REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 februarie 2021)

În ţară a fost anunţat Cod Galben de ceaţă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru astăzi Cod Galben de ceață, pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, ceața se va menține pe arii extinse, izolat cu vizibilitate mai mică de 200 de metri. În aceste condiții, poliția atenționează conducătorii auto să circule cu viteză redusă, să evite implicarea în manevre care se pot dovedi riscante în stare de vizibilitate scăzută şi să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor. În următoarele zile, în ţară se așteaptă valori termice pînă la 10 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî pînă la minus 2 grade, fără precipitații esențiale.

 

Drumarii monitorizează continuu situația de pe traseele publice

Circulația rutieră pe toate drumurile publice naționale este asigurată în condiții de iarnă, iar drumarii monitorizează continuu situația. Noaptea trecută, pe întreg teritoriul țării a fost înregistrată ceață, starea părții carosabile a fost umedă şi pe unele sectoare de drum s-a format polei. Potrivit drumarilor, în ultimele 24 de ore, pe drumurile publice naționale din zonele de nord și centru au fost efectuate lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, iar în sudul țării au fost desfășurate lucrări de patrulare. „Unitățile teritoriale ale SA "Drumuri” au utilizat în procesul tehnologic 29 de utilaje speciale și au antrenat 47 de muncitori rutieri”, indică ASD.

 

Un tînăr din Sîngerei, reținut de CNA pentru trafic de influență

Un bărbat din Sîngerei a fost reținut, pentru 72 de ore, de poliție într-un dosar de trafic de influență. Acesta este bănuit că ar fi pretins mită de la un alt tînăr pentru a-l ajuta să scape de un dosar, pornit de Poliție, pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Potrivit denunțului, bănuitul ar fi susținut că poate influența responsabili din cadrul Inspectoratului de poliție Bălți să închidă dosarul. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pînă la 6 ani de închisoare.

 

Misiunea UE a discutat cu MEI asistența financiară pentru țara noastră în următorii șapte ani

Secretarul general al Ministerului economiei Lilia Palii, a avut o ședință online cu Misiunea Uniunii Europene, formată din reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene. În cadrul ședinței de lucru s-a discutat despre Planul Indicativ Multianual pentru 2021 – 2027, care urmează să fie elaborat de Uniunea Europeană și care va prezenta domeniile prioritare ale Republicii Moldova. Acesta va reflecta asistența financiară prevăzută pentru țara noastră în următorii șapte ani, în vederea realizării obiectivelor. Secretarul general a declarat că printre prioritățile Ministerului economiei se numără susținerea continuă a întreprinderilor mici și mijlocii, cu accent pe digitalizarea acestora, ecologizare și internaționalizare.

 

Arhitecții ruși consultă autoritățile Chișinăului pentru elaborarea planului de amenajare al orașului

În contextul acumulării de date pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău, specialiștii rușii s-au întîlnit cu pretorii și specialiștii din serviciul arhitectură din sectoare orașului pentru a discuta deficiențele de mobilitate existente. De asemenea, a fost solicitată poziția pretorilor privind identificarea zonelor rezidențiale unde pot fi construite blocuri noi în locul celor vechi, degradate; încadrarea întreprinderilor industriale în spațiul orașului sau cum ar putea fi extinse granițele urbei.

 

Parlamentul va crea o Comisie pentru a examina situația de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, astăzi, în unanimitate, raportul la proiectul de Hotărîre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Drept temei pentru crearea comisiei a servit faptul că în prezent la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” se atestă o situație financiară critică. La situația de la finele anului 2020, datoria creditoare a ”CFM” constituia 459,4 milioane de lei. Totodată, restanțele salariale constituiau 35,5 milioane de lei.

 

Gestionarea apei din Nistru va fi evaluată de o comisie specială

Evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul rîului Nistru va fi efectuată de o Comisie parlamentară specială. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. Astfel, membrii comisiei vor evalua potențialul rîului Nistru; vor examina relațiile de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul rîului Nistru; vor lucra la consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției Nistrului pentru asigurarea securității alimentare a țării.

 

Podul peste rîul Răut de lîngă satul Ștefănești a fost dat în exploatare

A fost dat în exploatare podul peste rîul Răut, parte a drumului național G52, care face conexiunea dintre satele Prodănești, Ștefănești, Ciutulești și Cașunca din raionul Florești. În componența comisiei de recepție la terminarea lucrărilor, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Administrației de Stat a Drumurilor împreună cu reprezentanții Administrației Publice Locale, Consiliului Raional și Inspectoratului Național de Securitate Publică au evaluat calitatea lucrărilor de construcție a podului peste rîul Răut și au semnat actele de recepție, acesta fiind dat în exploatare.

 

Un proiect susținut de USAID va ajuta producătorii agricoli să acceseze noi piețe de desfacere

„Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere” este genericul unui proiect lansat astăzi de Camera de Comerț şi Industrie (CCI) cu susținerea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Una dintre activităţile-cheie ale proiectului este Academia Exportatorului. „Obiectivul de bază al proiectului, implementat cu sprijinul programului USAID „Agricultură Performantă în Moldova”, este de a contribui la dezvoltarea unui sector agricol performant, prin sporirea cunoștințelor teoretice, capacităților și abilităților practice ale personalului implicat în activități de marketing și export.

 

Alegerile din Găgăuzia au fost amînate

Adunarea Populară din Găgăuzia a anulat data de 4 aprilie pentru organizarea alegerilor în forul suprem. Motivul este că deputații din autonomie nu au reușit să aleagă o nouă componență a Comisiei Electorale, dar și că nu au adoptat bugetul autonomiei pentru 2021, inclusiv suma care ar urma să fie alocată pentru desfășurarea plebiscitului. Astăzi urma să înceapă perioada electorală, iar candidații puteau solicita Comisiei Electorale eliberarea listelor de subscripție. Alegerile în Adunarea Populară se desfășoară în baza sistemului uninominal, autonomia fiind împărțită în 35 de circumscripții uninominale.