REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (9 decembrie 2019)

Cinci persoane au decedat în urma accidentelor rutiere produse în ultimele zile

Cinci persoane au decedat, iar altele 20 au fost traumatizate în urma a 19 accidente rutiere care s-au produs în țară la sfîrșitul săptămînii trecute. În perioada menționată, inspectorii de patrulare au depistat peste două mii de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. Cei mai mulți dintre șoferii vizați – 853 la număr - au depășit limita de viteză. Alți circa 200 de conducători auto nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și nu au acordat prioritate de trecere. Totodată, la sfîrșitul săptămînii trecute, polițiștii au depistat 46 de șoferi care conduceau, fiind în stare de ebrietate.

 

Peste 140 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 149 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 110 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a scăzut cu peste 20 la sută faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie, s-au înregistrat 25 de furturi, patru infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi opt infracțiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute trei persoane anunțate în căutare.

 

Delegația Parlamentului participă la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare EURONEST

Delegația Parlamentului R. Moldova participă la cea de-a 8-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare EURONEST. Reuniunea are loc la Tbilisi, Georgia, în perioada 9-10 decembrie 2019. Delegația parlamentară este condusă de șeful delegației naționale la AP EURONEST, Igor Munteanu. Din componența delegației fac parte deputații Mihai Popșoi și Angel Agache.

 

Premierul Ion Chicu va participa la summit-ul șefilor de Guverne ai statelor GUAM

Prim-ministrul Ion Chicu a anunţat luni, 9 decembrie, că va merge săptămîna curentă la Kiev, Ucraina, unde va participa la summit-ul șefilor de Guverne ai statelor GUAM. Declaraţia a fost făcută de premier după şedinţa de lucru avută cu şeful statului, Igor Dodon şi cu speakerul, Zinaida Graceanîi. El a precizat că la Kiev are preconizată o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Oleksiy Honcharuk. Conform sursei citate, tot la începutul săptămînii viitoare, premierul va efectua și o vizită la Strasbourg, la Consiliul Europei.

 

În R. Moldova a fost înregistrat un caz de tularemie

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ informează despre înregistrarea unui caz de tularemie la un vînător din raionul Ialoveni. Potrivit ANSP, bărbatul, în vîrstă de 56 de ani (vînător amator), s-a molipsit accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de cîmp. Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice. Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspîndită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor.

 

Procuratura Anticorupție și PCCOCS vor fi puse sub control special

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a dispus luni, 9 ianuarie, efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, obiectivele controalelor constau în verificarea și evaluarea activității acestor două unități specializate ale Procuraturii pe toate dimensiunile de competență.

 

Şeful PA a fost delegat pentru o lună de zile într-o altă subdiviziune a PG

Şeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost delegat luni, 9 decembrie, pentru o lună de zile într-o altă subdiviziune a Procuraturii Generale, în timp ce în instituţia pe care o conduce vor avea loc controale. Anunţul a fost făcut de Viorel Morari. Şeful PA a negat informațiile apărute în presă precum că el ar fi fost suspendat din funcţie şi a precizat că astăzi a primit un ordin de delegare într-o altă subdiviziune a procuraturii.

 

La Chișinău se desfășoară cea de-a XIV-a Conferinţă Naţională Anticorupţie

”Avem nevoie de măsuri chirurgicale, care să însănătoșească statul și susțin eforturile Centrului Național Anticorupție pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen”. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în deschiderea Conferinței Naționale Anticorupție, organizată cu ocazia Zilei internaționale anticorupție. ”Vom reuși dacă vom lucra coordonat, cu eforturi susținute și cu abordări pragmatice, realiste și hotărîte, iar angajarea societății, a sectorului public și privat în lupta cu abuzurile și mita este vitală”, a spus Zinaida Greceanîi.

 

Directorul unei întreprinderi riscă dosar penal după ce a exportat ilegal miere

Administratorul şi directorul comercial de la o întreprindere din capitală sînt cercetați penal pentru exportul prin contrabandă a 105.425 kg de miere de albine, în sumă totală de 4644735 lei. Potrivit Procuraturii, aceştia falsificau actele de achiziție referitor la cantitatea și persoana de la care cumpărau mierea. De asemenea, indicau în documente inclusiv persoane care la acel moment nu erau în țară, iar alte acte de achiziție le prezentau repetat. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

 

Mai multe gherete amplasate ilegal în capitală urmează a fi evacuate

Mai multe gherete din capitală, care nu respectă normele de amplasare, urmează a fi evacuate. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a atenționat responsabilii că au la dispoziție trei zile pentru a face acest lucru. Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a precizat luni, 9 decembrie la ședința săptămînală a serviciilor Primăriei că, în Chișinău, există circa 250-300 de gherete care nu respectă normele de amplasare.

 

USAID va oferi granturi pentru susţinerea sectorului apicol

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Agricultura Performantă în Moldova (APM), a lansat un apel pentru finanțare prin grant pentru susținerea oportunităților educaționale cu acoperire regională și națională în sectorul apicol. Proiectul va organiza un atelier informativ privind procedura de aplicare, la data de 19 decembrie, iar solicitanţii pot să-şi confirme participarea pînă la 18 decembrie.

 

O nouă platformă online va integra date despre sprijinul UE

Informațiile despre sprijinul Uniunii Europene pentru dezvoltarea economiei și societății digitale în țările Parteneriatului Estic vor fi integrate pe o nouă platformă online - www.eufordigital.eu - care a fost lansată de inițiativa EU4Digital. Noua platformă multilingvă culege informații, știri și resurse cu privire la sprijinul Uniunii Europene pentru economia și societatea digitală din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina.

 

În UTA Gagauz-Yeri, pomii de Crăciun vor fi puşi în vînzare din 15 decembrie

Întreprinderea silvică din UTA Gagauz-Yeri va începe comercializarea Pomilor de Crăciun din data de 15 decembrie. În total, silvicultorii vor propune spre vînzare pe piaţa regională peste 300 de conifere. Entitatea din autonomie a Agenţiei „Moldsilva” recomandă organizaţiilor şi instituţiilor să procure pin, iar persoanelor fizice molid sau compoziţii de brad.