REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 martie 2021)

Circa 15.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în R. Moldova

Din cele aproape 15.000 de persoane vaccinate în R. Moldova, doar 334 de persoane au înregistrat reacții adverse, ceea ce reprezintă 2%. Este vorba despre reacții adverse normale imunizării, spun specialiștii în domeniu. Din numărul total de reacții adverse 326 sînt evenimente ușoare cu febră 37-38 C, cefalee, reacții locale ușoare. Totodată, au fost înregistrate opt reacții adverse moderate, cu febră de pînă la 40C, dureri pronunțate de mușchi, greață, vomă. Printre aceste opt reacții adverse se numără și o reacție alergică cu erupții pe coapse și abdomen.

 

Peste 17 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 8-14 martie curent, la Departamentul Dispecerizare a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 17 mii de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 6315 pacienți, dintre care 712 copii. Potrivit Centrului, în topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele respiratorii – 6097 de solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2864 de solicitări, inclusiv 44 de pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 1832 de solicitări, inclusiv 219 accidente vasculare cerebrale.

 

Patru inspectori de patrulare din sudul țării au ajuns în izolatorul CNA pentru acte de corupție

Patru inspectori de patrulare au ajuns în izolatorul Centrului Național Anticorupție /CNA/, după ce au fost documentați mai multe luni de ofițerii Direcției generale teritoriale Sud, fiind bănuiți că ar fi pretins mită de la șoferii care încălcau regulile circulației rutiere. Potrivit CNA, cei patru polițiști din cadrul Batalionului de patrulare "SUD" al INSP al IGP sînt cercetați pentru corupere pasivă, în cadrul a cinci cauze penale, iar aseară toți au fost reținuți pentru 72 de ore. Cazurile de corupere au avut loc în mașina de serviciu a inspectorilor de patrulare, pe mai multe trasee din Comrat, în momentul în care șoferi beți, fără acte sau care încălcau alte reguli ale circulației rutiere, erau somați să dea mită pentru a nu fi sancționați. Dacă vor fi găsiți vinovați, oamenii legii riscă pînă la 10 ani de pușcărie, amendă penală şi privare de dreptul de a ocupa funcții publice.

 

În Moldova va fi validat Programul agent economic autorizat

Misiunea de validare a Programului agent economic autorizat (AEO) din R. Moldova îşi desfășoară lucrările în perioada 15-18 martie. Grupul de validare, format din reprezentanții părților CEFTA (Acordul Central European de Comerț Liber), cu suportul observatorilor din cadrul Comisiei Europene și statelor membre UE, va evalua cadrul legal, criteriile de eligibilitate, precum și funcționalitatea programului național AEO în vederea recunoașterii reciproce cu părțile CEFTA. Programul AEO a fost implementat în ţara noastră în anul 2014, iar în prezent 115 agenți economici beneficiază de facilitățile şi simplificările oferite de Programul AEO.

 

În capitală a fost lansat sistemul de taxare electronică în transportul public municipal

Pasagerii a trei rute de troleibuz și a două rute de autobus din transportul public municipal din Chișinău vor putea achita călătoria cu cardul bancar. Primăria capitalei a lansat astăzi proiectul-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal în parteneriat cu MasterCard. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, proiectul este rezultatul discuțiilor inițiate cu compania Mastercard și cu o bancă comercială din R. Moldova. „Achitarea fără numerar va fi posibilă în 110 unități de transport public municipal de pe trei rute de troleibuz și două rute de autobus. Este vorba de rutele de troleibuz 10, 22 și 30 și rutele de autobus 2 și 5”, a spus Ceban.

 

Regulamentul privind ajutorul acordat de către România a fost publicat în Monitorul Oficial

Monitorul Oficial a făcut astăzi public Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2020. Conform hotărîrii Executivului, Ministerul agriculturii, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, va stabili lista potențialilor beneficiari și cuantumul de motorină corespunzător nivelului de afectare de secetă, în conformitate cu prevederile Regulamentului.

 

Monitorul Oficial a publicat decizia de alocare a 60 de milioane de lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19

Monitorul Oficial de marți, 16 martie, a publicat hotărîrea Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare destinate pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19. „Se alocă, din fondul de rezervă al Guvernului, 60 de milioane de lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19”, indică hotărîrea Executivului. Prin proiectul respectiv se propune alocarea mijloacelor financiare pentru procurarea parțială a necesarului de doze de antiCOVID-19.

 

În municipiul Chișinău a fost lansat un proiect de izolare termică a 14 instituții de învățămînt

Un număr de 14 instituții de învățămînt din municipiul Chișinău vor beneficia de reparația acoperișurilor și a fațadelor pentru izolarea termică a clădirilor și realizarea eficienței energetice. Lucrările fac parte dintr-un proiect pilot care beneficiază de o finanțare totală de 25 de milioane de euro. Primăria municipiului Chișinău a semnat astăzi două contracte cu două firme de construcții pentru realizarea lucrărilor. Contractele semnate fac parte din Proiectul „Eficiența energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, finanțat prin intermediul BERD și BEI. Companiile care au cîștigat licitația vor realiza lucrările de renovare pe parcursul unui an.

 

“Moldsilva” va intensifica protecția plantelor rare

Agenția „Moldsilva” a anunţat despre relansarea măsurilor de ocrotire a speciilor de plante cu un regim special de protecție, odată cu sosirea primăverii, atunci cînd fondul forestier este mai vulnerabil în faţa comercianților şi a celor care încalcă prevederile legislației în domeniu. Conform unui ordin semnat de Dumitru Cojocaru, director al Agenției „Moldsilva”, șefii entităților silvice subordonate şi personalul silvic sînt responsabili pentru respectarea prevederilor legislației în vigoare ce stabileşte speciile de floră de importanță națională şi internaţională, care necesită protecție prioritară, interzise spre colectare.

 

De astăzi, producătorii agricoli pot depune cerere de solicitare a motorinei din ajutorul acordat de România

Ministerul agriculturii anunță că, de astăzi, 16 martie, și pînă pe 5 aprilie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va recepționa cererile de solicitare a suportului umanitar extern, sub formă de motorină, acordat de România, destinat agricultorilor din țara noastră afectați de seceta din anul trecut. Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor, suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toamnă și pentru asigurarea realizării lucrărilor de primăvară. La calcularea cuantumului de motorină, eligibil per beneficiar sînt luați ca bază mai mulți indicatori și coeficienți: culturi fitotehnice, suprafețe afectate, categoria gradului de afectare, mărimea suprafețelor de teren agricol etc.

 

Ministerul de Externe susține participarea tinerilor din R. Moldova la programele oferite de Colegiul Europei

Ministerul de externe participă pentru cel de-al 8-lea an consecutiv la coordonarea procesului de selecție a candidaților din R. Moldova pentru bursele de studii postuniversitare la Colegiul Europei. Anul acesta, din cauza pandemiei, procesul dat se desfășoară în regim de videoconferință. Astfel, în perioada 15 – 16 martie, Comisia națională de selecție s-a întrunit în etapa finală de intervievare a studenților moldoveni, care își vor continua studiile în următorul an academic 2021 – 2022 în campusurile din Bruges și Natolin ale Colegiului Europei. Candidații care urmează să fie calificați pentru bursele de studii la Colegiul menționat vor fi determinați pe baza mediilor lor academice, calificărilor și performanțelor.