REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 martie 2018)

Circulaţia pe drumurile naționale este asigurată

Circulaţia pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă şi toate sectoarele periculoase sînt monitorizate. Un anunț în acest sens a făcut marți, 20 martie, şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină. Potrivit lui, pe parcursul nopții trecute, pe drumurile naționale s-au efectuat lucrări de patrulare, deszăpezire şi combatere a ghețușului. „Au intervenit 143 de autospeciale și peste 300 de muncitori. Drumarii au utilizat peste 1192 de tone de material antiderapant.”, a spus Căpăţină. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menţionat că, în ultimele 24 de ore, echipele de salvatori și pompieri au intervenit pentru tractarea mijloacelor de transport blocate în nemeți. „Pompierii au ajutat la deblocarea și tractarea a unsprezece mijloace de transport. Printre vehiculele care au rămas blocate în zăpadă au fost înregistrate trei ambulanțe și un autobuz școlar. De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în raioanele Hîncești, Strășeni, Soroca, Telenești, Orhei și municipiul Chișinău”, a afirmat Pușcașu.

 

Președintele R. Moldova s-a întîlnit cu Ambasadorul rus

Președintele R. Moldfova Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin. În cadrul dialogului părțile au făcut un schimb de opinii privind situația din politica internă și externă a țării. Igor Dodon a transmis felicitări pe cale oficială cu prilejul victoriei sigure a lui Vladimir Putin în scrutinul prezidenţial. De asemenea, șeful statului a reiterat faptul că Federația Rusă este un garant al asigurării păcii în diferite părți ale lumii, iar Moldova este și va rămîne un partener de încredere al Rusiei în toate domeniile de colaborare. În altă ordine de idei oficialii au discutat detaliile vizitei la Chișinău a vice-ministrului rus de externe Grigori Karasin.

 

Agenția Medicamentului a încheiat un memorandum cu instituţia similară din România

România va oferi suport R. Moldova în domeniul calității, eficacității și siguranței medicamentelor. Un memorandum în acest sens a fost semnat între conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) şi Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

Potrivit AMDM, documentul a fost semnat în cadrul vizitei de lucru a delegației din R. Moldova, de către directorul general AMDM, Vladislav Zara, și președintele ANMDM, Alexandru Velicu. Potrivit memorandului, în scurt timp va fi stabilită o rețea de corespondență pentru schimbul de informații științifice și tehnice conforme cu legislația europeană și legislațiile naționale în vigoare.

 

Două persoane au decedat în urma unei explozii din centrul capitalei

Două persoane au decedat marți, 20 martie, în urma unei explozii produse într-un magazin alimentar. Incidentul a avut loc pe str. Armenească, intersecție cu Alexei Mateevici din capitală. Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Oxana Todiriță, a menționat că, „în prezent, la fața locului se află oamenii legii pentru a stabili toate circumstanțele cazului”. Potrivit unei versiuni preliminare, una dintre victim avea o în buzunar grenadă, care întîmplător a detonat.

 

R. Moldova și Bosnia și Herțegovina au semnat o Declarație comună

Miniștrii afacerilor externe, Tudor Ulianovschi și Igor Crnadak, au semnat, marți, 20 martie, la Chișinău, Declarația comună privind cooperarea în domeniul integrării europene între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Bosniei şi Herţegovina. În opinia miniștrilor, documentul va contribui la aprofundarea cooperării bilaterale, inclusiv prin organizarea consultărilor tematice, schimbul de experienţă şi expertiză pe linia integrării europene. Tudor Ulianovschi și Igor Crnadak au menționat că semnarea acestei declarații probează angajamentul fiecărei țări pentru obiectivul aderării la UE. ”Apartenenţa la spaţiul Europei de Sud-Est, precum şi obiectivul integrării europene, asumat drept priorități naționale de R. Moldova și Bosnia și Herțegovina, plasează țările noastre într-un context favorabil pentru dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase”, a spus Ulianovschi. La rîndul său, Ministrul Igor Crnadak a accentuat că ”între statele noastre avem semnate peste 25 de acorduri de cooperare, dar considerăm că domeniile de colaborare pot fi extinse, în special în sectorul vamal, justiție, economie, turism”.

 

Misiunea OSCE va oferi echipament R. Moldova

Misiunea OSCE în Moldova va transmite patru seturi de echipament tehnic observatorilor militari din partea R. Moldova, ai regiunii transnistrene, Federației Ruse și Ucrainei din cadrul forțelor mixte de menținere a păcii. Acțiunea va avea loc la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), care se va desfășura joi, 22 martie. Echipamentul include notebook-uri, imprimante color, navigatoare GPS portabile și aparate foto. Acesta a fost achiziționat la cererea CUC pentru a îmbunătăți schimbul de informații între observatorii militari și CUC privind situația din zona de securitate. Misiunea OSCE în R. Moldova participă la CUC din 1994 în calitate de observator și patrulează întreaga zonă de securitate.

 

Guvernarea promite abolirea treptată a serviciului militar

Tinerii din R. Moldova nu vor mai fi înrolaţi obligatoriu în serviciul militar, iar armată va fi completată treptat cu militarii angajaţi prin contract. Anunţul a fost făcut marți, 20 martie, de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, startul procesului de reformare a Armatei Naţionale va fi dat în scurt timp, iar din toamna anului curent, numărul recruţilor înrolaţi în serviciu militar obligatoriu va fi micşorat. " Încă de anul trecut noi am cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea armatei în una profesionistă. Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei care nu au bani să plătească, trebuie oprit pentru totdeauna”, a opinat Plahotniuc. În prezent legislaţia prevede că cetățenii R. Moldova cu vîrsta de la 18 ani pînă la 27 de ani care nu suferă de boli sau nu sînt încadraţi la studii sînt înrolaţi în serviciul militar în termen de 12 luni.