REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 mai 2018)

Peste 3500 de polițiști vor asigura ordinea publică pe 9 Мai

Pe data de 9 Mai, cînd este celebrată Ziua Europei și Ziua Victoriei împotriva fascismului, peste 3500 de angajați ai poliției și membri ai societății civile vor asigura ordinea publică pe întreg teritoriul R. Moldova. Pentru buna desfășurare a celor circa 250 de evenimente anunțate, numărul inspectorilor de patrulare a fost dublat. Ca și în alți ani, în Piața Marii Adunări Naționale, unde se va desfășura concertul de sărbătoare, va fi interzis consumul băuturilor alcoolice. Anunțul a fost făcut marți, 8 mai, în cadrul unei conferințe de presă, de către Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General de Poliție. Pentru a evita ambuteiajele, populația este îndemnată să renunțe la mașinile personale și să se deplaseze cu transportul public. Cei care dețin permis de portarmă, în cazul în care intenționează să consume alcool, sînt somați să lase armele acasă.

 

Peste 100 de localități din R. Moldova vor beneficia de asistență financiară

Peste 100 de localităţi din R. Moldova vor beneficia în următorii cinci ani de asistenţă financiară pentru dezvoltare în valoare totală de 20,5 mil. USD. Suportul va fi oferit în cadrul Programul „Comunitatea mea”, lansat oficial de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în R. Moldova. Banii vor fi oferiți pentru îmbunătăţirea serviciilor publice, modernizarea infrastructurii şi creşterea veniturilor la nivel local. În acest an, 20 de localităţi vor avea parte de servicii calitative, iar în perioada următoare, cîte 35 de comunităţi urmează să beneficieze de suport anual. Valoarea fiecărui proiect în parte se ridică la aproximativ 500 de mii de dolari.

 

Ministrul Economiei va participa la Forumul de afaceri din EAU

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și secretarii de stat Vitalie Iurcu și Serghei Bucataru, vor participa la Forumul de afaceri moldo-emiratez, care va avea loc în perioada 9-10 mai 2018, la Dubai. Pe parcursul a două zile Gaburici va avea mai multe întrevederi oficiale, printre care cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, Sultan bin Saeed Al Mansoori, și cu președintele Camerei de Comerț „Sharjah”, Abdullah Sultan Al-Owais. Agenda Forumului include sesiuni de prezentare a oportunităților investiționale și schimburilor comerciale, discuții bilaterale, vizite de studiu la asociații de afaceri, companii, zone economice libere și parcuri industriale. De asemenea, vor fi discutate subiecte de o importanță majoră, precum Acordul de Liber Schimb, liberalizarea regimului de vize, deschiderea căilor aeriene directe.

 

Filip promite că asistența macrofinanciară a UE va fi investită în economie

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene va fi investită în creșterea economiei pentru o mai bună funcționare a statului. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unui interviu. Potrivit oficialului, obiectivul Guvernului este ca, pînă la sfîrșitul sesiunii parlamentare, să fie îndeplinite toate condiționalitățile pentru cele trei tranșe din asistența macro-financiară, nu doar pentru prima. „Sînt optimist că, din punct de vedere strict al calendarului administrativ, primele doua tranșe vor veni anul acesta, încercăm și a treia tranșă, dar mergem pe ideea că, din rațiuni de procese administrative și punerea lor în mișcare, e posibil ca cea din urmă să ajungă abia după alegeri. Continuăm să lucrăm la implementarea măsurilor și în mod cert banii europeni vor veni”, a spus Filip.

 

În 2018, exporturile de mărfuri au crescut cu peste 28 la sută

Exporturile de mărfuri realizate în luna martie 2018 s-au cifrat la 242,2 mil. dolari SUA, cu 12,3% mai mult față de luna precedentă și cu 14,2% comparativ cu luna martie 2017, informează Biroul Naţional de Statistică. În ianuarie-martie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 678,2 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 28,4%. Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 463,7 mil. dolari SUA (68,4% din total exporturi), fiind în creștere cu 33,5% față de ianuarie-martie 2017, care a contribuit la majorarea pe total exporturi cu 22,0%. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat 454,7 mil. dolari SUA (cu 35,5% mai mult față de ianuarie-martie 2017), deținînd o cotă de 67,0% în total exporturi (63,5% – în ianuarie-martie 2017). Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16,8% (20,1% – în ianuarie-martie 2017), ce corespunde unei valori de 113,7 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au majorat cu 7,2%, comparativ cu ianuarie-martie 2017.

 

Cristina Balan va fi noul ambasador al R. Moldova în SUA

Vicepreședintele Partidului Democrat, Cristina Balan a fost propusă la funcţia de ambasador al R. Moldova în Statele Unite ale Americii. Aceasta a primit deja acceptul Departamentului de Stat al SUA. Declaraţia a fost făcută marți, 8 mai, de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Plahotniuc, Cristina Balan este o persoană care cunoaște foarte bine situația din țara noastră, obiectivele guvernării și dosarul cooperării dintre R. Moldova și Statele Unite. Cristina Balan are 40 de ani şi din 2017 este vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, fiind responsabilă de elaborarea politicilor interne şi externe ale formaţiunii.

 

Meteorologii au prelungit Codul Galben de pericol excepţional de incendiu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit în mare parte a ţării pînă pe 14 mai Codul Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în zonele de centru şi sud ale ţării, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole. Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti. Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje. Potrivit SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice de pînă la 20-25 grade Celsius, izolat sînt posibile ploi cu descărcări electrice.