REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 iulie 2021)

"Tricolorii" au învins reprezentativa Slovaciei în cadrul CE

Echipa națională de fotbal pe plajă a R. Moldova a început spectaculos Campionatul European, Divizia B, pe care îl găzduiește. "Tricolorii" au învins categoric reprezentativa Slovaciei, scor 6-0, în meciul jucat pe arena din parcul „La Izvor”. Vineri, naționala noastră va juca al doilea meci din grupă, cu Bulgaria. Moldova organizează în premieră Campionatul European de fotbal pe plajă. La turneu participă 11 echipe naționale, repartizate în 3 grupe. Cîștigătoarele grupelor și cea mai bună formație clasată pe locul secund se vor califica în semifinale.

 

Este marcată cea de-a 27-a aniversare a Constituției

Astăzi este marcată cea de-a 27-a aniversare a Constituției R. Moldova. Cu această ocazie, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a transmis un mesaj, în care se menționează că adoptarea Constituției a fost produsul unor circumstanțe istorice și a presupus evaluarea dezideratelor generale ale societății din R. Moldova de la acel moment. „Societatea de atunci a optat pentru consolidarea statului de drept, pentru garantarea demnității umane, pentru protecția drepturilor fundamentale și pentru fortificarea democrației”, se arată în mesaj.

 

Au fost constituite fracțiunile parlamentare

În Parlamentul de legislatura a XI-a au fost constituite trei fracțiuni parlamentare. Despre aceasta s-a anunțat astăzi, la ședința Legislativului. Astfel, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 63 de deputați, va fi condusă de Mihail Popșoi. Vladimir Bolea, Doina Gherman și Lilian Carp vor fi vicepreședinți ai fracțiunii. Fracțiunea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor are 32 de deputați. Președintele acesteia a fost aleasă Zinaida Greceanîi, iar Corneliu Furculiță și Constantin Starîș vor fi vicepreședinți. Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „Șor”, cu şase deputați în componența sa, va fi condusă de Ilan Șor.

 

Primele autobuze noi au ajuns în capitală

Cinci autobuze noi ISUZU din cele 100, achiziționate de Primăria municipiului Chișinău, au ajuns ieri în capitală. Pînă la sfîrșitul anului vor ajunge și celelalte 95. “Ceea ce un an în urmă pentru unii părea imposibil, se împlinește”, a notat primarul Ion Ceban pe rețelele de socializare. El a specificat că alte 28 de unități de transport vor sosi în curînd, iar restul vor ajunge la Chișinău pînă la finele acestui an.

 

Parlamentul a oferit Bibliotecii ”Ion Creangă” exemplare speciale ale Constituției

Constituția pe înțelesul copiilor a devenit accesibilă cititorilor Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”. Parlamentul a oferit gratuit 100 de exemplare, cu ocazia Zilei Constituției, care este marcată astăzi. Publicația specială, elaborată de Secretariatul Parlamentului, este adresată preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale. Este scrisă într-o manieră simplă, păstrînd conținutul esențial al Legii supreme a țării.

 

Fermieri participă la un program pilot în agricultură ecologică

Mici fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești, participă la un program pilot în agricultura ecologică, lansat la începutul anului 2021. Programul presupune informarea și încurajarea fermierilor de a utiliza compostul în calitate de îngrășămînt natural, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului fără a folosi fertilizanți chimici, dăunători mediului. Compostul este produs de către membrii cooperativei producătorilor ecologici „Ecoferm” în cadrul proiectului „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

 

Au avut loc 360 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor

32 de oameni au murit, iar alți 337 s-au ales cu diverse traumatisme, în urma celor 360 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, care s-au produs în țară în primele șase luni ale acestui an. În 95 de cazuri, pietonii traversau strada neregulamentar. Din cauza numărului mare de accidente, în data de 28 iulie, Inspectoratul Național de Securitate Publică a demarat operațiunea „Pietonul”. Timp de 10 zile, acțiunea se va desfășura în toată țara, iar scopul acesteia este de a preveni victimizarea pietonilor prin accidentele de circulație, și mai cu seamă a minorilor.

 

Sheriff Tiraspol s-a calificat în turul trei preliminar al Ligii Campionilor

Campioana Moldovei a reușit la Tiraspol calificarea în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Sheriff a învins aseară Alashkert cu scorul de 3-1, după ce în prima manșă, „galben-negrii” s-au impus cu 1-0. În următoarea fază a competiției, echipa noastră o va întîlni pe FK Crevna Zvezda, din Serbia. Primul meci va avea loc în deplasare, pe 3 sau 4 august, iar returul se va desfășura la Tiraspol, pe 10 august.

 

Un nou maraton de vaccinare se va desfășura la Mănăstirea Saharna

Un nou maraton de vaccinare anti-Covid, organizat de Ministerul sănătății se va desfășura duminică, 1 august pe teritoriul Mănăstirii „Sfînta Treime” din satul Saharna, raionul Rezina. „Vor fi organizate acțiuni de informare și vaccinare a populației împotriva COVID-19. Vaccinarea e singura soluție pentru a opri pandemia. Pentru imunizare vor fi disponibile vaccinurile Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Sinovac.”, anunță Ministerul sănătății.

 

Șoferii din stînga Nistrului mai au o lună pentru schimbarea plăcilor de înmatriculare

Începînd cu data de 1 septembrie 2021, accesul în traficul rutier internațional va fi asigurat doar în privința mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale R. Moldova și de plăci de model neutru, însoțite de elipsa cu inscripția „MD" aplicată în spatele autovehiculului, comunică Biroul politici de reintegrare. În cazul modelelor neutre a fost oferită o opțiune complementară și adaptată la specificul situației din regiunea transnistreană pentru a permite înmatricularea unui număr mai mare de autovehicule conduse de către categoriile de beneficiari.