REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 aprilie 2018)

Primăria Chişinău a organizat o expoziţie pascală susţinută de copii din familii defavorizate

O expoziţie pascală cu vînzare, în care au fost prezentate obiecte confecţionate de copii din familii defavorizate, aflaţi în situaţii de risc sau rămaşi fără ocrotire părintească, a fost lansată la Primăria capitalei. “Cea mai luminoasă sărbătoare din an trebuie să aducă lumină în toate inimile. Am organizat această expoziţie, dorindu-ne ca Paştele să încălzească şi inimile copiilor faţă de care soarta a fost mai vitregă, deşi sînt nişte copii talentaţi şi dedicaţi”, a menţionat în debutul evenimentului Silvia Radu, primar general interimar al municipiului Chişinău. Expoziţia a fost iniţiată şi coordonată de către Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, care astfel a dat startul unei serii de acţiuni, prilejuite de sărbătorile pascale.

 

Președintele R. Moldova va efectua o vizită în SUA

 

Președintele R. Moldova Igor Dodon va efectua o vizită în Statele Unite ale Amerciii în perioada 1-9 iulie. Potrivit șefului statului, delegația moldovenească va participa la întrevederi oficiale, mese rotunde și conferințe, dedicate desfășurării Congresului Mondial al Familiei, care vor avea loc în orașele Washington și New-York. ”Vor fi și alte întrevederi. Acum au loc pregătiri în acest sens pe canale oficiale. Eu cred că agenda zilei va fi clară în următoarele 2-3 săptămîni”, a menționat Igor Dodon. În anul acesta, Congresul Mondial al Familiei, se va desfășura în septembrie, curent, la Chișinău.

 

A demarat Caravana de Paște

Inspectoratul General al Poliției, în comun cu Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldovei şi Clubul de sport „Terra Valahia” au demarat Caravana de Paște. Este o acțiune de caritate ce are drept scop oferirea suportului familiilor social-vulnerabile prin donarea produselor alimentare și a altor obiecte de uz casnic. Astfel, pe parcursul zilei de miercuri, 4 aprilie, organizatorii au ajuns la 80 de familii din 8 raioane ale R. Moldova. Peste 400 de copii defavorizați au primit dulciuri și jucării de la organizatorii Caravanei. Șeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a mulțumit Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove şi Clubului de sport „Terra Valahia” pentru suportul acordat.

 

Elveția va oferi R. Moldova aproape 51 de milioane de franci elvețieni

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) a elaborat o nouă Strategie de Cooperare între Elveţia şi R. Moldova pentru anii 2018-2021, în baza căreia va oferi asistenţă tehnică în valoare de 50.9 de milioane de franci elveţieni. Informația a fost prezentată de Simone Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în R. Moldova, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. În context, Simone Giger l-a informat pe șeful diplomației moldovenești că strategia respectivă va fi prezentată în cadrul vizitei la Chișinău, în perioada 16 – 18 aprilie curent, a unei delegaţii guvernamentale din Elveţia, condusă de Krystyna Marty Lang, secretar adjunct de stat din Departamentul Federal de Externe. Potrivit unui comunicat al ministerului, Ulianovschi a apreciat efortul autorităților elvețiene privind elaborarea unei noi Strategii, care reprezintă o continuare a unui document similar realizat în anii 2014 – 2017, în cadrul căruia R. Moldova a beneficiat de o asistență în valoare de peste 55 milioane de franci elvețieni, fiind implementate proiecte în domeniul sănătății publice, aprovizionării cu apă potabilă, migrației și dezvoltării, etc.

 

În Noaptea Învierii transportul public din capitală va avea regim special

Transportul public din capitală va activa conform unui program special în Noaptea Învierii. Primăria municipiului Chişinău a anunțat că, sîmbătă seara, activitatea troleibuzelor şi autobuzelor va fi prelungită pînă la ora 24.00, iar microbuzele vor circula şi după miezul nopţii, în funcție de fluxul de călători. Totodată, în zilele de 8 şi 9 aprilie, numărul de autobuze care circulă pe ruta nr. 10 „str. Vasile Alecsandri – comuna Grătieşti (str. Prieteniei)”, nr. 26 „str. Alba Iulia – str. Doina” şi ruta nr. 28 „str. V. Alecsandri – satul Hulboaca” va fi stabilit după necesitate.

 

Structura și efectivul CNA vor fi modificate

Hotărîrea pentru modificarea structurii şi efectivului-limită ale Centrului Naţional Anticorupţie va fi publicată în numărul de mîine al Monitorului Oficial al R. Moldova și astfel va intra în vigoare. Noile modificări legislative au fost generate de adoptarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În urma modificării legislaţiei, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor care anterior era în subordinea CNA va deveni instituţie independentă. A fost completat și efectivul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale care are statut de direcție a CNA și căreia i-au fost atribuite competenţe şi atribuţii extinse în procesele civile de recuperare a bunurilor infracţionale.

 

Peste 6000 de angajați ai MAI vor activa în perioada sărbătorilor pascale

 

Peste 6000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea publică în perioada sărbătorilor pascale. Anunțul a fost făcut joi, 5 aprilie, de către ministrul Alexandru Jizdan. Potrivit oficialului, la necesitate, numărul angajaților va fi suplinit. „În cazul unei situații de urgență, îndemnăm cetățenii să apeleze la numărul unic 112”, a spus Jizdan. Șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Alexandru Pînzari, a specificat că circa 2400 de polițiști vor asigura ordinea publică la cele 1300 de biserici și aproximativ același număr de oameni ai legii vor patrula în preajma celor 1300 de cimitire. În acest an, Paștele este sărbătorit pe 8 aprilie, iar Paştele Blajinilor pe 15 și 16 aprilie.