REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 februarie 2021)

Consiliul Audiovizualului a sancționat Pro TV Chișinău cu 5.000 de lei

Postul de televiziune Pro Tv Chișinău a fost sancționat cu 5.000 de lei de Consiliului Audiovizualului. Decizia a fost luată în urma mai multor sesizări potrivit cărora publicitatea difuzată pe parcursul unei ore de emisie a depășit termenul maxim permis de legislația audiovizualului. Deși suma maximă a penalității pentru asemenea încălcări este de 10.000 de lei, membrii CA au decis să aplice o pedeapsă minimă. Totodată, membrul CA, Corneliu Mihalachi, a declarat că una dintre emisiunile de divertisment realizate și difuzate de acest post de televiziune conține nu doar plasare de produs, ci și publicitate ascunsă în cadrul interviurilor și reportajelor realizate.

 

Legislativul a adoptat măsuri sociale pentru personalul implicat în combaterea pandemiilor

Parlamentul a votat astăzi, în lectura a doua, modificarea unor acte legislative care se referă la măsurile sociale în susținerea angajaților din instituțiile supuse riscurilor sporite pentru sănătate în timpul combaterii pandemiilor și epidemiilor. Documentul prevede modificări la Codul Muncii, Legea Salarizării și Legea salarizării în sectorul bugetar și are menirea de a îmbunătăți și concretiza cadrul normativ în vigoare în ce privește retribuirea muncii prestate și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legale ale salariaților care activează în condiții cu risc sporit pentru sănătate. Astfel, se prevede instituirea unei garanții fixe de stat referitoare la plata sporurilor, stabilirea mărimii concrete a sporurilor de compensare pentru munca prestată și alte acțiuni.

 

În R. Moldova este marcată Ziua Internațională a Alegerilor

În R. Moldova este marcată astăzi cea de a 14-a ediție a Zilei Internaționale a Alegerilor. În acest context, Comisia Electorală Centrală a transmis un mesaj de felicitare cetățenilor prin care le-a mulțumit pentru pragmatismul şi responsabilitatea de care dau dovadă pe parcursul anilor în exercitarea dreptului de vot. Potrivit surse citate, ediția din acest an a Zilei Internaționale a Alegerilor va fi marcată de CEC și CICDE prin organizarea unor lecții publice în cîteva instituții de învățămînt din țară.

 

Peste 22 000 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 22 139 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 10 100 traversări persoane, dintre care 5 890 treceri la frontiera moldo-română, 3 566 treceri la frontiera cu Ucraina. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămîn a fi PTF Leușeni – 2 319 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 465 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 1 108 traversări personae. Tot în această perioadă 10 persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

 

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalității din R. Moldova

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din țara noastră, iar în perioada anilor 2012 – 2019 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer. Datele au fost prezentate astăzi de către Ministerul sănătății, în contextul marcării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Potrivit sursei citate, tematica din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului accentuează importanța cooperării și acțiunilor colective și are sloganul “Împreună, toate acțiunile noastre contează!”.

 

Un grup de lucru va monitoriza procesul de prestare a serviciilor de alimentație în școlile din capitală

Primăria municipiului Chișinău a creat un Grup de lucru care va monitoriza procesul de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățămînt preuniversitar din oraș, în perioada 10.02.2021-31.05.2021. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Inga Ionesii. Din Comisie fac parte reprezentanți ai subdiviziunilor municipale, ai Î.M. „Piața Centrală”, Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău, Centrul de Sănătate Publică Chișinău, consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile.

 

Un funcționar a fost reținut de CNA

Directorul filialei Chişinău a Întreprinderii de Stat „Centrul de Pregătire a Specialiștilor pentru Armata Națională" a fost reținut de CNA după ce a fost denunțat de un tînăr. Funcționarul susținea că are influență asupra responsabililor din cadrul Secției Înmatriculare Transport și Calificare a Conducătorilor Auto Ocnița a Agenției Servicii Publice şi că îi poate determina să-i dea calificativul „admis". Pentru serviciile sale, acesta i-ar fi cerut 450 de euro. Pe numele directorului a fost inițiată o urmărire penală, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la șase ani de pușcărie sau amendă penală.

 

Parlamentul declară vacant un mandat de deputat

Parlamentul R. Moldova de Legislatura a X-a declară vacant un mandat de deputat. Astăzi, cu votul majorității a fost aprobat de către Legislativ, proiectul de Hotărîre privind demisia deputatului Vladimir Golovatiuc. Vacanța mandatului intervine ca urmare a cererii de demisie depuse de deputatul Vladimir Golovatiuc, ales din partea Partidului Socialiștilor. Oficialul, care a deținut funcția de președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, a renunțat la mandatul de deputat începînd cu 20 ianuarie 2021.

 

Mai multe localități din țară vor primi statut de stațiune balneoclimaterică

Satele și orașele din țară care întrunesc condițiile climaterice, balneologice și prezintă importanță pentru sănătatea și odihna populației vor putea obține statut de stațiune balneoclimaterică. Documentul aprobat astăzi de Parlament în a doua lectură, prevede ca statutul de stațiune balneară a localităților din Republica Moldova să fie acordat prin hotărîre de Guvern. Totodată, acestea vor fi propuse de către consiliile locale, cu consultarea cetățenilor din localitatea vizată, în baza normelor tehnice unitare adoptate de Executiv.

 

În nordul țării şi-au început lucrările două proiecte regionale susținute de UE

Lucrările de construcție pentru două proiecte finanțate de Uniunea Europeană au fost lansate ieri în Regiunea de Nord. Este vorba de îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă în orașul Drochia și de eficientizare energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu" din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei. „ Eficiența energetică, precum și măsurile de aprovizionare cu apă vor oferi un confort mai bun elevilor, vor contribui la modernizarea infrastructurii din zonele rurale și vor oferi acces la apă potabilă sigură”, a declarat la ceremonia de lansare Peter Michalko, șeful Delegației UE în R. Moldova.

 

Șapte localități din raionul Strășeni vor regionaliza serviciul de canalizare

Șapte localități din raionul Strășeni vor participa la un proiect de regionalizare a serviciului de canalizare şi epurare a apelor reziduale. Pentru aceasta, în orașul Strășeni, cu sprijinul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, va fi construită o stație de epurare. Totodată, sînt planificate lucrări de terasament pentru această locație, construcția/extinderea rețelelor interne de canalizare în comunitățile: Strășeni, Roșcani, Sireți, Negrești, Ghelăuză, Recea, Pănășești, precum și a rețelelor externe, de la fiecare localitate spre stația de epurare.