REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 martie 2018)

Deputații au votat modificări la Codul de procedură penală

Liberarea provizorie sub control judiciar ar putea fi aplicată de către judecătorul de instrucţie sau de către instanţă pe o perioadă de cel mult 60 de zile. Deputații au aprobat, joi, 22 martie, în prima lectură, modificări și completări ale Codului de procedură penală al R. Moldova. Potrivit modificărilor propuse, măsura liberării provizorii sub control judiciar poate fi dispusă pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvîrşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani. Totodată, se prevede ca controlul judiciar privind necesitatea de menţinere a măsurii liberării provizorii să se realizeze periodic, dar nu mai rar decît o dată la 60 de zile, de către judecător. Dacă temeiurile care au determinat luarea măsurii se menţin sau au apărut temeiuri noi care să justifice menţinerea acesteia, liberarea provizorie sub control judiciar se poate extinde. Alte completări vizează necesitatea de menţinere a măsurii liberării provizorii pe cauţiune care urmează a fi verificată periodic, dar nu mai rar decît o dată la 60 de zile, de către judecătorul care a dispus măsura.

 

Parlamentul a votat finanțarea pachetului minim de servicii sociale

Un pachet minim de servicii sociale ar putea fi finanțat prin transferuri cu destinație specială de la Bugetul de stat. În ședința de joi, 22 martie, Parlamentul a susținut, în prima lectură, modificări ale legislației în acest sens. Potrivit proiectului, în sistemul de transferuri cu destinație specială pentru finanțarea pachetului minim de servicii au fost incluse patru tipuri de servicii sociale, conform necesităţilor identificate şi priorităţilor politicilor naţionale de protecţie socială a populaţiei. Acestea sînt Casele de copii de tip familial, Asistența parentală profesionistă, Sprijin pentru familiile cu copii și Serviciul asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe. Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie Valentina Buliga, autoarea inițiativei a menționat că scopul proiectului este garantarea sustenabilităţii financiare a serviciilor sociale.

 

R. Moldova caută investiții în Elveția

Delegatul R. Moldova pe lîngă Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Corina Cojocaru, a prezentat, în cadrul reuniunii Consiliului Municipal al localității Collonge-Bellerive din cantonul Geneva, Elveția, oportunitățile investiționale și de dezvoltare economică ale R. Moldova. La invitația Președintelui Consiliului Municipal, Nurberto Brichner, și a Primarului localității Collonge-Bellerive, Francine de Planta, reprezentantul R. Moldova la OMC, Corina Cojocaru a informat autoritățile publice locale din cantonul Genevei despre potențialul de dezvoltare al țării noastre în sectorul agriculturii organice, al industriei textile, al tehnologiilor informaționale, precum și avantajele oferite de către Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

Industria și-a accelerat creșterea cu 4,7 la sută

Producția industrială a crescut, în prima lună a anului, cu 4,7 la sută față de perioada similară a anului precedent. Industria, care reprezintă aproape 15 la sută din economia moldovenească, și-a accelerat creșterea după ce în anul trecut a înregistrat o majorare a producţiei cu 3,4 la sută. Extinderea activității investitorilor străini în Zonele Economice Libere, deschiderea piețelor externe, valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională, creșterea cererii pe piața internă față de produsele industriale autohtone, evoluțiile pozitive ale sectorului agricol din anul trecut au constituit principalii factori ce au determinat creșterile din sectorul industrial, explică Ministerul Economiei și Infrastructurii. Industria a evoluat ascendent, ca urmare a avansului cu 14 la sută al industriei prelucrătoare, care deține o pondere de circa 82 la sută în total sector industrial. Potrivit statisticilor oficiale, industria alimentară care reprezintă o ramură semnificativă a industriei prelucrătoare, s-a majorat cu 7,4 la sută. După un an agricol relativ bun, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor a crescut cu 43 la sută, prelucrarea și conservarea produselor din carne cu 11 la sută, fabricarea produselor de brutărie cu 15 la sută și altor produse alimentare cu 38 la sută.

 

O comisie guvernamentală a examinat raportul UE pentru R. Moldova

Progresele înregistrate pe dimensiunea de cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană au fost analizate în seara zilei de miercuri, 21 martie, în cadrul ședinței Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană (CGIE), prezidată de premierul Pavel Filip. Referindu-se la concluziile Consiliului Afacerilor Externe al UE privind situaţia din R. Moldova, aprobate la 26 februarie 2018, șeful Executivului a specificat că documentul reflectă atît rezultatele obținute de autorități, cît și domeniile în care eforturile necesită a fi intensificate. Astfel, în contextul priorităților trasate de Consiliul Afacerilor Externe, a fost menționată importanța promovării în continuare a reformelor în domeniul justiției, combaterii corupției care, alături de progresele din alte domenii ale dialogului cu UE, vor fi discutate și în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE care va avea loc în luna mai. În cadrul ședinței, de asemenea, au fost discutate evoluţiile în realizarea condiţionalităţilor pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea UE.

 

Campania electorală va începe din momentul înregistrării concurenților

Campania electorală în cadrul alegerilor locale noi va începe din momentul înregistrării concurenților de către consiliul electoral de circumscripţie şi se va încheia cu o zi înainte de scrutin. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că, pînă pe 30 martie, urmează să constituie consiliile electorale de circumscripție electorală de nivelul al doilea (mun. Chișinău și Bălți), iar pînă pe 10 aprilie vor fi constituite consiliile electorale de circumscripție electorală de nivelul întîi (com. Leușeni, s. Nemțeni, com. Volovița, com. Jora de Mijloc, și com. Pîrliţa). După constituire, consiliile electorale de circumscripție urmează să stabilească data, locul și timpul primirii documentelor pentru înregistrarea candidaţilor. Consiliile vor anunța despre aceasta nu mai tîrziu de 24 de ore după adoptarea hotărîrii. Termenul limită pentru depunerea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar este 19 aprilie. La 20 mai vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hîncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc din raionul Orhei și comuna Pîrliţa din raionul Ungheni.

 

Pacificatorii ruși vor rămîne în raioanele de Est ale R. Moldova

Pacificatorii ruși vor rămîne în regiunea transnistreană. O declarație în acest sens a făcut ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin, după întîlnirea cu liderul autoproclamatei republici nistrene, Vadim Krasnoselski. Krasnoselski a declarat că, la întîlnirea sa cu Karasin ei au discutat despre importanța rolului Rusiei în menținerea păcii pe malurile Nistrului, a aflării Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în Transnistria. „Convingerea mea este că politicienii care vorbesc despre excluderea prezenței militare ruse și a instaurării păcii pe teritoriul Transnistriei sînt politicieni ai conflictului. Dacă noi ne vom pomeni fără pacificatorii ruși, va urma escaladarea conflictului, iar acest lucru este inacceptabil”, a remarcat Krasnoselski. Grigori Karasin a menționat că „declarațiile și rezoluțiile nefondate transmise platformelor internaționale, cu apelul de a retrage armata rusă de pe teritoriul Transnistriei, nu sînt altceva decît exerciții în domeniul artei diplomatice”.