REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 iulie 2018)

Parlamentul European a suspendat finanțarea R. Moldova

Deputații Parlamentului European au adoptat joi, 5 iulie, rezoluția care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și R. Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că suspendarea asistenței este cauzată de invalidarea alegerilor de la Chișinău. „Modul în care au fost tratate alegerile din Chișinău nu sînt un semn bun pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la sfîrșitul anului. Am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din asistența macrofinanciară. Această tranșă depinde de respectarea precondițiilor politice: statul de drept, alegeri libere”, a mai spus Mogherini. „Sistemul de justiție din Moldova a încălcat voința populară exprimată prin vot, interpretînd abuziv legea electorală. Sistemul de justiție a făcut pur și simplu jocuri politice”, a declarat deputata ALDE din Parlamentul European, Renate Weber.

 

Vor fi organizate evenimente pentru comemorarea victimelor deportărilor

Victimele deportărilor staliniste vor fi comemorate la data de 6 iulie curent, declarată zi de doliu naţional. În toate localitățile din țară drapelele de stat vor fi în bernă, iar la ora 10.00 va fi ținut un minut de reculegere. Programul manifestărilor organizate de Guvern cu această ocazie va cuprinde mai multe evenimente. La ora 09.45, Prim-ministrul Pavel Filip va participa la ceremonia de comemorare a victimelor deportărilor staliniste. În cadrul evenimentului, la ora 10.00, va fi ținut un minut de reculegere și vor fi citite numele persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice (Casa Guvernului, intrarea centrală). La ora 11.00 se va desfășura o masă de pomenire a victimelor deportărilor (Palatul Republicii).

 

În Japonia va fi organizată campania de promovare a vinurilor moldovenești

Pînă la finele anului curent, la Tokyo va fi organizată cea de-a doua ediție a campaniei de promovare a producției vitivinicole naționale în Japonia. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu reprezentanții companiilor importatoare de vinuri moldovenești în Japonia. Șeful diplomației moldovenești a menționat că datele statistice indică că, în anul 2016, R. Moldova a exportat în Japonia 106 mii litri de vin, ce constituie o creștere cu 11% față de anul 2015. ”Conform datelor statistice, în 2017, volumul exporturilor vinurilor moldovenești spre piețele externe a crescut cu 5,5% și a ajuns la 14 milioane de decalitri, iar veniturile obținute de producătorii autohtoni s-au majorat cu circa 16 la sută”, a punctat Ulianovschi.

 

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci a crescut

Unsprezece adulți și trei copii au solicitat ajutor medicilor de la urgență în ultima săptămînă, după ce au mîncat ciuperci culese din pădure. Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în ultima săptămînă, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă a înregistrat mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci. Cazurile depistate au fost calificate de către medici ca fiind de gravitate medie. Pacienții au primit asistență medicală de urgență și au fost transportați la spital. Conform sursei citate, manifestările clinice ale intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de toxină conținută de ciuperci, de cantitatea ingerată, de durata perioadei de incubație. Pot apărea tulburări gastro-intestinale precum vărsături, diaree, greață, halucinații și slăbiciune generală.

 

Wizz Air a lansat cinci curse directe noi din Chișinău

Compania aeriană Wizz Air a lansat cinci curse directe noi de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Germania, Danemarca, Franța și Belgia. Primele zboruri vor fi operate începînd cu luna decembrie a acestui an, iar prețul biletelor va începe de la 19,99 euro. Astfel, compania va opera zboruri directe spre orașele Copenhaga (Danemarca), Dortmund și Memmingen (Germania), Paris (Franța). Cea de-a cincea destinație este Aeroportul Charleroi din Bruxelles, Belgia. Noile zboruri au fost lansate după ce compania a suplinit baza aeriană de pe Aeroportul Internaţional Chişinău cu a doua aeronavă. Totodată, compania va majora frecvența zborurilor pe rutele existente, numărul acestora ajungînd pînă la 17 săptămînal.

 

Academia Militară „Alexandru cel Bun” a început admiterea

Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a anunţat, joi, 5 iulie, că inițiază procedura de admitere pentru anul de studii 2018-2019. Potrivit comandantului Academiei Militare a Forţelor Armate /AMFA/, Sergiu Plop, dosarele de înscriere la concursul de admitere, care va demara la 23 iulie curent, pot fi depuse la Centrele militare teritoriale conform vizei de reşedinţă permanentă a candidatului. După examinarea dosarelor, tinerii selectaţi vor susţine o probă la pregătirea fizică. Conform sursei citate, la concurs pot participa atît băieţi, cît şi fete. Studiile în AMFA durează trei ani, iar la final, absolvenţii primesc gradul de „locotenent”, permis de conducere categoria „B” şi loc de muncă garantat.

 

R. Moldova, Italia și Ucraina vor coopera în domeniul antifraudă

R. Moldova, Italia și Ucraina au semnat joi, 5 iulie, două declarații privind consolidarea cooperării în domeniul antifraudă, asigurarea schimbului de informații și pregătirea colaboratorilor vamali. Documentele au fost semnate de către directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, directorul general al Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, Giovanni Kessler, și președintele interimar al Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan. Vitalie Vrabie, a specificat că declarațiile comune prevăd asigurarea continuității dialogului trilateral. „În ultimii doi ani se atestă o creștere comercială între țările noastre. Italia și Ucraina ocupă primele locuri la import și export, ceea ce demonstrează că avem parteneriate importante”, a spus Vrabie.