REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 august 2018)

Geniştii Armatei Naţionale au distrus în luna iulie 74 de obiecte explozibile

Geniştii Armatei Naţionale au executat, în luna iulie, 18 misiuni de geniu, în cadrul cărora au distrus 74 de obiecte explozive în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă. Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, cea mai mare cantitate de muniţii a fost depistată în pădurea de lîngă satul Delacău, raionul Anenii Noi. Grupul de genişti ai Batalionului de Geniu, a identificat 33 de obiecte explosive. De la începutul anului, geniştii militari au lichidat 224 de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării.

 

2 persoane au decedat și 29 au fost traumatizate în urma accidentelor rutiere produse în week-end

2 persoane au decedat și alte 29 au fost traumatizate în urma a 24 de accidente rutiere produse în țară la sfîrșitul săptămînii trecute. În perioada menționată, inspectorii de patrulare au depistat circa 5 mii de încălcări. Cel mai frecvent, șoferii au depășit limita de viteză admisă și au urcat la volan fiind în stare de ebrietate.

 

Serviciul Vamal pune în aplicare Rezoluția 1325 a ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea

30% din numărul de persoane angajate în Serviciul Vamal sînt reprezentante ale genului feminin. Același procentaj este consemnat și în cazul funcțiilor de conducere ocupate de către acestea. Totodată, nouă dintre cele 18 subdiviziuni ale Aparatului Central sînt, la fel, conduse de femei. Cifrele au fost prezentate de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul sesiunii de informare cu privire la obiectivele Rezoluției 1325 a ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea, organizată în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova și reprezentanți ai societății civile.

 

Noul Ambasador agreat al Federaţiei Ruse în Republica Moldova a înmînat copiile scrisorilor de acreditare la MAEIE

Ambasadorul agreat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a prezentat astăzi secretarului general de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihail Căpățînă, copiile scrisorilor de acreditare în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în țara noastră. În cadrul întrevederii, Mihail Căpățînă și Oleg Vasnețov au avut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor moldo-ruse, subliniind importanţa intensificării dialogului politic bilateral, aprofundării cooperării comercial-economice, precum și extinderii colaborării în alte domenii reciproc avantajoase.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere de rămas bun cu Ambasadorul Lituaniei

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere de rămas bun cu Ambasadorul Lituaniei Rimantas Latakas, care își încheie mandatul în Republica Moldova. Andrian Candu a salutat activitatea dinamică în țara noastră a Ambasadorului Rimantas Latakas, care s-a implicat activ și a contribuit considerabil la consolidarea relaţiilor între Republica Moldova și Lituania. Rimantas Latakas este Ambasador în Republica Moldova din 5 august 2014. În iulie curent, s-au împlinit 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Lituania.

 

20 de troleibuze cu aer condiționat vor fi asamblate la Chișinău pînă la finele acestui an

Un număr de 20 de troleibuze noi vor fi asamblate la Chișinău pînă la finele acestui an. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul Întreprinderii Municipale „Regia Transport Electric Chişinău” (RTEC), Dorin Ciornîi, în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor primăriei capitalei. Potrivit conducerii întreprinderii, toate troleibuzele vor fi dotate cu instalații pentru aer condiționat. „Regia Transport Electric Chişinău” deține 361 de troleibuze, care deservesc 24 de rute.

 

O gunoişte neautorizată a apărut la periferia oraşului Chişinău, direct pe malul rîului Bîc

La periferia oraşului Chişinău, direct pe malul rîului Bîc, pe teritoriul administrativ al comunei Truşeni, s-a format o gunoişte neautorizată cu o suprafaţă ce se extinde pe cîteva hectare de pămînt. Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a mers astăzi la faţa locului. Primarul a dispus blocarea accesului pe teritoriul poligonului improvizat şi a solicitat suportul Direcţiei de Poliţie în acest sens.

 

Un minor din Soroca a fost transportat de un echipaj SMURD la Chișinău

Un minor în vîrstă de 15 ani din raionul Soroca a fost transportat de un echipaj aero-medical SMURD spre Chișinău. Potrivit datelor IGSU tînărul a suferit din cauza loviturii puternice în regiunea capului în timpul aflării într-un bazin din orașul Soroca în după amiază zilei de ieri. Pe parcursul zborului, pacientul fiind în stare gravă a fost monitorizat de către echipa de medici și paramedici SMURD Iași.