REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 martie 2021)

În ultimele zile, medicii de pe ambulanță au intervenit la peste 16 mii de solicitări

În perioada perioada 22-28 februarie curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 16353 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 6333 de pacienți, dintre care 803 copii. Potrivit datelor Centrului, echipele de asistență medicală urgentă au remarcat o creștere semnificativă a solicitărilor cauzate de urgențele respiratorii, fiind deservite 5417 solicitări, inclusiv 1805 (IRVA), urmate de urgențele cardiovasculare – 2883 de solicitări, inclusiv 47 de pacienți cu Sindrom coronarian acut, și urgențele neurologice – 1743 de solicitări, inclusiv 194 de accidente vasculare cerebrale.

 

În R. Moldova a demarat campania de vaccinare anti-COVID

În R. Moldova a demarat astăzi campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Primele doze au ajuns în dimineața curentă la Spitalul Clinic Republican, iar prima persoană imunizată din țară a fost șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă II, Alexandru Botizatu. Medicul a declarat jurnaliștilor că imunizarea nu a fost dureroasă și a îndemnat populația să se vaccineze. Potrivit conducerii Ministerului sănătății, primii vor fi vaccinați medicii de la terapie intensivă și din secțiile cu profil COVID. Ulterior, de vaccin vor beneficia toți angajații din sistemul medical.

 

O expoziție dedicată apărătorilor integrității R. Moldova a fost deschisă la un muzeu din Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția temporară cu genericul ”Război la Nistru”, dedicată apărătorilor independenței și integrității teritoriale a R. Moldova. Directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache, a menționat că expoziția comemorativă ”Război la Nistru” reprezintă o încercare de a reconstitui realitatea tragediei din primăvara-vara anului 1992 și este prilejuită de împlinirea a 29 de ani de la declanșarea conflictului armat din raioanele de est ale R. Moldova. Expoziția reunește imagini cutremurătoare realizate în zona conflictului de către fotoreporterii T. Iovu, N. Pojoga, M. Vengher, A. Mardare, S. Voronin, T. Anghel ş.a.

 

Două minore au fost împușcate de un tînăr

O minoră de 16 ani a decedat, iar alta de aceeași vîrstă a ajuns la spital cu mai multe plăgi, după ce au fost împușcate de un tînăr de 27 de ani. Incidentul a avut loc în localitatea Holercani din raionul Dubăsari. Potrivit poliției, în urma unui conflict, tînărul a efectuat mai multe împușcături în direcția celor două minore. Ulterior, a luat fata cu care s-a certat și a transportat-o la spital, în jurul orei 01:30, a plecat într-o direcție necunoscută. Minora a decedat în urma rănilor primite. Prietena ei, care a fost rănită în zona picioarelor, este internată la spital. Ulterior ucigașul a fost reținut.

 

Șase municipii din țară vor digitaliza rețelele de utilități

O companie a anunțat inițierea procedurii de achiziție pentru proiectul „Digitalizarea rețelelor de utilități (apă și canalizare) prin utilizarea programelor GIS cu sursă deschisă (open source GIS software) în municipiile Soroca, Edineț, Ungheni, Orhei, Cahul și Comrat". Obiectul contractului îl constituie digitalizarea și transferarea informațiilor referitoare la poziția și alte informații relevante ale rețelelor de utilități dintr-un cadastru anumit. Datele procesate vor fi stocate într-o bază de date GIS, utilizînd instrumente GIS open-source. Prețul de ofertă al furnizorului, maxim admisibil, este stabilit de către autoritatea contractantă în valoare de 1,1 milioane de lei.

 

Misiunea Băncii Mondiale evaluează progresul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova”

O misiune a Băncii Mondiale în R. Moldova evaluează, în perioada 1-4 martie, progresul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM). În cadrul discuțiilor cu ministrul educației, Lilia Pogolșa, părțile au abordat subiecte ce țin de progresul privind implementarea activităților prevăzute de componentele PRIM, procurarea a 10 mii de unități de unități de tehnică de calcul pentru efectuarea procesului educațional la distanță; dotarea laboratoarelor de chimie, biologie și fizică a 160 de instituții de învățămînt etc. Pe parcursul săptămînii curente urmează să aibă loc un șir de ședințe de lucru ale echipei misiunii Băncii Mondiale în R. Moldova cu reprezentanții MECC, ai Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” și ai Fondului de Investiții Sociale din Moldova.

 

Institutul de Cercetări „Selecția” a beneficiat de echipament nou pentru semănat

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp (ICCC) „Selecția” din municipiul Bălți a beneficiat de o donație de echipament performant pentru semănat din partea Uniunii Europene, în cadrul proiectului „DevRAM”, Partea I - Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale. Totodată, instituția și alte patru entități au primit scanere rapide pentru detectarea micotoxinelor. Administrația Institutului a declarat că noul echipament va contribui la consolidarea capacităților instituționale și la desfășurarea activităților de camp.

 

În orașul Fălești au început lucrările de extindere a apeductului

În orașul Fălești au început ieri lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat de Uniunea Europeană. Conform contractului de antrepriză, semnat la sfîrșitul lunii noiembrie 2020, lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești urmează să fie executate în decurs de zece luni. Valoarea acestui contract constituie 35,49 milioane de lei, din care 3,31 milioane de lei reprezintă cofinanțarea Primăriei orașului Fălești.

 

În luna martie, peste 26 mii de familii din Chișinău vor primi compensații pentru agentul termic

În jur de 26 500 de familii defavorizate din municipiul Chișinău vor primi compensații la plata agentului termic. Primăria municipiului Chișinău a anunțat că a procesat, pînă la data de 26 februarie, 26 500 de dosare ale cetățenilor privind acordarea compensațiilor la plata agentului termic pentru sezonul rece 2020/2021. Potrivit responsabililor primăriei, doar persoanele care au depus dosare noi au fost obligate să se prezinte la oficii, celelalte dosare au fost procesate în baza celor deja existente în sistem. În factura din luna martie, la toți cei cu dosarele acceptate va fi calculată compensația pentru toate lunile de la începutul sezonului de încălzire.

 

Persoanele fizice pot depune declarațiile pe venit pînă la 30 aprilie

Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător au obligația de a depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020, pînă la 30 aprilie 2021. Dreptul de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabilii. Însă, obligația de a depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit survine la persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care: au obligații privind achitarea impozitului pe venit; au utilizat scutirea personală stabilită de Codul fiscal şi au obținut venituri impozabile anuale mai mari de 360 000 de lei pe parcursul perioadei fiscale de declarare.

 

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 5433 locuințe

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,73 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,36 miliarde lei. Din 5433 beneficiari, 3750 sînt familii, iar 1683 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 956 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2313 – în cadrul programului Prima Casă 3, 744 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 15 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

În trei localități vor fi organizate alegeri locale noi

În trei localități vor fi organizate la mijlocul lunii mai alegeri locale noi. Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 16 mai 2021 desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Camenca, raionul Glodeni. Încetarea înainte de termen a mandatului de primar a survenit în legătură cu decesul acestuia. Tot în această zi, alegeri locale noi vor fi organizate și în comunele Hîrtop, raionul Cimișlia și Negurenii Vechi, raionul Ungheni.

 

Asistenții sociali din Chișinău vor oferi zilnic 1200 de prînzuri calde

Direcţia generală asistență socială şi sănătate a Primăriei municipiului Chișinău a organizat şi desfășurat procedurile de achiziționare a serviciilor de alimentare destinate persoanelor defavorizate pentru anul 2021. Prînzul va constitui minim 1000 calorii şi va cuprinde: salată; felul întîi; bucate din carne/pește; garnitură; suc/compot din fructe uscate/ chefir; copturi/chifle; bucate din legume sau fructe şi pîine. Totodată, la elaborarea meniului se va ține cont de reducerea glucidelor simple şi a grăsimilor esențiale de origine animală şi vegetală, prezența constantă a legumelor şi fructelor în stare proaspătă şi a produselor bogate în calciu.