REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 martie 2020)

Peste 70 de persoane din R. Moldova sînt suspectate că ar fi infectate cu COVID-19

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 36, dintre acestea 21 sînt de import și 15 cu transmitere locală. În același timp, peste 70 de persoane sînt suspectate că ar fi infectate cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut joi, 19 martie, de ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, în prezent, la spitalul “Toma Ciorbă” sînt internați 31 de pacienți. Doi dintre pacienți sînt în stare gravă, restul avînd dinamică pozitivă.

 

Peste 2 mii de persoane au intrat în R. Moldoa în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 4 511 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova - 2 604 traversări persoane, dintre care 1 688 treceri la frontiera moldo-română, 636 treceri la frontiera cu Ucraina și 280 treceri a frontierei aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare/ieșire) au fost PTF Leușeni – 796 traversări personae și PTF Sculeni – 458 traversări personae.

 

Bărbat găsit mort în stradă, la Nisporeni

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost găsit zăcînd pe o stradă din localitatea, Milești, din raionul Nisporeni. Potrivit informațiilor preliminare, descoperirea a avut loc în jurul orelor 19:30, iar victima este un bărbat în vîrstă de 50 de ani. Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, a declarat că poliția a fost alertată de către primarul localității. „Careva urme de agresiune fizică nu au fost stabilite, însă din spusele consătenilor bărbatul a fost observat deplasîndu-se de la concubina sa spre casă, însă după cea făcut cîțiva metri, a căzut din senin”,a spus Bețivu.

 

Preşcolarii, elevii şi studenţii rămîn în carantină pînă la 1 aprilie

Procesul educațional în cadrul instituțiilor de învățămînt general, profesional și universitar rămîne a fi suspendat pînă la data de 31 martie inclusiv, cu revizuirea ulterioară a termenului indicat, în funcție de situația epidemiologică din ţară. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova. Potrivit Comisiei, în perioada în care este restricționată desfășurarea procesului educațional în incinta instituțiilor de învățămînt, studiile de toate nivelurile vor fi organizate la distanță, prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale.

 

Peste 2 mii de apeluri la urgență în doar 24 de ore

În ultimele 24 de ore, 2307 persoane au chemat ambulanța. Conform ministrlui sănătății, Viorica Dumbrăveanu, dintre acestea, 71 au fost transportate la spital, fiind suspectați că ar avea coronavirus. Ministrul a precizat că unii cetățeni, știind despre situația epidemiologică din țară, le spun operatorilor Serviciului 112 că ar fi izolați sau suspectați că ar avea coronavirus sau chiar că sînt infectați. Atunci cînd medicii ajung la fața locului, ei constată că bolnavii au alte probleme de sănătate, cum ar fi, de exemplu, tensiunea.

 

Săptămîna viitoare vor fi reluate mai multe tipuri de comerț

Începînd cu săptămîna viitoare vor fi reluate mai multe tipuri de comerț. Este vorba despre unități comerciale separate, care vînd produse de igienă, furaje, semințe, precum și piese pentru unitățile de transport. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința Comisiei extraordinare pentru sănătate publică, convocată miercuri seara. Tot de luni, va fi reluat, în magazinele specializate, comerțul cu amănuntul al pieselor de schimb și altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităților de transport.

 

Au fost anunțate măsuri de susținere a mediului de afaceri

Guvernul va aproba în cîteva zile un proiect de lege ce vizează unele măsuri de susținere a mediului de afaceri. Astfel, va fi introdus moratoriu asupra tuturor controalelor de stat, pe perioada stării de urgență. În această perioadă, se va suspenda controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii. Totodată, se propune anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019 pentru entitățile economice mijlocii și mari.

 

Agenţia Servicii Publice şi Poşta Moldovei vor activa în regim restrîns

Mai multe instituţii de stat din ţară, inclusiv Agenţia Servicii Publice şi Poşta Moldovei, îşi vor modifica activitatea pe perioada stării de urgenţă, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova. Astfel Comisia a decis că Instituţia Publică „Agenția Servicii Publice”, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, va acorda doar servicii de necesitate stringentă: eliberarea actului de identitate provizoriu; înregistrarea decesului; serviciile cadastrale, înregistrarea și licențierea unităților de drept. „Poșta Moldovei”, prin intermediul subdiviziunilor sale, va acorda doar servicii de necesitate stringentă. Anterior, ÎS „Poșta Moldovei” a anunțat că în legătură cu sistarea tuturor zborurilor internaționale, a fost sistată și recepționarea tuturor trimiterilor poștale.

 

Părinții care cresc cel puțin patru copii vor beneficia de poliță medicală gratuită

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea articolului 4 din Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală vor fi publicate vineri, 20 martie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare. Potrivit legii, ambii părinți, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii, vor beneficia, la opțiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală /AOAM/.

 

Meciurile amicale de fotbal cu selecționatele Rusiei și Andorrei nu se vor desfășura

Meciurile de verificare ale echipei naționale de fotbal cu selecționatele Rusiei și Andorrei, programate pentru 26 martie la Tiraspol și, respectiv, 31 martie la Chișinău, nu vor avea loc. Acestea au fost suspendate ca urmare a deciziei Parlamentului de a decreta stare de urgență în țară pentru 60 de zile, în legătură cu pandemia COVID-19. Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a mai anunțat că noul sezon își va lua startul nu mai devreme de luna iunie.

 

Autorităţile de la Chişinău au permis tranzitarea R. Moldova prin două puncte de frontieră

Comisia pentru Situații Excepționale a luat unele decizii ce ţin de tranzitarea ţării noastre, în condiţiile impuse de starea de urgenţă instituită în legătură cu infecţia COVID-19. Potrivit Comisiei, este autorizată tranzitarea teritoriului R. Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești - Galați și Giurgiulești – Reni, a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora. De asemenea, a fost autorizat accesul temporar, în data de 19.03.2020, pe teritoriul Republicii Moldova, a echipajului aeronavei destinate evacuării voluntarilor Corpului Păcii.

 

CSM a acceptat cererile de demisie a mai multor judecători

Consiliul Superior al Magistraturii /CSM/ a aprobat joi, 19 martie, cererile de demisie a mai multor judecători, inclusiv a unui magistrat din cadrul Curții Supreme de Justiție /CSJ/, care a examinat anterior dosarul „Gemenii”, pentru care R. Moldova a fost condamnată la CEDO. Astfel, membrii CSM au acceptat cererile de demisie a magistraților Vasile Stihi de la Judecătoria Orhei și Aliona Danilov de la Curtea de Apel Chișinău, dar și a lui Sveatoslav Moldovan de la CSJ. Cererea de demisie a unui alt magistrat CSJ, Nicolae Craiu, a fost amînată pentru altă ședință.

 

CNAM va aloca două milioane de lei pentru procurarea măştilor şi mănuşilor medicale

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va asigura finanțarea imediată cu mijloace în sumă de două milioane de lei, din sursele fondului de profilaxie al CNAM, pentru achiziționarea în regim de urgență a unor mărfuri de protecţie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, urmează să fie procurate mănuși medicale – în număr de 640 mii de bucăți, precum şi măști medicale – 250 mii de bucăți.

 

Primăria municipiului Chișinău a lansat campania „Fii Voluntar!"

Primăria municipiului Chișinău lansează campania „Fii Voluntar!", pentru a ajuta persoanele nevoiașe să treacă mai ușor peste perioada de criză provocată de infecția COVID-19. Cetățenii care vor primi ajutor prin intermediul voluntarilor sînt oameni aflații în autoizolare, persoanele social-vulnerabile sau cu dizabilități locomotorii, precum și vîrstnicii, care, în situația actuală, sînt în incapacitate de a merge la magazin pentru a se aproviziona cu produse alimentare sau medicamente.