REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 octombrie 2019)

Vladimir Plahotniuc, anunțat în urmărire internațională

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în urmărire intenațională, informează Procuratura Anticorupție. „Avînd în vedere desconsiderarea citației emise de procurorii anticorupție și neprezentarea sa în fața organului de urmărire penală, cetățeanul Vladimir Plahotniuc Gheorghe (a.n. 1966), anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată masura preventivă - arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție”, se arată în comunicatul emis de PA. Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvîrșirea infracțiunii de spălarea banilor, săvîrșită în proporții deosebit de mari.

 

CEC a început tiparul buletinelor de vot pentru turul II al alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală a început tiparul buletinelor de vot pentru al doilea tur al alegerilor locale generale, care va avea loc în această duminică. Astfel, vor fi tipărite 1.696.644 buletine de vot, dintre care 1.289.076 în limba română și 407.568 în limba rusă. Pentru funcția de primar general al mun. Chișinău vor fi 635.921 buletine de vot (411.979 în limba română și 223.942 în limba rusă). Acestea se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) de culoare violet, vor avea lungimea de 120 mm și lățimea de 140 mm.

 

ONU şi Suedia vor susţine în regiunea transnistreană un proiect de protecţie a drepturilor omului

Un program comun, susţinut de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Suedia, va fi derulat în regiunea transnistreană, în perioada 2019-2022, pentru a sprijini protecția drepturilor omului. Programul va include activităţi ce ţin în special de protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi ale copiilor, persoanelor afectate de HIV/SIDA, consumatorilor de droguri injectabile, persoanelor în detenţie etc. Totodată, programul va facilita schimbul de cunoștințe și cele mai bune practici existente în domeniul respectării drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Președintele țării a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Moldova

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch și Ambasadorul Republicii Slovace în țara noastră, Dušan Daho. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, oficialii au discutat despre bilanțul recentei întrevederi a participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2” și au subliniat necesitatea depunerii eforturilor și în continuare de către toate părțile, intermediari și observatori, în vederea realizării măsurilor de consolidare a încrederii. Interlocutorii au apreciat pozitiv reluarea activității mecanismului cu participarea Administrației Președintelui, Parlamentului și Guvernului R. Moldova, care manifestă o abordare comună față de procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

 

Parlamentul anunţă concurs pentru funcţii de conducere în cadrul a două agenţii

Posturile de director al Consiliului de Administraţie al ANRE şi de director general al Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor sînt scoase la concurs de către Parlament. Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei economie, buget, finanţe, candidaţii pentru funcţia de director al Consiliului de Administraţie al ANRE trebuie să deţină cetăţenia R. Moldova. De asemenea, trebuie să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic şi experienţă de lucru de cel puţin 10 ani în unul dintre domeniile menţionate.

 

Mai multe produse fără acte de proveniență au fost depistate în trenul de pe ruta Chișinău-Moscova

Ca rezultat al acțiunilor de investigație s-a stabilit că, angajații întreprinderii au introdus în trenul de pe ruta Chișinău-Moscova-Chișinău, printr-o schemă frauduloasă produse și mărfuri prin tăinuirea acestora în locuri special amenajate sau adaptate în acest scop. În rezultatul controlului efectuat de polițiști, în vagoanele unui tren au fost depistate și ridicate produse alimentare, precum caviar roșu, caviar negru, pește în asortiment și crevete, precum și medicamente, piese auto noi. Toate mărfurile fiind fără careva documente ce ar atesta originea și proveniența legală a acestora.

 

Fratele unui hoţ în lege a fost reţinut pentru trafic de droguri

Membrii unei grupări criminale printre care şi fratele hoțului în lege alias „Kitaeț” au fost reţinuţi şi riscă 15 ani de puşcărie pentru trafic de droguri în proporții deosebit de mari. Potrivit Procuraturii Generale, cei doi bănuiţi au vîrste cuprinse între 39 și 43 ani şi sînt cercetați în stare de arest. În cadrul perchezițiilor, la bănuiţi au fost depistate și ridicate aproximativ 200 grame de hașiș. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Parlamentul va reîntoarce în bugetul de stat 16 mln de lei din economii

Parlamentul a economist în 2019 circa 20 de milioane de lei. Din aceste economii se preconizează achiziționarea a patru mașini noi și tehnică IT. Anunţul a fot făcut marți, 29 octombrie de secretarul general al Parlamentului R. Moldova, Adrian Albu, care a adăugat că tot în anul curent legislativul va reîntoarce în bugetul de stat 16 mln lei. Potrivit surse citate, în ultima perioadă secretariatul a optimizat cheltuielile legislativului, astfel fiind economisite peste 20 mln de lei.

 

Sezonul de încălzire la Bălţi a început din 28 octombrie

În municipiul Bălţi, inclusiv satele Elizaveta şi Sadovoie, sezonul de încălzire 2019-2020 a început pe data de 28 octombrie. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de primarul interimar al localităţii, Ghenadie Şmulschi. Potrivit ordinului edilului interimar bălţean, în primul rînd vor fi conectate la agent termic spitalele, instituţiile de învăţămînt şi grădiniţele.

 

96% dintre ascensoarele din fondul locativ al capitalei au termenul de exploatare depășit

Circa 96 la sută dintre ascensoarele din blocurile de locuit din municipiul Chișinău au termenul de exploatare depășit, acesta fiind de 25 de ani. Informațiile au fost prezentate de către șeful întreprinderii „Liftservice”, Ion Stanciu. Potrivit sursei citate, ascensoarele învechite, care se defectează mai des, creează incomodități locatarilor. Șeful de la „Liftservice” a mai afirmat că în anul curent, Consiliul Municipal Chișinău nu a alocat bani pentru schimbarea ascensoarelor în fondul locativ.

 

Procurorul anticorupție, reținut săptămîna trecută, a fost trimis în judecată

Procuratura Anticorupție a trimis în judecată procurorul anticorupție, despre care instituția anunța la data de 9 octombrie că a pretins și a primit suma de 1500 EUR în vederea adoptării unei hotărîri favorabile în cadrul urmăririi penale. Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au investigat și au calificat fapta ca fiind tentativă de escrocherie, cu folosirea situației de serviciu. Potrivit legii, această faptă se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 67.500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
04.05.24 - 18:50
02.05.24 - 01:15
09.05.24 - 17:17