REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 aprilie 2020)

CSM a aprobat demisia mai multor judecători

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererile de demisia a trei judecători. Aceștia sînt Ion Pleșca, fostul președinte al Curții de Apel Chișinău, Maria Iftodi, de la Judecătoria Edineț și Iurie Melinteanu, de la Curtea de Apel Chișinău. Ceilalți judecători au solicitat amînarea examinării cererilor de demisie depuse.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 a depășit cifra de două mii

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 2.049 de cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 1.914 sînt confirmate prin laborator, iar 135 depistate în baza criteriilor clinico-epidemiologice. În total, au fost prelevate 9.208 de probe. Anunțul a fost făcut joi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, în stare gravă se află 195 de pacienți, iar cu gravitate medie – 564, restul fiind în stare satisfăcătoare. „Ieri au mai fost externați 64 pacienți, astfel numărul cazurilor tratate a ajuns la 235”, a spus Dumbrăveanu. Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului de tip nou a ajuns la 51.

 

MAI despre măsurile întreprinse în perioada Sărbătorilor Pascale

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a prezentat măsurile care vor fi luate de instituție în perioada Sărbătorilor Pascale. Șeful de la MAI a specificat că Focul Haric va fi adus în acest an în Republica Moldova de episcopi, care vor fi însoțiți de echipaje ale poliției. Ulterior, Focul va fi preluat de preoți pentru fiecare parohie. „A fost luată decizia ca, în acest an, slujbele în biserici să fie desfășurate doar de către slujitorii locașurilor sfinte, fără enoriași”, a spus ministrul. Potrivit lui, sfințirea merindelor nu va fi permisă în biserici sau în curțile acestora. „În localitățile și orașele mici, unde este posibil, cetățenii vor scoate merindele la poartă, iar preoții vor merge pe străzi și vor sfinți”, a spus Voicu.

 

USAID va oferi granturi pentru creșterea nivelului de educație în domeniul agricol

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) a lansat un apel de cereri de granturi pentru dezvoltarea și distribuirea soluțiilor inovatoare în domeniul comunicării și mass-media pentru agricultorii moldoveni, care activează în lanțurile valorice susținute de APM: mere, fructe sîmburoase, struguri de masă, pomușoare, miere și legume produse în cîmp deschis. Cererile pot fi depuse pînă la data de 25 mai. Scopul granturilor constă în diversificarea informării agricultorilor despre cele mai bune practici și tehnologii, mediatizarea inovațiilor din domeniu în Republica Moldova și încurajarea tinerilor să studieze specialități agricole.

 

Primăria capitalei a lansat o campanie de caritate

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Primăria municipiului Chișinău a lansat o campanie de caritate. În cadrul acesteia, locuitorii orașului pot dona produse alimentare familiilor nevoiașe. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că municipalitatea a lansat, împreună cu mai multe supermarket-uri din Chișinău, o campanie de caritate prin care locuitorii pot dona produse neperisabile familiilor nevoiașe. „Toate pachetele cu produse alimentare vor ajunge, cu ajutorul asistenților sociali și a voluntarilor, pe masa de sărbătoare a familiilor din capitală care necesită ajutor”, a notat Ion Ceban.

 

Parlamentul va înăspri pedepsele pentru mercenari

Parlamentul va înăspri pedepsele pentru mercenari și organizatorii acestora. Un proiect care prevede acest lucru a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități. Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, aceste termene constituie 3-7 și, respectiv, 5-10 ani.

 

SIS solicită închiderea de noi site-uri care ar publica informații false despre COVID-19

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a emis, la 15 aprilie curent, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, care ar fi promotoare de ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire. Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Astfel, urmează a fi sistate portalurile: news-romania24h.xyz şi caramida.news.blog.

 

Modificările anulate de Curtea Constituțională vor fi dezbătute în Parlament

Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, rectificările care urmează a fi operate la bugetul statului, dar și situația din țară și măsurile luate de autorități în contextul luptei împotriva COVID-19 au fost principalele subiecte discutate joi, 16 aprilie, pe platforma Consiliului coaliției de guvernare, de către reprezentanții PDM și cei ai PSRM. S-a convenit ca rectificările la buget, impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro pe care o plătește fiecare pasager la aeroport, scăderea cotei TVA pentru HoReCa, facilitarea accesului producătorilor autohtoni în magazinele duty-free – toate acestea să fie aprobate în ședință de Parlament. Totodată, s-a decis ca amînarea cu un an a termenului în care produsele de tutun pot fi expuse și majorarea taxelor pentru industria extractivă să fie revăzute parțial.

 

Un moldovean a încercat să aducă în țară, prin contrabandă, mărfuri de jumătate de milion de lei

Un moldovean a încercat să introducă în țară, prin contrabandă, mărfuri în valoare de 500 de mii de lei. Acum acesta riscă să rămînă și fără bunuri, și fără remorca în care le-a ascuns. Cazul a fost înregistrat la intrare în țară, în data de 15 aprilie curent. În cadrul controlului de specialitate, vameșii au redirecționat microbuzul de model Mercedes Sprinter spre scanare. Analizînd imaginile, aceștia au observat că elementele constructive ale remorcii sînt modificate, fiind ascunse mai multe bunuri. Acestea s-au dovedit a fi laptopuri și monitoare noi, dar și piese auto uzate.

 

O nouă alertă cu bombă a fost înregistrată în capitală

O nouă alertă cu bombă a fost înregistrată în capitală. De această dată, o persoană necunoscută a sunat la 112 și a anunțat că în clădirea Circului din Chișinău s-ar afla o bombă. La fața locului s-au deplasat serviciile specializate, care au încercuit clădirea. Potrivit poliției, în urma verificărilor, nu au fost găsite obiecte suspecte. În acest caz a fost inițiat un proces penal. Oamenii legii urmează să identifice persoana care a efectuat apelul. Aceasta riscă închisoare.