au votat 75 de deputaţi. Programul are drept scop extinderea şi consolidarea nivelului de cooperare al statelor-membre ale CSI în procesul de prevenire, depistare, contracarare şi urmărire a actelor teroriste şi extremiste, înfăptuirea coordonată a măsurilor operative de investigaţie şi operaţiunilor speciale în scopuri profilactice, colaborarea informativă şi ştiinţifică, colaborarea în pregătirea cadrelor, perfecţionarea specialiştilor, cooperarea cu organizaţiile internaţionale de profil etc.

 

Perioada oferită investitorilor pentru construcția centralelor electrice a fost extinsă

Perioada oferită investitorilor pentru construcția centralelor electrice a fost extinsă de la 24 la 36 de luni, potrivit unor modificări și completări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care a fost publicată vineri, 6 aprilie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Rectificările au drept obiectiv armonizarea legislației naționale în domeniul energiei regenerabile la acquis-ul UE prin transpunerea elementelor pachetului energetic III. De asemenea, sînt stabilite noi mecanisme de suport pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile, precum și alte elemente ce țin de asigurarea funcționării și dezvoltării sectorului în R. Moldova. Modificările vor oferi mai multă claritate investitorilor în domeniul energiei regenerabile și vor corela prevederile legii respective cu legislația privind energia electrică și gazele naturale.

 

CEC a inițiat o campanie de informare privind sistemul de vot mixt

O campanie de informare a alegătorilor cu genericul „Democrația contează” a demarat în întreaga țară pentru a informa cetățenii despre sistemul de vot mixt. Acțiunea este organizată de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). În cadrul campaniei reprezentanții CEC și CICDE vor organiza întîlniri cu autoritățile administrației publice locale, tineri, cadre didactice, lideri de opinie din teritoriu etc., pentru a discuta despre organizarea și desfășurarea alegerilor prin sistemul de vot mixt, ce va fi aplicat la următorul scrutin parlamentar. Primele întîlniri în acest sens au fost organizate în cadrul preturii sectorului Centru din capitală. Funcționari publici dar și factori de decizie la nivel local au participat la o întîlnire cu președinta CEC, Alina Russu și directorul CICDE, Pavel Cabacenco, membri și funcționari electorali CEC.

 

UE a publicat raportul privind implementarea Acordului de Asociere de către R. Moldova

Uniunea Europeană a publicat Raportul privind implementarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere în perioada martie 2017 – martie 2018. Raportul trece în revistă evoluţiile în domeniile vizate de Acordul de Asociere și relevează îmbunătăţirea situaţiei economice, progresele în implementarea unor reforme, consolidarea implementării Zonei de Liber Schimb Complex și Cuprinzător (DCFTA) şi creşterea cu 18% comparată cu aceeaşi perioadă a anului precedent a comerţului cu UE, implementarea programului de cooperare cu FMI, continuarea reformei administraţiei publice, reformele iniţiate în domeniul cercetării şi inovării. Direcţiile prioritare pentru continuarea reformelor sau accelerarea acestora sînt în consonanţă cu acţiunile întreprinse în domeniile respective de autorităţile R. Moldova. Sprijinul pe care UE îl oferă în acest sens, reiterat şi cu ocazia publicării Raportului, este deosebit de important.