REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 martie 2019)

Primăria capitalei a început evacuarea garajelor amplasate neautorizat

Primăria municipiului Chișinău informează că luni, 18 martie, au fost evacuate 5 garaje metalice din sectorul Ciocana, amplasate neautorizat pe bd. Mircea cel Bătrîn, 29/1. Pe adresa menționată se aflau 54 de garaje, iar 9 dintre acestea au fost evacuate benevol de către proprietari, pe parcursul săptămînii trecute. În total, urmează a fi evacuate forțat 45 de garaje metalice de pe bd. Mircea cel Bătrîn, 29/1. Construcțiile amplasate neautorizat sînt dezasamblate și evacuate de către ÎMSL Ciocana.

 

“Aeroport Catering” va fi achiziționat

Plenul Consiliului Concurenței a declarat ca fiind compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică prin care C.C. ”Gemenii” S.A. preia controlul unic supra ”Aeroport Catering” S.R.L. Potrivit informațiilor prezentate de autoritatea anticoncurență, principalul gen de activitate al întreprinderii ”Aeroport Catering” S.R.L. sînt activitățile de alimentare (catering) pentru evenimente, banchete, cine oficiale și pentru alimentarea pasagerilor la bordul avioanelor și navelor spațiale.

 

Patru bebeluși au venit pe lume în ambulanțe în weekend-ul trecut

Pe parcursul ultimelor zile, echipele de medici din substațiile Orhei, Ungheni, Telenești și Ciocana, municipiul Chişinău, au fost implicate în acordarea asistenței medicale lăuzelor, asistînd nașterea a patru nou-născuți, care ulterior au fost transportați în stare satisfăcătoare la spital. Purtătorul de cuvînt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blănaru, a menţionat că, în ultimele zile, echipele de asistență medicală urgentă au lucrat în regim alert, fiind acordate servicii medicale unui număr de 6651 de pacienți.

 

Încă patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în raioanele Ocniţa și Edineț

Încă trei cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în raionul Ocniţa, la un matur şi doi copii. Două dintre acestea au fost înregistrate după ce presupusele victime ar fi intrat în contact cu persoanele afectate în cazurile confirmate recent în localitate. Iar la Edineț un caz a fost înregistrat la o persoană în vîrstă de 35 de ani și la moment se află în proces de investigare.

 

În Hong Kong va fi prezentat programul de dobîndire a cetățeniei prin investiție

O prezentare oficială a programului de dobîndire a cetățenie R. Moldova prin investiție va fi organizată în Hong Kong de către compania „Henley & Partners”, membră a consorțiului cîștigător care se ocupă de implementarea programului. Briefing-ul intitulat „Moldova – o perlă a Europei moderne” va avea loc vineri, 22 martie. Despre „beneficiile programului” le va vorbi oaspeților secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova Vitalie Iurcu și șeful programului Iulia Petuhova.

 

UE va urmari formarea noului Guvern de la Chisinau

Uniunea Europeana va urmări îndeaproape evoluția politică din R. Moldova în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie. Afirmația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, după ședinta Consiliului miniștrilor de Externe al statelor membre ale UE. În cadrul şedinţei miniştrii de externe au subliniat importanţa unui proces transparent şi credibil de formare a Guvernului, care să reflecte o adevărată majoritate parlamentară. Aceştia au subliniat şi faptul că UE nu sprijină partidele politice, dar valorile şi principiile.

 

CNAS a venit cu precizări pentru moldovenii care își stabilesc pensia în străinătate

Subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale a R. Moldova (CNAS) întocmesc răspunsuri și prezintă informațiile cerute doar în baza solicitărilor parvenite de la direcțiile fondurilor de pensii din Federația Rusă, Ucraina, Azerbaidjan, Uzbekistan și Belarus. Aceasta se referă la solicitările de prestații sociale în baza acordurilor bilaterale în domeniul asigurării cu pensii. Instituția a precizat că dosarele de pensionare ale beneficiarilor de pensii nu se eliberează personal, ci doar în baza solicitărilor oficiale din partea direcțiilor fondurilor de pensii din statele menționate.

 

Tiraspolul doreşte mai multe acorduri cu Chişinăul

Tiraspolul este interesat de încheierea mai multor acorduri cu Chişinăul şi pledează pentru îmbunătăţirea climatului politic. Declaraţia a fost făcută în cadrul întrevederii pretinsului preşedinte al autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, cu ambasadorul SUA în R. Moldova, Derek Hogan. „Ne interesează deciziile finale, realizarea înţelegerilor anterioare, precum şi semnarea noilor acorduri”, a spus Krasnoselski. Liderul de la Tiraspol şi-a exprimat speranţa că negocierile pentru reglementarea transnistreană, în formatul „5+2”, vor continua.

 

Procurorii au desfăşurat percheziţii la Fisc

Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au desfășurat, marți, 19 martie, percheziții la Serviciul Fiscal de Stat. Informația a fost confirmată de şeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc. Potrivit sursei citate, în urma descinderilor, un inspector fiscal și un agent economic au fost reținuți. Perchezițiile au loc într-un dosar de evaziune fiscală și escrocherie în care sînt vizați mai mulți agenți economici și angajați de la Fisc.