REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 martie 2018)

La Chișinău va fi organizat Tîrgul de cariere

La Chișinău va fi inaugurat Tîrgul de Cariere, care se va desfășura în perioada 27-28 martie, între orele 10.00-17.00. La eveniment își vor prezenta ofertele peste 50 de angajatori. Locuri de muncă sînt în domenii precum Servicii & BPO, Auto, IT & Software, Financiar, Industria Alimentară, Asigurări, Recrutare, Contabilitate & Audit, Bănci, Turism, Consultanță, Producție & Tehnică, Telecom și multe altele. Sînt disponibile peste 1.500 de locuri de muncă, programe de internship și voluntariat. Organizatorii așteaptă la cea de-a 13-a ediție a Tîrgului de Cariere Chișinău circa 4.000 de participanți.

 

Președintele R. Moldova s-a întîlnit cu Ambasadorul UE

R. Moldova trebuie să păstreze și să dezvolte parteneriatul cu Uniunea Europeană, restabilind totodată bunele relații cu Federația Rusă. O declarație în acest sens a făcut Președintele R. Molodva Igor Dodon în cadrul unei întrevederi cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Într-o postare pe o rețea de socializare șeful statului a scris că pledează pentru dinamizarea relațiilor de cooperare cu UE pentru realizarea mai multor proiecte de interes comun în diverse domenii. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au mai abordat subiecte privind cooperarea bilaterală și multilaterală, politica internă și externă a țării. A fost abordat și subiectul alegerilor locale care se vor desfășura la Chișinău și Bălți, precum și cel al alegerilor parlamentare planificate pentru toamna anului curent.

 

Ministrul de externe întreprinde o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 26–29 martie curent, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, unde va discuta cu oficiali aspectele extinderii relațiilor bilaterale. Agenda de lucru include întrevederi bilaterale cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministrul Economiei, Sultan bin Saeed Al Mansoori, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie din Abu Dhabi, Mohamed Helal Al Muhairi, alți oficiali din Emiratele Arabe Unite. În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între R. Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice etc.

 

Vama a raportat încasări de peste 430 mln lei

În perioada 19-25 martie, veniturile încasate la Bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 430,3 milioane lei, fiind perfectate per total 8.946 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost depistate 122 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sînt cercetate de către subdiviziunile specializate. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 52 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 162.189 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 68.211 de traversări. În continuare, cel mai mare trafic este la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 13.481 și, respectiv, 11.230 de traversări.

 

Primăria promite să repare drumurile capitalei

Circa 900 de mii de metri pătraţi din Chișinău urmează a fi reparate. Primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a cerut luni, 26 martie, în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor primăriei capitalei, ca lucrările să înceapă imediat după ce se va topi zăpada. Șeful adjunct al Direcției Generale Transport Public, Vitalie Butucel, a declarat că o atenție deosebită va fi acordată curților blocurilor, precum și străzilor adiacente. „Oamenii s-au plîns pe gropile foarte mari din preajma caselor. Dacă există posibilitate, vă rog, să folosiți tehnologia de turnare a rumegușului de asfalt și de presare, pentru ca lucrările să fie de calitate", a spus Silvia Radu. Potrivit autorităților locale, în prezent, există doar jumătate din suma necesară pentru reabilitarea drumurilor.

 

Premierul a transmis un mesaj de condoleanțe poporului rus

Prim-ministrul Pavel Filip a transmis luni, 26 martie, un mesaj de condoleanțe poporului rus și prim-ministrului Federației Ruse, Dmitri Medvedev, în legătură cu tragicul incendiu care a avut loc ieri, într-un centru comercial din orașul Kemerovo. „În numele Guvernului R. Moldova și al meu personal exprim profunde condoleanțe și solidaritate cu poporul rus în aceste clipe de grea încercare. Sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor, precum şi însănătoşire grabnică celor care au fost răniţi”, se arată în mesajul semnat de premier. În urma incendiului care a izbucnit ieri, 25 martie, într-un centru comercial din oraşul Kemerovo, aflat în sud-vestul regiunii ruse Siberia, și-au pierdut viața peste 50 de persoane, inclusiv copii.

 

Alerta cu bombă de la Judecătoria Centru a fost falsă

Judecătoria Chișinău, sediul Centru a fost amenințată luni, 26 martie, cu o explozie. Personalul a fost evacuat din clădire, iar zona a fost încercuită de forțele de ordine. Toate ședințele de judecată au fost amînate. Mai tîrziu s-a dovedit că alerta s-a dovedit a fi una falsă. Potrivit polițiștilor care au cercetat zona, nu a fost depistat nici un obiect explozibil. Geniștii de la Bombtech au intervenit la fața locului, iar mai mulți cîini au fost antrenați pentru depistarea unei potențiale surse de explozibil. Potrivit poliției, o persoană a apelat în jurul orei 9.50 pentru a anunța că Judecătoria este minată.