REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 octombrie 2020)

Direcția generală educație, tineret și sport din Chişinău va fi reorganizată

Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) a Primăriei municipiului Chișinău va fi reformată, pentru a eficientiza activitatea sistemului educațional municipal. Consilierii municipali au aprobat un nou Regulament de organizare și funcționare a DGETS, precum și organigrama acesteia. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, funcționalitatea Direcției va fi adusă în concordanță cu legislația actuală în domeniu, Codul Educației și o hotărîre de Guvern din 2015. În gestiunea Direcției generale educație, tineret și sport se află 331 de entități educaționale de pe teritoriul municipiului Chișinău.

 

SIS a descins la mai mulți agenți economici care dețin depozite de explozibil de uz civil

Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate /SIS/, în comun cu Agenția pentru Supraveghere Tehnică, au realizat controale inopinate la mai mulți agenți economici licențiați pentru desfășurarea importului, depozitării materialelor explozibile și efectuării lucrărilor cu explozibilul de uz civil. În urma acestora, unul dintre agenți a rămas fără licență. Potrivit Serviciului de presă al SIS, în urma controalelor, la trei agenți economici au fost identificate un șir de nereguli la capitolul securitatea păstrării, a condițiilor de stocare și a activității de depozitare a materialelor explozibile.

 

Un Centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale a fost deschis la Ceadîr-Lunga

Un Centru de reabilitare socială și psihologică a copiilor cu nevoi speciale a fost deschis în municipiul Ceadîr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri). Proiectul a fost realizat cu susţinerea Guvernului Slovaciei, prin programul de asistență oficială pentru dezvoltare SlovakAid. „Ne orientăm sprijinul financiar pentru proiecte de dezvoltare şi ocrotirea sănătăţii. În acest an, Slovacia a devenit al doilea stat din lume la capitolul suportului în lupta cu coronavirusul COVID-19 oferit Republicii Moldova”, a declarat la ceremonia de inaugurare a Centrului Dušan Dacho, ambasadorul Slovaciei la Chişinău.

 

Un moldovean a murit într-un cumplit accident, în Italia

Conaționalul nostru era stabilit de o perioadă mai îndelungată în regiunea Veneto din Italia. Recent el se deplasa cu mașina personală pe autostradă, cu încă o tînără la bord, pe porțiunea dintre Provincia Duino și bariera Lisert, în direcția Veneției. La un moment dat, din motive neclare, acesta a ar fi pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe traseu și s-a izbit cu mașina în bara de protecție a autostrăzii.

 

19 state cer Moldovei respectarea standardelor democratice în alegerile prezidențiale

Miza alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 este foarte mare pentru cetățenii R. Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept. Importanța viitoarelor alegeri prezidențiale a fost subliniată de Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia, printr-o declarație publicată de Ambasada României la Chișinău.

 

Autoritățile vor să elimine restricția la importul automobilelor vechi

Autoritățile propun ca, începînd cu anul viitor, să fie eliminate prohibițiile la importul mijloacelor de transport. Concomitent cu eliminarea prohibițiilor, se propune și majorarea esențială a accizelor, proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport. Propunerile se conțin în proiectul măsurilor de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, lansat pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor.

 

Un militar moldovean a fost admis în premieră la Colegiul Forțelor Aeriene Regale Britanice Cranwell

Un tînăr militar al Armatei Naționale a fost admis la Colegiul Forțelor Aeriene Regale Britanice Cranwell, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Royal Air Force College Cranwell). Ministerul Apărării menționează că este o premieră pentru Armata Națională. Locotenentul Alexandru Prodan, comandant de pluton în Regimentul de Stat Major ”General de brigadă Nicolae Petrică”, este primul ofițer moldovean care va studia la una din cele mai prestigioase școli de profil din această țară.

 

Trei muncitori s-au ales cu diverse traumatisme după căderea unei macarale

Trei bărbați care munceau pe un șantier din apropierea Spitalului de Urgență din capitală s-au ales cu răni după ce o macara s-a prăbușit. Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic, incidentul a avut loc în această dimineață în jurul orei 10.40. Deocamdată nu se cunoaște cauza producerii accidentului, oamenii legii sînt la fața locului.

 

Prognoze optimiste pentru economia R. Moldova de la Banca Mondială

Prognoze optimiste pentru economia R. Moldova. Banca Mondială estimează pentru anul viitor o creștere de 3,5 la sută, nivel similar celui din 2019. Proiecțiile privind evoluția din țările din Europa şi Asia Centrală sînt incluse într-un amplu raport, cu genericul “COVID-19 şi capitalul uman”, publicat astăzi de această organizație financiară internațională. Comparativ cu principalii parteneri comercial-economici din Europa de Est, ţara noastră are printre cele mai bune perspective de creştere în 2021.

 

Un polițist de la Florești a fost răpit de către așa-zisele forțe de securitate de la Tiraspol

Un polițist de la Florești a fost răpit de către așa zisele forțe de securitate de la Tiraspol. Informația a fost confirmată de către șeful de la SPIA, Ion Mămăligă. El a mai spus că în prezent se întreprind toate măsurile pentru a identifica locul aflării polițistului.

 

Peste 247 mii de cetățeni care locuiesc în stînga Nistrului sînt așteptați la 1 noiembrie la urnele de vot

Un număr de 247609 de cetățeni domiciliați în localitățile din stînga Nistrului își vor putea exercita dreptul la vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Biroul Politici de Reintegrare a adus astăzi la cunoștința alegătorilor și a autorităților publice locale mecanismul de documentare a eventualelor încălcări a dreptului la libera circulație în ziua alegerilor prezidențiale. Potrivit sursei citate, în cazul unui incident sau provocare implicînd reprezentanți ai structurilor nerecunoscute din stînga Nistrului, acesta urmează a fi constatat de către polițistul de sector, care va verifica situația la fața locului. Persoanele pot apela la numărul unic 112.