REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 iulie 2021)

Benzina s-a scumpit cu 40 de bani

În această dimineață, unele stații PECO au afișat prețuri noi la carburanți. Astfel, un litru de benzină a ajuns să coste 20,45 lei, sau cu 40 de bani mai mult decît ieri. Din 1 iulie 2021, prețurile la carburanți sînt stabilite după o metodologie nouă, în baza indicatorilor de referință stabiliți de către ANRE. Agenția, zilnic, publică indicatorii noi calculați în baza cotațiilor internaționale PLATTS.

 

Peste 14 mii de persoane au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 19-25 iulie, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 14 402 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Potrivit datelor Centrului, cele mai frecvente solicitări au fost urgențele respiratorii – 2367 de solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2342, inclusiv 53 de pacienți cu Sindrom coronarian acut, și urgențele neurologice – 1906, inclusiv 202 accidente vasculare cerebrale. În perioada de referință, 1551 de cetățeni cu diverse traumatisme au solicitat intervenția ambulanței.

 

Pompierii îndeamnă populația să respecte regulile antiincendiare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat astăzi că îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare în perioada caniculei. Potrivit sursei citate, în următoarele zile meteorologii au anunțat valori ale aerului cuprinse între +33+35°C. În acest context, cetățenii sînt atenționați, că în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scînteie poate provoca incendii. Oamenii sînt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative.

 

Un băiețel a ajuns la reanimare după ce a căzut de la geamul unui bloc

Un copil de doi ani a ajuns la spital, fiind internat la terapie intensivă și operat de urgență, după ce a căzut ieri de la etajul trei al unui bloc de locuit din orașul Bender. Conform departamentului de interne de la Tiraspol, incidentul s-a produs în jurul orei 14:00, iar părinții nu erau acasă. Băiețelul era în locuință cu doi frați mai mari, de 10 și 13 ani. Copilul s-ar fi urcat pe pervazul geamului, de unde a căzut în gol. Frații au sunat mamei care a și chemat ambulanța. Copilul a fost internat la terapie intensivă și operat de urgență.

 

Un moldovean a decedat în urma unui accident în Ucraina

Un moldovean a decedat, iar soția acestuia a ajuns la reanimare, după ce autocarul de pe cursa Chișinău – Kiev în care se aflau s-a tamponat cu un camion în apropierea comunei Znamenka din regiunea Odessa. Potrivit Ministerului de externe, accidentul s-a produs în dimineața zilei de astăzi. Autocarul avea 20 de pasageri la bord. Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lîngă autorități în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, precizează Ministerul.

 

Un liceu din Cahul a fost eficientizat energetic cu ajutorul AEE

Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cahul a fost eficientizat energetic, cu susținerea Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE). Astfel, colectivul instituției va beneficia de condiții mai bune, iar cheltuielile pentru căldură se vor micșora. În cadrul proiectului au fost realizate trei măsuri de bază: înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare, izolarea termică a pereților exteriori și izolarea termică a tavanelor. Aceste acțiuni au determinat economii de energie în valoare de 475 336 kWh pe an, economii financiare de 324 de mii de lei annual.

 

Festivalului covorului găgăuz se va desfășura cu vizitatori

Tradiționalul Festival al covorului găgăuz se va desfășura în acest an cu spectatori, pe data de 7 august, în satul Gaidar, UTA Gagauz-Yeri. Autoritățile anunță pentru acest eveniment programe cultural-artistice, concursuri, master-class-uri etc. Vizitatorii vor putea afla despre istoria artei covoarelor din fiecare localitate din regiune. Ultimul Festival al covorului găgăuz, cu prezența spectatorilor, a avut loc în 2019, cînd un covor țesut în anul 1915 de o gospodină din Ceadîr-Lunga a fost desemnat cu Premiul Întîi.

 

În UTA Gagauz-Yeri au fost înregistrați primii candidați pentru alegerile în Adunarea Populară

Comisia electorală din UTA Gagauz-Yeri a înregistrat primii candidați pentru alegerile în Adunarea Populară din autonomie (APG). Cel mai rîvnit este sectorul de circumscripție numărul 1 din Comrat, unde pentru un mandat de deputat s-au înregistrat deja trei candidați. Alegerile în APG vor avea loc pe 19 septembrie. Cetățenii regiunii vor trebui să aleagă prin vot direct 35 de deputați locali, pentru un mandat de patru ani.

 

Municipiul Chișinău are o acoperire vaccinală de 20%

Ministerul sănătății a prezentat informații actualizate privind procesul de imunizare împotriva COVID-19. Astfel, acoperirea vaccinală în țară este de 16,47% cu doza 1, iar cu 2 doze – 13,12% din totalul persoanelor imunizate. Reprezentanții Ministerului au declarat că, din totalul vaccinurilor Astra Zeneca recepționate de R. Moldova au fost utilizate peste 95%. În cazul vaccinurilor Sputnik V – 95,7%, Pfizer – în jur de 62%, Sinopharm – peste 32 la sută, Sinovac – peste 75% și Johnson&Johnson – peste 72%. Municipiul Chișinău are o acoperire vaccinală de 24,2% – cu prima doză și în jur de 20 la sută – cu doza doi.

 

Circa 8500 de locuri de muncă sînt vacante în R. Moldova

În R. Moldova sînt în prezent circa opt mii și jumătate de locuri de muncă vacante. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cele mai multe sînt la Chișinău, Bălți și Florești. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ANOFM oferă cele mai multe locuri de muncă – 6520. Sînt 1980 de oferte pentru lucrătorii din industria textilă și a confecțiilor și 865 în domeniul transporturilor și comunicațiilor. Moldovenii cu studii superioare și medii de specialitate au de ales din o listă de 2063 de locuri de muncă.