REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 noiembrie 2019)

Mărfuri, de circa 500 mii lei, reținute de vameși

Ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au reținut un lot de mărfuri de larg consum, estimate preventiv la suma de 500 mii lei, fără acte de proveniență. Bunurile au fost procurate de la piața KM7 din or. Odessa și introduse în țară prin regiunea transnistreană cu ocolirea posturilor vamale interne de control. Reținerea a avut loc în apropiere de localitatea Calfa, după ce vameșii au stopat pentru verificări un microbuz Mercedes Sprinter despre care aveau suspiciuni că este implicat în transportarea ilegală a mărfurilor.

 

Directorul spitalului „Toma Ciorbă” a fost demis

Directorul spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Alexandru Voloc, numit recent în funcția de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a fost demis de noua conducere de la minister. Cei de la ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-au demis pe Voloc pe motiv că au fost încălcate normele legale de numire în funcție. Potrivit unui comunicat de presă emis de minister, funcția de conducător al unei instituții medico-sanitare publice republicane poate fi ocupată doar în bază de concurs organizat și desfășurat de către MSMPS.

 

Ofiţerii CNA au descins din nou la Centrul de Medicină Legală

Ofiţerii Centrului Național Anticorupție /CNA/ au descins din nou miercuri, 20 noiembrie, la Centrul de Medicină Legală. În urma percheziţiilor a fost reţinut şeful instituţiei. Informaţia a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi. Acum două zile, ofiţerii anticorupţie au reţinut zece angajaţi ai Instituției Medicale Sanitare Publice ”Centrul de Medicină Legală”, fiind suspectaţi că cereau plăți pentru serviciile de expertiză judiciară.

 

Peste 3600 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima casă”

Un număr de 3628 de persoane și-au procurat o locuință prin intermediul programului „Prima casă”, de la lansarea acestuia și pînă în prezent. Din totalul beneficiarilor, 2544 sînt familii, iar 1084 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci pentru procurarea celor peste 3600 de locuințe constituie 1,8 mlrd de lei, iar suma garanțiilor active a atins cifra de 908,8 mln de lei.

 

CSP a acceptat la prima etapă toate cele 4 candidaturi pentru funcția de Procuror General

Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat la prima etapă a concursului pentru ocuparea funcției de Procuror General pe toți cei patru candidați. Aceștia sînt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Soltan. Pe data de de 28 noiembrie urmează să aibă loc cea de-a doua etapă, interviul.

 

Un dispozitiv subacvatic inventat în R. Moldova va primi o finanțare din SUA de 120 mii de dolari

Prototipul Sonr, un dispozitiv subacvatic pentru comunicarea dintre înotător și antrenor, inventat în R. Moldova, va fi finanțat cu 120 mii de dolari de către un accelerator de afaceri din New York. La competiție au participat peste 70 de startup-uri. Cîștigătorii au fost selectați în baza mai multor criterii, inclusiv raportul dintre costurile optime și capacitatea de a intra pe piața internațională.

 

Traseul “Dor de Codru” din centrul ţării a fost inclus în circuitul naţional de turism

Traseul rural „Dor de Codru” din Regiunea de Centru a fost inclus în circuitul național de turism al R. Moldova, cu ajutorul Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor (ANTRIM). Lansată un an în urmă, ruta urmează să fie promovată pe platformele internaționale, în cadrul expozițiilor și cooperării cu operatorii turistici din întreaga lume.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi participă la ședința aniversară a Adunării Interparlamentare a CSI

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi participă, în fruntea unei delegații parlamentare, la ședința aniversară, a 50-a, a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AI CSI), desfășurată în perioada 20-22 noiembrie la Sankt Petersburg, Federația Rusă. Președintele Parlamentului va participa la ședința Consiliului AI CSI, va ține un discurs la ședința aniversară și va avea o serie de întrevederi bilaterale. Delegația R. Moldova va face schimb de opinii și de experiență pe subiectele de actualitate și interes reciproc cu colegii din alte Parlamente.

 

Președintele Igor Dodon a avut o președintele ”China Hyway Group Limited”

Președintele Igor Dodon a avut miercuri, 20 noiembrie, o întrevedere cu Hu Jiaming, președintele ”China Hyway Group Limited”- companie chineză cu experiență în domeniul construcției de autostrăzi în mai multe țări ale lumii, dispusă să investească în proiecte de infrastructură în țara noastră, inclusiv în construcția unei șosele de centură a Chișinăului. Dodon a salutat aflarea întreprinzătorilor chinezi în R. Moldova, subliniind interesul major al conducerii țării pentru transformarea Moldovei, începînd cu luna martie, într-un adevărat șantier de construcție unde vor fi construite drumuri și modernizată infrastructura. Totodată, Președintele a menționat că R. Moldova este interesată de atragerea investitorilor străini, indiferent din ce țară vin, inclusiv din Republica Populară Chineză.

 

Cinci persoane suspectate de contrabandă cu droguri au fost reţinute

Procurorii au reţinut cinci persoane, suspectate de contrabandă cu droguri de tip alfa-PVP. Aceştia vindeau zilnic droguri în valoare de peste 20 mii de lei. Potrivit datelor PCCOCS, gruparea a fost documentată pe parcursul a cinci luni, perioadă în care polițiștii au stabilit că membrii acesteia aveau reguli bine stabilite de comunicare, subordonare și disciplină. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei cinci bărbaţi reţinuţi riscă o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

Hotărîrea privind cuantumul subvențiilor acordate partidelor politice a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat destinate partidelor politice pentru perioada august-decembrie 2019, a fost publicată miercuri, 20 noiembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit hotărîrii, cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 constituie 0,3211401 lei; la alegerile locale generale din 14 iunie 2015, pentru perioada 1 septembrie – 20 octombrie 2019 inclusiv, constituie 0,2469161 lei; la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, pentru perioada 21 octombrie – 31 decembrie 2019, constituie 0,3018109 lei.