REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 octombrie 2018)

Parlamentul a refuzat audierea premierului

Parlamentul a respins, joi, 4 octombrie, inițiativa mai multor fracțiuni din legislativ cu privire la audierea responsabililor ce ține de privatizarea și vînzarea companiei Air Moldova. Deputații au cerut audierea lui Pavel Filip, Chiril Gaburici și directorul general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici. Iurie Țap, PLDM, a declarat că companiei Air Moldova i-au fost premeditat create probleme financiare pentru ca aceasta să fie vîndută cu un preț mic. Oleg Reidman, PCRM, a spus că ”privatizarea este consecința, iar cauza este că Air Moldova a avut probleme financiare majore”. Potrivit lui Vladimir Țurcan, deputat PSRM, „compania nu a fost privatizată, ci vîndută cu 50 de milioane de lei”.

 

Proprietarii de terenuri care nu vor combate răspîndirea buruienilor vor fi amendați

Proprietarii de terenuri care nu-și vor onora obligaţia de combatere şi prevenire a răspîndirii buruienilor vor fi amendați. Persoanele fizice vor plăti o amendă de la 12 la 30 unități convenționale, echivalentă cu 600-1500 de lei, pentru neîndeplinirea obligațiilor de combatere și răspîndire a buruienilor pe terenuri, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă. Persoanelor juridice li se va aplica, pentru aceleași încălcări, o amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, potrivit unor modificări la Codul Contravențional, avizat pozitiv de Guvern. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspîndirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă va fi sancţionată cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

 

Mașinile din regiunea transnistreană vor fi admise în traficul rutier internațional

Cu începere din 9 octombrie curent, mijloacele de transport din regiunea transnistreană a R. Moldova cu plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre și certificate de înmatriculare permanente vor putea fi admise în traficul rutier internațional. Biroul politici de reintegrare readuce în atenția conducătorilor auto care circulă cu asemenea mijloace de transport că, la traversarea frontierei de stat a R. Moldova este necesar să dispună de Certificatul de înmatriculare a vehiculului; Permis de conducere; Pașaport valabil pentru călătorie; Asigurarea de răspundere civilă auto/„Cartea Verde” și actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Președintelui Radei Supreme a Ucrainei

Adunarea interparlamentară – R. Moldova, Georgia și Ucraina, constituie nu doar o platformă pentru promovarea aspirațiilor comune de transformare a țărilor după modelul european și integrare în UE, dar și un mecanism de consolidare a eforturilor în fața provocărilor externe. Constatarea a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy. Referindu-se la dialogul politic între R. Moldova și Ucraina, Ulianovschi a menționat și aportul legislatorilor celor două țări, ”care prin activitatea sa contribuie la crearea premiselor pentru intensificarea relațiilor bilateral”.

 

Conducerile CNA și BNM vor fi audiate săptămîna viitoare în Parlament

Audierile parlamentare privind acțiunile întreprinse de autorități pentru recuperarea miliardului furat din sistemul bancar vor avea loc săptămîna viitoare. Joi, 4 octombrie, deputaţii au votat pentru amînarea audierilor şi pentru schimbarea formatului de raportare. Potrivit deciziei deputaţilor, în plenul Parlamentului vor prezenta rapoarte doar directorul Centrului Național Anticorupție și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Motivul amînării fiind implicarea acestora în mai multe activităţi.

 

Deputaţii vor vota proiectele de lege imediat după dezbaterea lor în plen

Biroul permanent a decis joi, 4 octombrie, să propună plenului Parlamentului votarea proiectelor de lege imediat după dezbaterile în plen ”în scopul disciplinării deputaților”. Subiectul a ajuns în vizorul membrilor Biroului permanent, după ce speakerul Andrian Candu a anunţat o pauză de două ore, deoarece în sala plenului erau prea puţini deputaţi pentru a putea fi examinate proiectele de pe ordinea de zi. Deputaţii din fracțiunile de opoziție (PSRM, PL și PLDM) au părăsit ședința Parlamentului după o oră de la începere, nemulţumiţi de faptul că iniţiativele înainte de ei nu fost incluse în ordinea de zi a Legislativului.

 

Pesta porcină africană a fost depistată la mistreţi în raioanele Rezina şi Ştefan Vodă

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au fost depistate la mistreţi, în satele Ţahnăuţi, raionul Rezina, şi Palanca, Ştefan Vodă. Potrivit ultimului buletin epizootic al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), rezultatele de laborator au arătat că animalele erau bolnave de pestă porcină. Nicolae Munteanu, inginer-silvic şef la Agenţia „Moldsilva”, a informat că specialiştii entităţilor silvice din ţară, în special cele vizate de ANSA, au luat situaţia la control şi lucrează într-un regim special de evidenţă epidemiologică.

 

Traficul rutier din PMAN iarăși va fi suspendat

Traficul rutier în perimetrul Pieței Marii Adunări Naţionale (PMAN) va fi suspendat în această seară în legătură cu amenajarea platourilor pentru Ziua Naţională a Vinului. Potrivit Primăriei municipiului Chişinău, suspendarea traficului va avea loc între orele 23.00 – 6.00 pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, în perimetrul străzilor Al. Puşkin – Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. În această perioadă, circulaţia transportului va fi redirecţionată pe străzile adiacente. Acum două zile, autoritățile municipale au anunțat că, în contextul desfășurării Zilei Naționale a Vinului, începînd cu ziua de vineri, 5 octombrie (ora 20.00), dar şi în zilele de sîmbătă şi duminică, 6-7 octombrie, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, în perimetrul PMAN. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
09.05.24 - 17:17
04.05.24 - 18:50
02.05.24 - 01:15