REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 decembrie 2019)

R. Moldova a exportat mărfuri cu 3,4% mai mult faţă de anul trecut

În primele zece luni ale anului, R. Moldova a exportat mărfuri în valoare de peste două miliarde de dolari, mai mult cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), Uniunea Europeană (UE) rămîne principalul partener economic. Totuşi, valoarea mărfurilor spre piaţa europeană a scăzut cu patru puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, s-au majorat exporturile în Turcia, Elveţia, Federaţia Rusă şi Germania, în timp ce în Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Franţa, Serbia, Emiratele Arabe Unite, valoarea acestora a scăzut.

 

Reforma AIS MOLDPRES a ajuns în vizorul deputaţilor

Reforma Instituţiei Publice AIS MOLDPRES a fost discutată miercuri, 18 decembrie, la Comisia parlamentară pentru mass-media. Deputații s-au arătat nemulțumiți de faptul că instituția a fost reorganizată de către Cancelaria de Stat fără o strategie de reformare şi modernizare, iar mai mulți angajaţi s-au pomenit fără locuri de muncă. Ei au cerut directorului Agenţiei, Andrei Volentir, să vină cu un raport detaliat la subiect.

 

Un cetățean turc aflat în căutare internaţională a fost reţinut de ofiţerii BMA

Un cetăţean al Republicii Turcia, în vîrstă de 42 de ani, care se află în căutare internaţională din anul 2014 pentru organizarea migraţiei ilegale, a fost reţinut de ofiţerii Biroului Migraţie şi Azil (BMA). Potrivit serviciului de presă al BMA, străinul a fost localizat şi reţinut pentru 72 de ore în izolatorul de detenţie provizorie. BMA a transmis toate actele procesuale Procuraturii Generale pentru iniţierea procedurii de extrădare a turcului din Republica Moldova.

 

Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE se desfășoară la Strasbourg

Cea de-a VII-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană are loc astăzi şi mîine în Parlamentul European, la Strasbourg. În deschiderea reuniunii vor avea discursuri copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova, europarlamentarul, Siegfried Mureşan, şi vicespeakerul moldovean, Mihai Popşoi. Comitetul va dezbate respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în R. Moldova. În încheierea reuniunii, va fi adoptată Declaraţia finală şi recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

 

Doi bărbați din capitală au fost reținuți pentru o serie de furturi

Doi bărbați de 30 și 45 de ani din capitală, riscă pînă la 12 ani de închisoare după ce au săvîrșit o serie de furturi dintr-o întreprindere din Bălți, în valoare estimativă de pînă la jumătate de milion de lei. Potrivit Procuraturii Bălți, furturile au avut loc în primăvara acestui an. Bănuiții operau prin forțarea ușilor din termopan. În urma perchezițiilor la domiciliul acestora au fost ridicate inclusiv mijloace bănești, care vor fi incluse alăture la materialul probatoriu existent.

 

Un bărbat în vîrstă de 70 de ani a decedat într-un incendiu, în orașul Drochia

Un bărbat în vîrstă de 70 de ani a decedat într-un incendiu. Cazul a avut loc în orașul Drochia. Apelul la Serviciul112 a fost înregistrat în această noapte, la ora 02:25. Potrivit IGSU, incendiul a izbucnit într-o casă de locuit de pe strada Dimitrie Cantemir din orașul Drochia. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri care au reușit localizarea arderii în scurt timp. În timpul intervenției pompierilor a fost depistat cadavrul proprietarului, un bărbat în vîrstă de 70 de ani.

 

Ministrul Pavel Voicu a felicitat polițiștii cu prilejul Zilei Naționale a Poliției

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Pavel Voicu, a transmis un mesaj de felicitare polițiștilor cu ocazia Zilei Naționale a Poliției. În mesaj, în particular, se spune „Astăzi, la a 29-a aniversare a Poliției Naționale vreau să transmit un mesaj de recunoștință pentru veteranii care au stat la baza creării Poliției, pentru eroii care și-au sacrificat viața pentru țară în 1992, pentru cei care nu au fost opriți de nici un risc atunci cînd în joc a fost soarta oamenilor. În calitatea mea de ministru am să fac tot ce-mi stă în puteri ca să realizăm împreună lucruri frumoase și trainice”.

 

Șoferul care ar fi lovit două persoane la Drochia a fost găsit

Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Drochia, Ina Moscaliuc, a confirmat informația, precum că șoferul care ar fi lovit două persoane la Drochia a fost găsit. Potrivit ei, la volanul automobilului de model Dacia Logan se afla un tînăr de 22 de ani. El se deplasa din satul Țarigrad spre orașul Drochia, fiind locuitor al acestui raion. Victimele, în vîrstă de 52 și 46 de ani, mergeau pe partea dreaptă a carosabilului în momentul în care au fost lovite. Șoferul a fost reținut, iar în urma testului alcoolscopic s-a constatat că acesta avea în aerul expirat 0,51 mg/l de alcool.

 

Gripa a făcut prima victimă

O adolescentă de 14 ani revenită din Marea Britanie a decedat la Spitalul raional Cahul în urma complicaţiilor generate de gripă. Șeful Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menţionat că minora a ajuns la spital cu insuficiență respiratorie gradul III, pneumonie franc-lombară bilateral, insuficiență poliorganică şi şoc septic. Ulterior analizele de laborator au confirmat şi prezenţa gripei A(H3N2). Specialiştii susţin că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.

 

Un Parc de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va fi creat în țară

Zona Economică Liberă „Bălți” (ZELB) va contracta cinci milioane de euro pentru crearea Parcului de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie (PICDI). Resursele financiare vor fi oferite de BIT Media, entitate parte a concernului austriac EEE Group, transmite CURENTUL. Împrumutul va fi acordat pe un termen de 25 ani, fără dobîndă bancară. Despre aceasta a anunțat Administratorul principal al ZELB, Marin Ciobanu, care efectuat recent o vizită Austria unde a avut o întrevedere cu reprezentanții BIT Media.

 

CNA a desfășurat mai multe ședințe de formare în UTA Găgăuzia

Activitățile au fost organizate la solicitarea comitetului executiv al UTA Găgăuzia, cu prilejul evenimentelor marcate în prima decadă a lunii decembrie – Ziua Internațională Anticorupție și Ziua Drepturilor Omului. Instruirea funcționarilor publici a fost organizată pentru asigurarea executării Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020, la care au participat funcționari publici de conducere, responsabili de implementarea mecanismelor de asigurare a integrității instituționale la nivelul entității publice. Instruirea a avut scopul de a consolida cunoştinţele, a dezvolta abilităţile necesare pentru exercitarea eficientă a funcţiei publice.