REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 noiembrie 2019)

Moldovagaz își atenționează consumatorii cu datorii că vor fi deconectați de la gaz

SA „Moldovagaz” informează consumatorii săi noncasnici, persoane juridice, despre faptul că la 15 noiembrie a expirat data-limită de plată a facturii pentru gazele naturale consumate în luna octombrie. Pentru consumatorii casnici, persoane fizice, data-limită de plată a facturii a expirat la 20 noiembrie. Furnizorul precizează că este în drept să solicite deconectarea, iar operatorul de sistem va deconecta în termen de cel mult 10 zile lucrătoare instalațiile de gaze naturale în cazul neachitării plăților.

 

Patru persoane au ajuns la spital cu hipotermie în ultima săptămînă

Patru persoane au ajuns la spital cu hipotermie în ultima săptămînă. Potrivit datelor Centrului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 18-24 noiembrie curent, la Serviciul 112 au fost înregistrate 14293 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 5594 de pacienți, dintre care 4298 adulți și 1296 copii.

 

Ambasadorul UE s-a întîlnit cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-a întîlnit miercuri, 27 noiembrie, cu membrii reformatori ai Consiliului Superior al Magistraturii, care sprijină asanarea justiției și pe care o adunare controversată a judecătorilor a încercat să-i demită, în luna septembrie. Într-un comunicat de presă al CSM, Michalko este citat spunînd că „încercările de subminare a puterii judecătorești nu sînt binevenite”, iar „atacarea CSM este inacceptabilă”.

 

185 de persoane au murit în accidentele rutiere care au avut loc în anul curent

În primele nouă luni ale anului curent, în țară s-au produs 1862 de accidente rutiere, în care 185 de persoane au decedat, iar 2194 s-au ales cu diverse traumatisme. Datele au fost făcute publice de Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit poliţiei, în acest context, zeci de polițiști, tineri și adulți, au participat la un flashmob la Ungheni destinat comemorării victimelor accidentelor rutiere. Oamenii legii, împreună cu tineri voluntari și bunicii grijulii au ieșit în stradă şi le-au vorbit şoferilor despre importanța regulilor de circulaţie.

 

Municipiul Chișinău are trei noi viceprimari

Ilie Ceban, Inga Ionesii și Angela Cutasevici au fost aleși viceprimari ai capitalei. Decizia a fost luată miercuri, 27 noiembrie, de Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Candidaturile au fost susținute cu votul a 27 de consilieri.

 

Un polițist a fost reținut pentru vînzarea substanțelor narcotice

Un angajat al Inspectoratului de Poliției sectorul Ciocana, a fost reținut pentru 72 de ore pentru vînzarea substanțelor narcotice. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur. Bănuitul a fost reținut în timp ce se afla în uniformă și cu mașina de serviciu.

 

ANSA va verifica apa potabilă din şcoli şi unităţi de comerţ

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat miercuri, 27 noiembrie, un program de monitorizare și supraveghere a calității apei potabile din unitățile de comerț, alimentație publică şi instituțiile de învățămînt general. Acesta prevede prelevarea a peste 40 de probe din diferite organizaţii de profil. Specialiştii ANSA vor verifica calitatea apei potabile la indici microbiologici cum ar fi Escherichia Coli, Enterococi, Streptococi fecali.

 

Premierul Ion Chicu a fost invitat la Summitul Inițiativei Central Europene

Prim-ministrul Ion Chicu a avut miercuri, 27 noiembrie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti. Premierul a apreciat relația prietenoasă și dinamică care s-a format în timp pe segmentul social-economic între R. Moldova și Italia. Oficialul a mulțumit pentru deschidere și cooperare, dar și pentru faptul că statul italian găzduiește cu grijă una din cele mai numeroase comunități de moldoveni.

 

MAI propune modificări la Codul Penal

Ministerul Afacerilor Interne propune spre consultări unele modificări la Codul Penal care vizează insultarea, opunerea rezistenţei sau aplicarea violenţei faţă de persoana cu funcţie de răspundere, persoana publică, persoana cu funcţie de demnitate publică şi/sau persoana care îşi îndeplineşte datoria obştească. MAI motivează proiectul prin faptul că s-a mărit numărul cazurilor de nesubordonare la cerinţele legale ale poliţiştilor, ultragierea acestora şi cauzarea leziunilor corporale.

 

Procurările on-line ale moldovenilor sînt estimate la 4,3 miliarde de lei

Cetățenii R. Moldova vor procura on-line de peste hotarele țării bunuri și servicii în valoare de 4,3 miliarde de lei, în anul 2019, de două ori mai mult decît acum trei ani în urmă, cînd procurările on-line au fost de 2 miliarde de lei. Această piață înregistrează o creștere anuală de 30 la sută și este cea mai dinamică piață din Moldova, estimează economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, în 2020, procurările on-line de peste hotare se vor apropia de 6 miliarde de lei, iar în mai puțin de trei ani vor depăși suma de 10 miliarde de lei.