REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 martie 2018)

Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat în doar două zile încasări record

Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat în zilele de 23 și 26 martie încasări cumulative de 1 miliard 200 milioane lei la Bugetul public național. Sînt cele mai mari încasări zilnice realizate vreodată de fisc. Un comunicat de presă de la Serviciul Fiscal de Stat precizează că pe 23 martie, la bugetul public național au fost încasate 585,9 milioane lei, dintre care la bugetul de stat 468 milioane lei. La data de 26 martie, încasările s-au ridicat la 619,5 milioane lei, dintre care la bugetul de stat 510,5 milioane. Încasările la bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat în primele două luni ale anului curent s-au majorat cu 858,3 milioane lei comparativ cu perioada similară a anului trecut sau cu 20,1 la sută, pînă la peste 5.1 miliarde de lei.

 

Datoria de stat internă a R. Moldova a ajuns la un nou nivel record

În primele două luni ale acestui an datoria de stat internă s-a majorat cu încă 165 de milioane lei şi a ajuns la nivelul de 22,74 miliarde de lei, arată date ale Ministerului Finanţelor. Modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piaţa primară. Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru primele două luni ale anului 2018 rata medie ponderată a dobînzii la VMS comercializate prin licitaţii a constituit 5,48%, care comparativ cu perioada analogică a anului 2017 este mai mare cu 0,33 puncte procentuale. Principalii cumpărători de VMS sînt băncile, care au în prezent lichidităţi în exces. Potrivit Ministerului Finanţelor pe parcursul primelor două luni ale anului 2018, Moldova a beneficiat de o finanţarea externă de doar 3,5 milioane dolari, în timp ce a rambursat o sumă de 33,7 milioane dolari.

 

Misiunea FMI și-a încheiat vizita la Chișinău

Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson și-a încheiat, marți, 27 martie, vizita de lucru în R. Moldova. Pe parcursul vizitei, Misiunea a avut discuții cu autoritățile moldovene în contextul evaluării Programului susținut de FMI. Experții au analizat evoluțiile recente din economie și pretinsele succese în implementarea reformelor. Ca rezultat, FMI își va actualiza prognoza macroeconomică și va decide asupra acordării următoarei tranșe de credit.

 

Prim-ministrul va avea propriul simbol național

Prim-ministrul R. Moldova va avea propriul simbol național, potrivit unei hotărîri care a fost publicată marți, 27 martie, în Monitorul Oficial. Conform documentului, stindardul Prim-ministrului este un simbol naţional al țării, care reprezintă însemnul personalizat de funcţie al Prim-ministrului şi autoritatea acestuia în calitatea sa de conducător al Guvernului şi al activităţii membrilor acestuia. Stindardul Prim-ministrului reprezintă o pînză pătrată, albastră, ce are în mijloc Stema de Stat a R. Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi are bordură formată din pătrate, în culorile naţionale ale R. Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben.

 

În R. Moldova va fi marcată Ziua Victoriei

În R. Moldova au demarat pregătirile pentru Ziua Victoriei. Un anunț în acest sens a făcut Președintele Igor Dodon în cadrul vizitei în municipiul Bălți, cu prilejul celebrării a 74 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă. Șeful statului a menționat că pentru prima dată în fruntea Marșului dedicat Zilei Victoriei, va merge șeful statului. Totodată, Igor Dodon a spus că evenimentul va fi apolitic și se va desfășura fără drapele de partid. Mai mult, Dodon a constatat importanța desfășurării unor astfel de evenimente patriotice, pentru că statul nostru are cu ce se mîndri. ”Fiecare generație are viitor, doar dacă apreciază și ține minte trecutul său. Noi avem cu ce ne mîndri! Noi sîntem parte a Marii Victorii!. Foarte mulți concetăeni de-ai noștri au participat la acele evenimente, și nu întîmplător, în fiecare oraș și în majoritatea localităților din Moldova, sînt monumente eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, a menționat Igor Dodon.

 

Trei localităţi din R. Moldova vor beneficia de ajutorul UE

În cadrul programului „Pactul primarilor” mai multe localităţi din R. Moldova vor beneficia de împrumuturi nerambursabile de cîteva sute de mii de euro pentru dezvoltarea eficienţei energetice. La evenimentul de lansare, care a avut loc marți, 27 martie, au participat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, şi mai mulţi primari, care şi-au prezentat planurile. Beneficiarii direcţi ai celor trei granturi au devenit Primăriile oraşelor Cantemir şi Călăraşi, precum şi cea a satului Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă. Înainte de a deveni cîştigători, reprezentanţii autorităţilor locale au trebuit să respecte mai multe condiţii, printre care şi contribuţia de cel puţin 20 la sută din suma totală a proiectului. În plus, instituţiile care urmează să fie construite sau renovate trebuie să fie proprietăţi publice. Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a spus că prin acest program speră să fie adusă o parte din Europa în R. Moldova.

 

OSCE va organiza o nouă reuniune în formatul 5+2 la Roma

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini, a declarat, marți, 27 martie, la Chişinău că încearcă să convingă părţile să se întîlnească în formatul 5+2 în luna mai, la Roma. ” Această reuniune urmează să definitiveze agenda pentru realizarea celor opt puncte stabilite anterior”, a menţionat Frattini. Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lisnic, a subliniat că autorităţile de la Chişinău realizează deja o parte dintre prevederile care se conţin în Protocolul Berlin. „Atunci cînd vorbim de compromisuri, trebuie să vorbim de compromisuri veritabile pentru a rezolva problemele reale ale oamenilor”, a declarat Cristina Lisnic.