REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 decembrie 2019)

Ministrul de Externe l-a primit pe Ambasadorul Franței în R. Moldova

Modalitățile de intensificare a cooperării moldo-franceze pe dimensiunea politică, comercial-economică, culturală și educațională au fost discutate joi, 19 decembrie, în cadrul întrevederii ministrului de externe Aureliu Ciocoi, cu Ambasadorul Franţei în R. Moldova, Pascal Le Deunff. Interlocutorii au apreciat dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și Franța în domenii de interes comun, prin prisma preluării bunelor practici franceze în sectoare cheie pentru bunăstarea cetățenilor, precum cel al justiției și al sănătății.

 

Ministerul Finanțelor a stabilit termenele de prezentare a rapoartelor financiare pentru anul 2019

Ministerul Finanțelor a stabilit termenele de prezentare a rapoartelor financiare pentru anul 2019. Ordinul care prevede acest lucru va fi publicat vineri, 20 decembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit ordinului semnat de ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, autoritățile publice centrale urmează să prezinte rapoartele financiare în perioada 12 - 28 februarie, în funcție de instituție. Totodată, șefii direcțiilor finanțe ale unităților administrativ-teritoriale vor furniza documentele în intervalul 20 - 28 februarie.

 

Președintele Comisiei de la Veneția va efectua o vizită în R. Moldova

La invitația speakerului Zinaida Greceanîi, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) Gianni Buquicchio va efectua, pe 19-20 decembrie, o vizită în R. Moldova. Din delegație mai face parte Simona Granata-Menghini, secretarul adjunct al Comisiei. În debutul vizitei, Gianni Buquicchio se va întîlni cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi,, iar ulterior cu președintele și membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. De asemenea, delegația Comisiei de la Veneția va avea întrevederi cu judecători și reprezentanți ai societății civile.

 

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfîntul Ierarh Nicolae

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfîntul Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni. El este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății. În bisericile din R. Moldova sînt oficiate astăzi slujbe în cinstea Sfîntului Ierarh Nicolae. În această zi, enoriașii au dezlegare la pește, iar preoții le recomandă să acorde o importanță mai mică obiceiurilor populare precreștine, care sînt străine de Sfînta Tradiție.

 

Trei șefi de la mina din Pașcani au fost condamnați

Șeful de sector, maistrul și președintele Cooperativei de Producţie „Orizont Extragere” din satul Paşcani, Criuleni, au fost condamnați la pușcărie, după ce trei mineri și-au pierdut viața la locul de muncă, pe data de 20 noiembrie 2017. La solicitarea Procuraturii Criuleni, instanța de judecată i-a condamnat pe șeful de sector și pe maistrul cooperativei la patru ani de pușcărie, iar pe președintele cooperativei, un bărbat în vîrstă de 75 de ani, la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 3 ani.

 

Mai mulți ambasadori ai R. Moldova au fost rechemați din funcții

Ambasadorul R. Moldova în Republica Portugheză și în Regatul Maroc, Dumitru Socolan a fost rechemat din funcție. Decretul șefului statului în acest sens va fi publicat vineri, 20 decembrie, în Monitorul Oficial. Totodată, președintele Igor Dodon a semnat și decretul care prevede rechemarea lui Gheorghe Leucă din funcția de Ambasador al R. Moldova în Republica Azerbaidjan, în Republica India, în Georgia și în Republica Islamică Iran. Cel de-al treilea diplomat rechemat din funcție este Inga Ionesii, care a fost Ambasador al țării noastre în Estonia.

 

Peste 7000 de femei din R. Moldova suferă de alcoolism

Alcoolul provoacă peste 200 de afecţiuni, iar circa 46 de mii de moldoveni sînt dependenți de acest viciu, dintre care 7300 sînt femei. Anunţul a fost făcut de coordonatorul Programului național de control al alcoolului, Tudor Vasiliev. Potrivit sursei citate, în Moldova se consumă 15,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, iar alcoolismul este considerat boala modului de trai. În ultima perioadă a crescut numărul tinerilor care consumă alcool, în special al fetelor.

 

45 de instituții educaționale din R. Moldova vor fi dotate cu seturi de robotică

Instituțiile educaționale din R. Moldova pot participa la un concurs pentru a fi dotate cu seturi de robotică. Dosarele de participare pot fi depuse pînă la 9 ianuarie 2020, iar rezultatele vor fi anunțate pînă la sfîrșitul lunii ianuarie. Ca rezultat al concursului de extindere a rețelei de instituții din cadrul Programului național de studiere a roboticii ”Roboclub”, 15 școli vor primi seturi de robotică destinate claselor primare și în alte 15 vor ajunge seturi pentru elevii din clasele de gimnaziu și liceu. Alte 15 instituții, care participă deja la program, vor avea parte de dotări suplimentare, cu condiția de a oferi suport școlilor nou înscrise în program.

 

Politica bugetar-fiscală a fost adoptată de Parlament în lectură finală

Proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale a fost adoptat joi, 19 decembrie, în lectură finală de Parlament. Documentul a fost susținut cu votul a 60 de deputați. Principalele politici ale proiectului de lege sînt menținerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12%, iar pentru gospodăriile țărănești de 7%. De asemenea, vor fi menținute și pentru anul viitor o parte din actualele cote TVA și accize. În document este prevăzută diminuarea impozitului aplicat donațiilor de la 12% la 6%, modificarea termenului de achitare a TVA pentru serviciile importate și modificarea termenului de achitare a accizelor.