REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 octombrie 2020)

Moldova va trece la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie

Guvernul a emis o notă informativă prin care anunță că în ultima duminică a lunii octombrie R. Moldova va trece la ora de iarnă. Astfel, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 3:00 va deveni ora 2:00.

 

3.287.140 de cetățeni au fost înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la etapa încheierii procedurii de actualizare a listelor electorale este de 3.287.140. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, din numărul total de alegători, 2.798.306 de persoane sînt atribuite pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia R. Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (232.631) și cetățenii cu drept de vot avînd domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului (256.203).

 

Deputatul Nichita Țurcan va reprezenta Moldova la reuniunea Adunării Interparlamentare a Tinerilor din statele membre ale CSI

Deputatul Nichita Țurcan, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media, va participa la Cea de-a 15-a Ședință a Adunării Interparlamentare a Tinerilor din statele membre ale CSI. Reuniunea va avea loc pe 9 octombrie, la Sankt-Petersburg, în format mixt. Participanții vor totaliza activitatea Adunării Interparlamentare a Tinerilor din CSI în anul precedent și vor dezbate agenda activităților comune pentru perioada următoare.

 

Intrarea moldovenilor în Italia este interzisă ca măsuri de protecție anti-COVID

Miercuri, 7 octombrie, Guvernul Republicii Italiene a adoptat un nou decret-lege prin care prelungește pînă la 31 ianuarie 2021 starea de urgență instituită la sfîrșitul lunii ianuarie 2020. Prin același decret, se prelungesc pînă pe 15 octombrie toate măsurile de protecție anti-COVID, inclusiv restricțiile de călătorie în Italia. Ambasada R. Moldova în Italia precizează că s-a dispus și obligativitatea purtării măștilor de protecție pe întreg teritoriul Italiei, inclusiv în spațiile deschise.

 

Absolvenții instituțiilor de învățămînt în domeniul educației vor beneficia de îndemnizații

Toți tinerii care au absolvit instituțiile de învățămînt din țară și de peste hotare în domeniul educației vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizații. Decretul de promulgare și legea ce prevede acest lucru vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial și vor întra în vigoare.

 

Modificările operate în Codul penal vor fi publicate în Monitorul Oficial

Modificările operate de Legislativ în Codul penal, în vederea înăspririi sancțiunilor pentru infracțiuni de corupție, vor fi publicate în numărul de mîine al Monitorului Oficial. Potrivit acestora, unele infracțiuni de corupție sînt transferate de la categoria de infracțiuni mai puțin grave la categoria infracțiunilor grave. De asemenea, este majorat pînă la 8 ani termenul de închisoare pentru acte de corupție.

 

O cantitate de 0,5 kg de mercur, depistată în zona de frontiere

O sticlă cu mercur a fost depistată în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Briceni, într-un bloc abandonat. Descoperirea a avut loc în cadrul Operațiunii „ORION II”, desfășurată pe întreg teritoriul R. Moldova și care are drept scop prevenirea și combaterea traficului ilicit de materiale chimice.

 

Mai multe afaceri ale tinerilor au fost susţinute de Ministerul Finanţelor

Prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, lansat în anul 2019 de Ministerul Finanțelor, sînt finanțate 248 de afaceri ale tinerilor antreprenori, în sumă totală de 154,3 milioane de lei. Potrivit Ministerului Finanţelor, în nouă luni ale anului 2020 au fost creditate 101 sub-proiecte în valoare de 59,4 milioane de lei. Programul este extins în toate raioanele țării și este implementat prin filialele și agențiile a nouă instituții financiare participante intermediare, care își asumă toate riscurile de credit.

 

Selecționata Moldovei la fotbal a cedat în fața Italiei

Selecționata de fotbal a R. Moldova a cedat cu 0-6 în amicalul cu Italia, disputat miercuri pe stadionul Artemio Franchi din Florența. Au marcat Bryan Cristante (18), Francesco Caputo (23), Stephan El Shaarawy (30, 45+1), Veaceslav Posmac (37, autogol), Domenico Berardi (72). Pentru selecționata Moldovei urmează duelurile din Liga Națiunilor cu Grecia (11 octombrie, Atena, ora 21.45) și cu Slovenia (14 octombrie, Chișinău, ora 21.45).

 

Violența asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii va fi sancționată

Violența asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii va fi sancționată. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unei inițiative legislative de modificare și completare a Codului penal și Codului contravențional. Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali va fi sancţionată cu amendă de pînă la 1 250 de lei, aplicată persoanei fizice. Iar ultragierea, însoţită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, va fi sancţionată cu amenzi de pînă la 7 500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu arest contravenţional de pînă la 15 zile.

 

Curtea Constituțională a decis că ONG-urile pot presta servicii concurenților electorali

Curtea Constituțională a decis astăzi că este constituțională prestarea serviciilor contra cost de către ONG-uri concurenților electorali. Astfel, Înalta Curte a admis parțial sesizarea deputatului PAS Sergiu Litvinenco. Conform deciziei CCM, ONG-urile vor putea să presteze servicii contra cost concurenților electorali în perioada campaniei electorale. De asemenea, Curtea a emis o adresă Parlamentului în vederea reglementării articolului 6, aliniatul 5 din Legea privire la ONG în conformitate cu hotărîrea pronunțată.

 

Expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER din acest an vor fi organizate în aer liber la Institutul Porumbeni

Expozițiile MOLDAGROTECH (toamnă) și FARMER, ediţia 2020, vor fi organizate într-un format nou şi într-o altă locație. Astfel, tradiţionala săptămînă agroindustrială se va desfășura în perioada 14-17 octombrie, în cîmp deschis, la Institutul de Fitotehnie Porumbeni, din satul Pașcani, raionul Criuleni. Pînă în prezent, aceste expoziţii se desfăşurau la Centrul "Moldexpo" din capitală, însă din cauza pandemiei COVID-19 programul a fost modificat.