REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 octombrie 2018)

Fostul deputat Grigore Petrenco dat în căutare internațională

Curtea de Apel din Chișinău a decis să-l dea în căutare internațională pe fostul deputat Grigore Petrenco, liderul partidului „Casa Noastră, Moldova”. El a fost condamnat împreună cu alți colegi în 2017, în primă instanță, la detenție cu suspendare, pentru că ar fi organizat dezordini în masă în timpul unui protest la Procuratura generală din Chișinău în 2015. În noiembrie 2017 Petrenco ar fi plecat în Germania, unde ar fi primit statut de refugiat politic. Procurorul Valentina Bradu, care a cerut darea în căutare a lui Petrenco, a spus că nu știe dacă el a fugit sau nu din țară, în ciuda interdicției de a o părăsi, dar nu s-a prezentat la ședințele de judecată din ultima vreme. Petrenco a negat mereu acuzaţiile la adresa lui, spunînd că este victima abuzurilor comandate de liderul PD, Vlad Plahotniuc.

 

O misiune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se află la Chişinău

În perioada 1-5 octombrie curent, R. Moldova găzduieşte Misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care va face o evaluare comună a capacităţilor naţionale privind acţiunile de implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional, în prevenirea transmiterii transfrontaliere a pericolelor pentru sănătatea publică. În acest sens, iniţial a fost efectuată autoevaluarea, cu participarea experţilor naţionali în 19 domenii tehnice şi au fost identificate punctele forte şi provocările, precum şi direcţiile strategice, pentru ca, în cadrul misiunii actuale, cu suportul experţilor internaţionali, să se stabilească direcţiile strategice de activitate pentru perioada următorilor ani.

 

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Rusiei în reglementarea transnistreană

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federației Ruse în reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev. Oficialii au purtat discuții pe marginea subiectelor abordate în cadrul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, evoluțiilor recent înregistrate în procesul de negocieri, fiind evidențiate rezultatele obținute în implementarea unor teme ce figurează în pachetul „Berlin plus”, în particular, pe subiectul școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Cu referire la aspecte ce țin de libera circulație a elevilor și profesorilor din cadrul școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, Vicepremierul a insistat ca acest aspect să fie implementat în totalitate în conformitate cu prevederile Deciziei protocolare semnate în acest sens.

 

Peste 160 de organizații necomerciale vor beneficia de desemnare procentuală

163 de organizații necomerciale au depus cereri la Ministerul Justiției pentru a fi înregistraţi în Lista beneficiarilor desemnării procentuale. Potrivit datelor Ministerului, toate organizaţiile care solicită scutirea de 2% din impozitul pe venit vor fi verificate. În cazul în care acestea au datorii, vor trebui să le achite în termen de 10 zile sau în caz contrar vor fi excluse din listă. Lista beneficiarilor de scutirea de 2% pentru anul 2019 va fi publicată pe pagina web oficială a ministerului, iar pînă la sfîrșitul anului 2018 documentul va fi transmis către Serviciul Fiscal de Stat, în vederea calculării sumelor ce vor fi direcționate fiecărui beneficiar. Banii astfel obținuți pot fi utilizați pentru activitățile de utilitate publică - sociale, morale, culturale sau de caritate.

 

Mai multe obiective din capitală au fost conectate la căldură

Administratorii blocurilor pot depune la „Termoelectrica” SA cereri pentru conectarea la agentul termic. Totodată, mai multe obiective din capitală au fost deja conectate la căldură. Șefa Serviciului comunicare și relații cu publicul al „Termoelectrica” SA, Elena Junghină, a specificat că, pînă în prezent, la agentul termic a fost conectat Spitalul Clinic municipal nr.1, o asociație de locatari din sectorul Botanica și un agent economic din același sector. „La fel, au fost depuse mai multe solicitări de conectare la agentul termic, care urmează a fi examinate”, a spus Junghină. Potrivit sursei citate, locatarii decid în mod individual conectarea blocului la căldură. „Termoelectrica” SA asigură anual cu căldură 4500 de obiecte, dintre care 2900 sînt blocuri locative (peste 208 mii de apartamente), 870 de agenți economici, 140 de grădinițe, 160 de școli și licee, 70 de instituții medicale și 90 de instituții superioare de învățămînt.

 

Șeful Delegației UE atenționează asupra riscurilor amnistiei fiscale

Controversata amnistie fiscală aduce riscuri enorme, mai ales în contextul fraudei bancare, dar și a celei mai mari operaţiuni de spălare de bani - Laundromatul. Declarația a fost făcută de șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko. „Noi cînd am auzit pentru prima dată despre adoptarea acestei legi, eu am spus că aceasta aduce cu sine un mare risc de nerespectare a angajamentelor pe care și le-a asumat R. Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Același lucru e valabil și în cazul memorandumului de asistență macrofinanciară din partea UE, unde sînt indicate condiții foarte concrete”, a spus Michalko. În altă ordine de idei diplomatul a declarat că Uniunea Europeană este foarte informată despre adevărata stare de lucruri de la noi din țară.

 

Curtea Constituțională a permis cetățenilor să inițieze referendumuri legislative

Cetățenii au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii. Pînă la reglementarea procedurii de inițiere a referendumurilor legislative și de oficializare a rezultatelor acestora, competența de a verifica validitatea textelor supuse referendumurilor, precum și de a oficializa rezultatele acestora, îi aparține Parlamentului. Curtea Constituțională a emis marți, 2 octombrie, hotărîrea respectivă ca urmare a unei sesizări înaintate de un grup de deputați din Partidul Liberal Democrat. Prezenta hotărîre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

 

A fost emis Codul Galben de înghețuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de înghețuri. Avertizarea este valabilă pentru perioada 4-6 octombrie. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții în perioada menționată se prevăd înghețuri la suprafața solului și izolat în aer cu intensitatea de pînă la -1..-2°С. Totodată, prognoza afișată de SHS arată că în ziua de 4 octombrie valorile termice ale aerului în zona de nord vor constitui +14..+17, în centru +15..+18, iar în zona de sud +16..+19. În ziua următoare maximele vor constitui +18..+21, iar sîmbătă în zona de nord mercurul va arăta +18..+21, iar la sud – +20..+23.

 

În R. Moldova va fi adoptată o nouă lege a salarizării

Guvernul va veni în scurt timp cu proiectul unei noi legi a salarizării. Anunţul a fost făcut marți, 2 octombrie, de către speakerul Andrian Candu, la finele şedinței Coaliției de guvernare. Potrivit lui Candu, în prezent se atestă un decalaj foarte mare între salarii şi trebuie ca autorităţile să găsească o formulă ca să avem creşteri salariale pentru unele categorii de profesii. „Guvernul urmează să vină în curînd cu acest proiect de lege. Este un decalaj destul de mare între salarii, sînt oameni care au salarii şi sub 1000 de lei şi sînt alţii care au salarii foarte mari, dacă vorbim despre cei de la agenţiile regulatorii. Pentru acest decalaj trebuie să găsim o formulă, în aşa fel încît să avem creşteri salariale pentru unele categorii vulnerabile, cum ar fi: profesori, educatori", a opinat Candu. 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:37
02.05.24 - 13:34
03.05.24 - 12:37
02.05.24 - 13:32
04.05.24 - 13:23
03.05.24 - 12:22
04.05.24 - 18:50
09.05.24 - 17:17
02.05.24 - 01:15