REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 iunie 2020)

Noi curse charter vor fi organizate în perioada 5 – 28 iunie

Autoritatea Aeronautică Civilă informează despre aprobarea curselor charter pentru perioada 5 -28 iunie. Este vorba despre două curse ce vor fi operate de compania „Air Moldova” S.R.L pe 5 şi 10 iunie şi alte 20, ce vor fi operate de compania „Fly ONE” S.R.L., în perioada 15- 28 iunie. Cursele vor fi spre/din orașele Londra, Roma, Moscova, Paris, Verona, Parma și Dublin.

 

A fost lansat un nou apel de recepționare a cererilor de subvenții pentru dezvoltarea rurală

Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunţat că în perioada 1 iunie – 22 august se va desfăşura cel de-al doilea apel de recepționare a cererilor de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural, Măsura 3, ce vizează diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole. Potrivit Regulamentului, eligibili pentru obținerea subvențiilor în avans sînt persoanele juridice sau fizice înregistrate în localitățile rurale care își creează sau dezvoltă activități non-agricole.

 

Punctul de trecere a frontierei comun „Pervomaisc-Cuciurgan” și-a reluat activitatea

Punctul de trecere a frontierei comun „Pervomaisc-Cuciurgan”, situat pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene, și-a reluat activitatea începînd cu ora 08:00 a zilei de marți, 2 iunie. Potrivit Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal, de astăzi este reluat traficul prin punctul de trecere atît pentru transportatorii de mărfuri, cît și pentru călători, însă în condițiile de menținere a anumitor restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei.

 

Antreprenorii din industria turismului vor fi incluşi într-o hartă digitală

Antreprenorii din industria turismului își pot include locațiile într-o hartă digitală interactivă a destinaţiilor turistice de pe teritoriul țării, iar pentru aceasta trebuie să completeze un chestionar care colectează informații pentru baza de date a hărții. Acțiunea face parte din campania națională de promovare și susținere a turismului intern #NeamPornit, lansată de Agenția de Investiții.

 

Aproape jumătate dintre persoanele înregistrate cu statut de șomer sînt femei

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează că, la data de 1 iunie curent, în evidența Serviciilor Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă se aflau 33 097 șomeri, dintre care 48% constituie femeile. Potrivit unui comunicat de presă al ANOFM, de la începutul anului pînă la data de 01.06.2020, subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au implementat măsuri de ocupare a forței de muncă pentru 46 363 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 24 348 șomeri noi înregistrați (52,5%).

 

255 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt în stare gravă

Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 8360 cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Un număr de 255 de pacienți se află în stare gravă, iar alți 619 sînt internați în stare de gravitate medie. Potrivit datelor MSMPS, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 94 pacienți cu suspecție la COVID-19. Pe parcursul zilei de ieri, alte 116 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4738.

 

Doi procurori din cadrul Procuraturii Generale au fost testați pozitiv cu COVID-19

Doi procurori din cadrul Procuraturii Generale au fost testați pozitiv cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de administrația instituției care spune că au fost dispuse măsuri sporite de protecție pentru restul colectivului. Potrivit datelor PG, cei doi procurori sînt în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicilor, iar revenirea lor la muncă va fi permisă doar la prezentarea rezultatelor negative ale testului la COVID-19.

 

Pe 2 iunie şi-au reluat activitatea secţiile terapeutice din Comrat şi Vulcăneşti

Secţiile terapeutice din Spitalele raionale Comrat şi Vulcăneşti şi-au reluat activitatea. În aceste subdiviziuni regimul de carantină a fost ridicat începînd de marţi, 2 iunie, potrivit Direcţiei pentru sănătate şi protecţie socială a UTA Gagauz-Yeri. Conform instituţiei, la ziua de astăzi în autonomia găgăuză sînt înregistrate 481 de persoane cu COVID-19, 13 cazuri fiind confirmate pe 1 iunie. În Secţia de boli infecţioase a Spitalului din Comrat în prezent sînt internate 58 de persoane, dintre care 47 au coronavirus.

 

Teritoriul Pieței Centrale din capitală este dezinfectat zilnic

Primăria municipiului Chișinău informează că pe teritoriul Î.M. „Piața Centrală" sînt întreprinse toate măsurile necesare pentru protejarea vînzătorilor și a cumpărătorilor de infecția COVID-19. Astfel, teritoriul pieței este dezinfectat zilnic, înaintea începerii activității, dar și seara la închidere. Pe parcursul zilei de luni, un grup de lucru din cadrul Primăriei a inspectat Piața, împreună cu administrația întreprinderii. Comercianții au fost informați despre necesitatea respectării recomandărilor specialiștilor pentru prevenirea și controlul răspîndirii coronavirusului de tip nou.

 

În cazuri extreme, ședințele CEC ar putea fi desfășurate și on-line

Membrii Comisiei Electorale Centrale au votat marți, 2 iunie, un proiect de decizie prin care au stabilit că în caz de situație de urgență ori stare de alertă în sănătate, ședințele CEC se pot desfășura on-line prin utilizarea platformelor internet. Decizia Comisiei Electorale Centrale se înscrie tendințelor de dezvoltare a desfășurării activității de la distanță. Platformele de comunicare on-line sînt deja folosite de către CEC pentru informarea cetățenilor.

 

O tînără din capitală a fost transportată cu un elicopter SMURD la un spital din București

În dimineața zilei de marți, 2 iunie, un echipaj aero-medical SMURD Iași a efectuat o intervenție de transportare a unei femei în vîrstă de 27 de ani din municipiul Chișinău la Institutul Clinic Fundeni din municipiul București. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, tînăra a avut nevoie de transportare urgentă pentru intervenții chirurgicale după agravarea unei maladii cronice. Conform IGSU, de la începutul anului 2020 aceasta este a opta operațiune aero-medicală transfrontalieră SMURD, pentru cetățenii moldoveni.

 

În cadrul Digital Park vor fi create trei mii de locuri de muncă

Trei mii de locuri de muncă vor fi create în cadrul ProiectuluiDigitalPark. Acestea fac parte din planurile investiționale ale programului, care au fost abordate în cadrul unei discuții de lucru a ministrului economiei Sergiu Railean cu conducerea Grupului de companii StarNet, investitorul principal al proiectului. Potrivit directorului general DigitalPark, Aurelia Salicov, implementarea proiectului are loc în mai multe etape. În prezent este gata blocul A, în care activează deja companii IT cu peste o mie de angajați. Pentru etapa a doua a proiectului este planificată dezvoltarea infrastructurii de afaceri cu încă 25 mii metri pătrați. Spațiile sînt destinate oficiilor, sălilor de conferință și altor spații conexe necesare.